Han har vunnit OS-, VM- och SM-guld. Men än i dag rankar Sven-Åke Lundbäck segern i Vasaloppet 1981 som hans största bedrift i karriären.
– Ja, men det är ingen som förstår det när jag är både olympisk mästare och världsmästare. Men det jag uppskattar mest är definitivt Vasaloppet. Det har att göra med på det sätt jag gjorde det, säger Lundbäck och fortsätter:
– Jag hade en chans att göra det på och det var mitt sista lopp i karriären och jag tog den chansen. Jag visste att jag var den bästa skidåkaren och mitt självförtroende var stort.
Till saken hör att Lundbäck, som starkt förknippas med Bergnäsets AIK, tävlade för IFK Råneås blåvita färger under Vasaloppet. Ett IFK Råneå som bildades 22 februari 1923 och således firar 100-årsjubileum under onsdagen.
Hur hamnade då Sven-Åke Lundbäck I IFK Råneå? Sporten träffar skidlegendaren, som fyllde 75 år 26 januari, passande nog när han befinner sig i skidspåret uppe på Ormberget.
– Jag var klubblös och hade några kompisar som körde med IFK Råneå, och jag hade även stuga i Strömsund utanför Råneå. På den vägen var det. Det var bara under den säsongen jag tillhörde IFK Råneå, säger Sven-Åke Lundbäck och fortsätter:
– Jag har inget minne att jag åkte något annat lopp för IFK Råneå utan det var nog bara Vasaloppet.
Så det handlade inte om någon värvningskupp?
– Nej, nej, så var det verkligen inte.
Sven-Åke Lundbäck visste att han inte kunde vinna Vasaloppet i en eventuell spurt utan han siktade på att avgöra tidigare.
– Jag var tvungen att försöka överraska konkurrenterna ute i spåret, säger han.
Han slog till med ungefär 28 kilometer kvar när tätgruppen närmade sig Oxberg.
– Jag hade aldrig varit där och tittat hur de där backarna såg ut innan. Jag hade finnen Juha Mieto bredvid mig och sedan såg jag backen framför mig. Jag slog på maxfart direkt, men backen var ju lång och den gick i etapper. Men jag tittade aldrig bakåt och det blev ju mer lättåkt efter Oxberg, säger han.
Det mäktiga segerrycket innebär att just de där backarna innan Oxberg än i dag går under namnet Lundbäcksbackarna.
Efter rycket kunde Lundbäck defilera i ensamt majestät hela vägen över mållinjen i Mora.
– En start, en seger. Det var det sista jag gjorde. Det är den segern som jag är mest stolt över, säger han.
Lyckodrag för IFK Råneå att få den uppmärksamheten?
– Ja, de fick en Vasaloppsseger. Det bjuder jag på, säger Sven-Åke Lundbäck.
IFK Råneå bildades alltså 23 februari 1923. Enligt uppgifter så var det hemma hos en Einar Sjölin, som också blev IFK Råneås första ordförande.
Två namn som förknippas med IFK Råneå i dag, det är bröderna Ove Höglund, 79, och Kent Höglund, 74.
De båda har haft alla möjliga roller man kan tänka sig i föreningen genom åren. Från knattespelare, A-lagspelare, tränare till styrelseuppdrag och ordförandeskap.
Som kuriosa ska det berättas att tillsammans har de två bröderna osannolika 128 år i föreningen som fyller 100 år.
Storebror Ove Höglund började som pojklagspelare i fotboll 1957 medan lillebror Kent kom in i föreningen 1961. I dag är Ove ordförande i klubben medan Kent är allt i allo där han på sidan om driver hemsidan raan.nu.
Det kan med eftertryck sägas att de två bröderna har en hel del minnen från livet de vigt till sin förening.
När Sporten pratar med bröderna under tisdagen har de fullt upp med förberedelserna inför lördagens stora 100-årsfest som kommer arrangeras i sporthallen.
– Det blir folk så förbaskat, just nu är vi uppe i 270 personer. Det kommer folk från Göteborg, Jönköping och Stockholm, säger Ove Höglund som klev in i IFK Råneås styrelse redan 1967.
I nuläget finns det två sektioner i IFK Råneå, fotboll och basket. Dock bara på barn- och ungdomsnivå. Går vi tillbaka i tiden fanns det förutom de två sektionerna även ishockey, badminton, volleyboll, bordtennis, skidor, friidrott och brottning.
IFK Råneå var den första föreningen i Norrbotten som nådde den högsta serien i basket. Året var 1963.
Vad har IFK Råneå betytt för invånarna?
– Mycket. Det har varit en institution. Det är bara att räkna hur många tusen ungdomar som har gått genom föreningen. Vi har verkligen bestått. Jag har som devis att alla ska kunna vara med, därför har vi bara en familjemedlemsavgift på 300 kronor, det är allt, säger Ove Höglund.