Fahleson går för SM-succé: "Jättehård konkurens"

Hon tog SM-silver i sin första tävling någonsin i fitness five. Möt Michaela Fahleson, personen som är på gymmet eller på en cykel när hon inte jobbar. Och som jagar den ädlaste valören på medaljerna.

Stöttning. Gymmet är hennes andra hem. och hon får mycket peppning av de andra som tränar på gymmet. Både när det flyter på, och när det går trögare.

Stöttning. Gymmet är hennes andra hem. och hon får mycket peppning av de andra som tränar på gymmet. Både när det flyter på, och när det går trögare.

Foto: Pär Bäckström

Fitness2017-09-04 06:00

Nog är det många som tycker om att träna, och köra styrketräning. Men det är få i Sverige som är så bra på det som 26-åriga Michaela Fahleson. Hon håller på med fitness five. En gren där man på 100 sekunder ska göra så många repetitioner som möjligt i benböj, bänkpress, chins, marklyft och dips. Chins och dips körs med kroppsvikten, 100 procent av kroppsvikten i benpress, 70 procent i bänkpress och 130 procent i marklyft. Men Fahleson är en av få som utöver sporten.

– Det är inte en jättestor sport, det är det inte. Jag tror de som upptäcker sporten gör det på gym, det gjorde i alla fall jag. Och sedan tror jag den är vanligare söder ut, än vad den är här uppe i Luleå. Men det är också svårt att säga, jag tränar ju bara på ett gym, och där vet ju alla vad fitness five är för något, säger Michaela Fahleson.

Tävlingen döms av domare som står och kollar så att allting går rätt till. De räknar godkända repetitioner, och ser så att allting är strikt och att du inte slarvar. Fahleson ser det inte som en bedömningssport, utan som en naturlig del av sporten.

– Det är som i simning. Tjuvstartar du, är du för länge under vattnet eller om du gör en felaktig målgång eller simtag till exempel, så diskas du. Så jag ser det mer på det sättet. Man måste göra allting rätt och riktigt för att få det godkänt, och så ska det absolut vara.

26-åringen gjorde sin första tävling i fitness five när hon tävlade i SM 2016. Det resulterade i en silvermedalj.

– Det var jättekul att vinna silver i min första tävling. Det hade jag inte alls räknat med.

Nu satsar hon för årets SM – och en guldmedalj. En tävling som det dock inte var tanken att hon skulle ställa upp i.

– I fjol var det verkligen något jag ville satsa på. Då lade jag upp ganska strikta träningsscheman flera månader innan. Nu i år hade jag inte tänkt tävla, till en början. Men jag ändrade mig sista dagen som kvaltävlingen gick ut. Så jag skickade in en anmälan, och det blev lite slumpmässigt. Så det har inte varit någon direkt satsning, men nu har jag en månad att ladda så jag får det här SM-guldet.

Hur blir man så bra på det som du är?

– Jag är ju väldigt stark, och det ligger väldigt många timmar på gymmet bakom det. Det är mitt största fritidsintresse att träna. Är jag inte på gymmet så cyklar jag en hel del, och så kör jag crossfit. Jag har alltid älskat att träna, och det är alltid något jag gjort. Som mest, när jag höll på med simningen, så tränade jag 20 timmar i veckan. Nu ligger jag väl runt tio timmar i veckan. Men tiden ser lite annorlunda ut nu.

På vilket sätt?

– Jag har ett jobb nu. Det finns inte samma tid när jag jobbar och bor själv. Förut skjutsade ju mina föräldrar mig överallt, och såg till att det stod mat på bordet.

Fahleson berättar att hon inför SM inte tränat speciellt mycket på fitness five grenarna. Utan istället kört just crossfit och konditionsträning utomhus.

– Jag har byggt på mig muskelkonditionen genom annan träning, så det var därför det gick så bra nu när jag kvalade till SM. Cyklingen har gjort mig starkare i benen, och det ger ju en fördel i benböjen.

Hur ser du på dina chanser att ta ett SM-guld?

– Det är jättehård konkurens. Vi har fem tjejer som har kvalat in till finalen, och som ska tävla i min viktklass som är 60+. Och alla tjejer är väldigt jämna. Så om jag har en dålig dag kan jag komma femma och har jag en bra dag kan jag komma etta. Det är jättesvårt att veta, men det är kul. Man blir lite mer taggad när det är tufft motstånd. Kanske lite förbannad om det går sämre i en gren. Men jag är målinriktad och envis, så jag kommer aldrig ge upp nu när jag väl har bestämt mig.

Vilka är dina starkaste grenar?

– Det skulle jag nog säga är benböj, och sedan kommer chins. Förra året tog jag rekordet böjrekordet på 100 sekunder på min kroppsvikt, och då gjorde jag 47 böj. Och jag tror ingen slog det under kvalet, så jag har nog fortfarande rekordet.

Har du alltid känt att det är idrott du vill satsa på?

– Jag tränar så klart för att må bra, men jag vill också ha något att satsa på. Om jag inte har något mål, är det svårt att hålla uppe motivationen. Jag håller ju alltid i gång, men jag vill alltid ha något mål. Det kan vara en tävling som nu. Eller så kan det vara att jag vill lära mig en specifik övning, eller stå på händer i en minut utan att sätta ner fötterna.

Har du mycket stöd?

– Jo, absolut. Jag har många på gymmet som peppar och stöttar mig, och kompisar och nära bekanta. Det blir väldigt mycket roligare att träna när de runt omkring mig typ är lika peppade som jag är, och hejar på mig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om