Oroad RF-bas ser ingen ljusning

- Än har vi bara sett början av krisen.Den oroväckande profetian är Riksidrottsförbundets ordförande, Karin Mattsson Weijbers. Nu råder hon Sveriges alla idrottsklubbar att snarast granska sin ekonomi.

Skuggorna växer. Karin Matsson, Riksidrottförbundet, tror att                                situationen för svenska idrottsföreningar lär bli sämre innan den blir bättre.

Skuggorna växer. Karin Matsson, Riksidrottförbundet, tror att situationen för svenska idrottsföreningar lär bli sämre innan den blir bättre.

Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Finanskrisens följder2009-02-28 06:00
NSD har i flera artiklar berättat om hur finanskrisen skakat om länets idrottsklubbar.
Men lågkonjunkturen har slagit hårt mot hela idrotts-Sverige och en mängd föreningar riskerar att drunkna i den ekonomiska krisens svallvågor.
Vi har redan sett hur storklubbar som Malmö Redhawks, Helsingborg Basket och Uppsala Basket har drabbats rejält av ekonomiska bekymmer.
Löner kan inte betalas ut, sponsorer överväger sina avtal, publiken uteblir och kostnaderna ökar. Ingen vet vad som krävs för att överleva de hårda tider som väntar och ovissheten är skrämmande.
Beredd på tuff framtid
Svensk idrott står i ett vägskäl.
- Än så länge har det inte varit så farligt och sponsorerna har inte ramlat bort i mängder. Men vem vet hur det ser ut om ett år, säger Karin Mattson Weijber som varit RF:s ordförande sedan 2005.
I sitt yrke har hon, tillsammans med förbundet, som uppgift att stötta landets idrottsföreningar från elit- till gräsrotsnivå.
Hon pratar ofta om hur betydelsefull idrotten är för folkhälsan och hur oerhört viktigt det är att alla har tillgång till den.
Varje år på Idrottsgalan tar hon också emot en check från huvudsponsorn Svenska Spel. Det handlar om pengar som ska disponeras ut till landets idrottsklubbar.
Men nu är hon beredd på en tuff framtid för svensk sport och för NSD berättar hon om sina farhågor.
- Det vi upplever just nu kan vara lugnet före stormen och många idrottsföreningar kan räkna med svackor framöver, säger hon.
Hur påverkas idrotten av finanskrisen?
- Den påverkas på flera olika sätt. Jag tror att kommunalt, regionalt och statligt stöd kommer att minska. Det har inte märkts så tydligt än men det lär det göra framöver. Kommunernas förmåga att bygga och renovera anläggningar är exempelvis i fara, säger Mattsson Weijber och fortsätter:
- Sedan kommer olika idrotter och idrottsevenemang säkerligen att förlora sponsorer och kommersiella intäkter. I och med det ekonomiska läget måste företagen se över sina kostnader och då är idrotten i farozonen.
Privatpersoner kan drabbas
Karin Mattson Weijber är också bekymrad över hur lågkonjunkturen ska påverka idrottande privatpersoner:
- Många människors privatekonomi drabbas hårt av finanskrisen. Har man det kärvt finns det risk att man drar ner på idrottskostnader och träningsavgifter. Jag är väldigt orolig för en utveckling där det blir allt dyrare att idrotta. Vår ledstjärna på RF är att alla ska ha tillgång till idrotten, inte bara de som är högavlönade, säger hon.
Vilka idrottsföreningar är i riskzonen?
- Svårt att säga, men stora klubbar som är beroende av stora sponsorer kan drabbas hårt. Det gäller att inte stå och falla med en huvudsponsor. Däremot tror jag att mindre föreningar som redan har små intäkter kan klara sig bättre. Ju mer beroende man är av sponsorer och kommersiella intäkter, desto känsligare blir man.
Vad kan man göra för att inte drabbas?
- Jag rekommenderar verkligen alla att granska och ta kontroll över sin ekonomi. Man bör till exempel fundera över vilka kostnader som går att bromsa och hur säkra intäkter man har. Om man är beredd på vilka konsekvenser en ekonomisk kris skulle få kan det skapa en förebyggande trygghet. Det är bra att ha beredskap, både mental och praktisk.
Har ni på RF någon krishanteringsplan som föreningar kan använda?
- Nej, det har vi faktiskt inte, det har faktiskt inte varit så stor efterfrågan på en sådan. Det är nog mer naturligt för idrottsklubbarna att vända sig till sina distriktsförbund med frågor. Det är inte så många som har ringt hit för att få råd.
Hur stor kris kan vi förvänta oss inom idrotten?
- Visste jag det skulle jag vara ekonomisk rådgivare. Men vi på RF är lika oroliga som alla andra och än har vi nog bara sett början.
Ska vi vara oroliga för svensk idrotts framtid?
- Inte om man tänker långsiktigt och det måste man göra nu. De närmaste åren kan bli tuffa och det gäller att inte blunda för vad som väntar. Ju mer man förbereder sig för krisen, desto starkare tar man sig igenom den.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om