Distriktslagen drillar unga pojkar och flickor i hopp om att hitta morgondagens stjärnor och förbättra klubb- och landslag. Men den taktiken har sina kritiker. Norrbottens distriktsförbundskaptenen Per Jensen har i en intervju med Sporten ifrågasatt konceptet med uttagningar av länslag.
Ett distrikt som har valt att gå en annan väg är Skåne.
– Vi tyckte att det var för tidigt att selektera. Problematiken i Skåne – som är ett stort distrikt sett till spelarantal – var att vi fick börja med processen att ta fram 16 pojkar och flickor redan när de var 13 år gamla. Att välja bort barn så tidigt kändes inte rätt, säger Peter Ekvall, vd på Skånes Fotbollförbund.
Han fortsätter:
– Kostnaden för lägret är dessutom ganska stor. Vi tyckte inte det var rätt att lägga så mycket resurser på så få barn. Vi ville få ut det till fler och att spelarna skulle kunna ha en chans längre fram i åldrarna.
Ett beslut som hyllades av vissa och kritiserades av andra.
– Det var delade åsikter. Vissa föräldrar ringde och frågade varför inte deras barn skulle få chansen att visa upp sig för landslagsledningen. Men vi fick även positiv feedback som tyckte vi gjorde rätt. Tillsammans med högskolan här i Malmö kunde vi hänvisa till olika studier hur selekteringen av barn påverkar och att det kan bli en negativ reaktion, säger Peter Ekvall.
I dag ser processen annorlunda ut med rekryteringar och läger. Nationellt, men även i de olika distrikten.
– Vi körde med vår idé fram till pandemin då inga läger hölls. I dag finns inte längre något Halmstadläger utan det är på riksnivå, man blickar över hela landet i stället för i regionerna. Nu finns det fler regionala läger och ett för riks vilket betyder att fler får spela, säger han.
Distriktslaget i Skåne är tillbaka, men de bortgår från selekteringen och låter fler vara med och uttagning till matcher och läger sker mer sporadiskt. Skåne startade även en spelar- och ledarutbildning där alla som ville fick delta fram till dess att de fyllt 17.
Hur tror du era taktik skulle fungera här i Norrbotten?
– Jag ska inte säga hur de ska göra, men vi har en ny spelarutbildningsplan som täcker hela landet. För Norrbotten tror jag det är ännu viktigare som har färre utövare, det gäller att ha så stor och bred verksamhet som möjligt för barnens skull, säger Peter Ekvall.