14-åringar anklagas för rasism på fotbollsplanen

Två seriematcher i rad har Notvikens pojkar födda 2005 upplevt rasistiska kränkningar. "Jävla blatte" och "nigger" är ord som ska ha riktats mot två spelare. "Det är det lägsta man kan ta till", säger de drabbade spelarnas tränare Joakim Sandberg.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fotboll2019-06-27 15:45

Han säger att man inte vill hänga ut andra föreningar – men känner att nu är det nog.

Notvikens IK:s P05-lag består av spelare från tio olika nationaliteter och har den senaste tiden upplevt att man har utsatts för rasistiska kränkningar.

Det började redan i fjol när en spelare under en match blev kallad för "din svarta apa". Redan då reagerade Notviken och hörde av sig till motståndarlagets ordförande.

När samma lag möttes för en tid sedan ska en liknande incident ha inträffat igen och en spelare blev kallad "nigger".

– Killarna blir jätteledsna och alla runtomkring känner sig också bedrövade och undrar om det ska vara så här?, säger Notvikens tränare Joakim Sandberg.

Totalt rör det sig om tre incidenter, i tre olika matcher, riktat mot tre olika Notvikenspelare. Sandberg har varit i kontakt med de två föreningar som varit involverade i händelserna.

– De hävdar att spelarna inte har sagt det, men att det är helt oacceptabelt om det är på det viset. Men jag är helt säker på att de har sagt det. Man märker det på reaktionen hos mina spelare. Jag känner de så väl och ser att det brinner till och att de är jätteledsna, säger Sandberg.

De upprepade händelserna, och det faktum att samma lag varit involverat vid två tillfällen, gör att han nu vill lyfta problemet.

– När det har varit samma förening två gånger så känner jag att jag måste reagera.

Norrbottens fotbollförbund har också tagit del av skrivelsen – dels genom det mejl som Joakim Sandberg har skickat, men även via matchrapporten som domaren har skickat in. Domarens rapport gäller dock inte några rasistiska tillmälen, utan det faktum att Notvikens spelare drog på sig rött kort i samband med händelsen.

– Vi har många invandrarkillar i laget som vill stå upp för sig själv och han gav igen så att han blev utvisad. Det är helt fel och det har vi snackat med honom om. Men motståndarspelarna ligger ner och skrattar när våra killar blir utvisade.

Vad gör ni som ledare i såna här situationer?

– Vi pratar med spelarna som lag, och individuellt med de drabbade. Domaren har ju inte hört något på planen, men de här killarna är 14 år och smarta. De säger inte något som domaren kan höra. Det är som det lägsta man kan ta till. Att säga "jävla sopa" eller något sånt är väl en sak, men att gå på någons hudfärg är lågt.

Joakim Sandberg jobbar till vardags som rektor och menar att han ser sånt här allt mer frekvent även utanför sportens värld.

– Det är ett samhällsproblem. Jag märker på skolorna att det blir allt vanligare och så har det inte riktigt varit förut. Man undrar vad föräldrarna pratar med barnen om hemma? Det här förekommer för att föräldrar och ledare inte stävjar och ger konsekvenser för det.

Notvikentränaren hoppas att de rasistiska kränkningarna på planen ska få ett slut. Men funderar samtidigt på vad laget kan göra om det skulle inträffa igen.

– Vad gör vi då? Lämnar planen? För jag ställer inte upp på att mina killar ska kallas för sånt och fortsätta matchen. En spelare kom till mig och sa att hans pappa sagt: "bry dig inte om det, det är bara ett ord". Det är hjärtskärande att höra, för det kan inte ses som bara ett ord – det är jäkligt riktat mot en enskild individ.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!