DOKUMENT: Här är resan – från gråten till VM-guldet

Den 11 januari stod hon på Lugnets skidstadion och sa att hon inte hade på VM att göra. Den 24 februari står hon på samma plats – som världsmästarinna. Här är Charlotte Kallas resa från tårar till guld.

Lyckan. Efter SM-tävlingarna kunde Kalla slappna av.

Lyckan. Efter SM-tävlingarna kunde Kalla slappna av.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Falun/Längdskidor2015-02-25 10:25

"Åker jag såhär har jag ingenting på VM att göra".

Det är söndagen den 11 januari och Charlotte Kalla har just kommit i mål som fyra i ett skiathlonlopp på skandinaviska cupen. Hon är slagen med marginal av åkare som Astrid Uhrenholdt Jacobsen och Sofia Bleckur. Besvikelsen är enorm när hon tagit sig i mål. VM är bara en dryg månad bort, hon har underpresterat på mästerskapsbanorna och frågetecknen hopar sig i skallen. "Inget på VM att göra..."

– Där och då syntes desperationen, säger Charlotte Kallas mentale tränare Thomas Nilsson när han tänker tillbaka på den där dagen.

– Hon uppfattade den där fjärdeplatsen som rena, rama katastrofen. Men ur mitt perspektiv var det skönt att det hände.

Hur menar du?

– Där och då blev det så konkret allting. När saker och ting tar såna uttryck att du säger "att du inte har på VM att göra", vad är då problemet?

Du ställde den frågan till Kalla?

– Ja.

Vad svarade hon?

– "Too much", sa hon. "Det är too much. Jag behöver fokus".

Charlotte Kalla har ända sedan genombrottet på Tour de Ski 2008 varit väldigt populär och efterfrågad. Men efter OS-succén i Sotji förra vintern blev hennes vardag galet annorlunda. Trycket på den 27-åriga Tärendötjejen har ökat enormt och det väller varje dag in förfrågningar från sponsorer, journalister, fans, skidklubbar, autografjägare och skolor. Alla vill ha en bit av kakan Kalla.

Tränaren Magnus Ingesson berättar att man redan inför den här säsongen bestämde sig för att dra i nödbromsen.

– Vi beslutade oss för att vi har tidpunkter när det ska vara stängt, mediafönster och sådant, säger han.

Men det har varit svårt för Charlotte Kalla att stänga ute sådant som inte har med träning och skidåkning att göra. Det har varit bragdguld, NSD-guld, idrottsgalor, sponsorjippon och massor av annat.

– Hon är ju en populär person. Både bland sina fans och publiken, men även bland sponsorer och journalister. Trycket är jättestort. Det blev för mycket, tog fokus från det som var viktigt, säger Thomas Nilsson.

Efter fjärdeplatsen på skandinaviska cupen hade han ett avgörande samtal med Kalla. Hon tyckte att det blivit "too much". Hur skulle de vända på steken?

– Då började vi rikta fokus mot lugn och ro. För att kunna skärma av Charlotte från allt som pågick.

Är det svårt att göra det?

– Ja, herregud. Det krävs ju nästan handgripligheter för att skydda och stoppa.

Efter den där januaridagen i Falun drog Charlotte Kalla och hennes team ännu hårdare i handbromsen. Hon gjorde inte längre enskilda intervjuer, höll sig borta från rampljuset och tränade i lugn och ro, bland annat hemma i Sundsvallsskogarna. Fokus var helt och fullt på VM.

– Efter det där har hon verkligen varit professionell i allt, hon har varit beslutsam i det hon ska göra, säger Magnus Ingesson.

Gjorde ni några förändringar i träningsupplägget?

– Nej, inget sånt. Det handlade om att få lite energi och överskott, plocka bort sånt som stör, media och sponsorer. När hon har vilat så har hon vilat, hon har inte svarat på tio mail från journalister. Det har varit återhämtning.

Kallas sambo Anders Svanebo berättar om förändringen han sett i henne den senaste månaden.

– Jag har upplevt det som att det blev en nytändning efter skandinaviska cupen i Falun. Hon har varit mycket mer fokuserad, säger han.

Har du märkt av det även hemma?

– Jo, det tycker jag. Hon har varit fokuserad, framåt och inställd på uppgiften.

Har det gått ut över dig?

– Ha ha, nej, det tycker jag inte. Jag håller ju själv på, då blir det lättare att fokusera själv.

När Charlotte Kalla hittade fokus började saker och ting falla på plats. Träningen rullade på som den skulle, hon klarade sig utan sjukdomar och fick lite lugn och ro.

– Sen fick hon ganska tidigt kvitton på att det började stämma i kroppen. Det var bra för självförtroendet, sen har det bara rullat på, säger Magnus Ingesson.

När SM i Örebro drog i gång den 28 januari var alla spända på hur det skulle gå för Charlotte Kalla. Hade hon hittat VM-formen?

Svaret: Absolut.

Kalla ställde upp på tre distanser (skiathlon, stafett och tio kilometer fritt) och vann alla med stor marginal.

– Efter den där SM-veckan har hon varit väldigt harmonisk, säger Magnus Ingesson.

När du har sett den harmonin, har du förstått att hon varit på rätt spår?

– Ja, men sen vet man ju inte hur rätt. Det räcker ju inte att vara glad, du måste ju ha fysisk form också. Men det är en bra förutsättning att allting runtomkring fungerar.

En person som fått uppleva Charlotte Kallas harmoni på nära håll de senaste veckorna är klubbkompisen från Piteå Elit, Jennie Öberg, som också är på plats i Falun.

– Hon har varit så himla lugn och laddad. Hon har bara utstrålat självförtroende, varit glad och tycker att det är så jäkla kul att åka. Då brukar det gå bra, säger Öberg.

När det var dags för VM-genrep i Östersund helgen innan VM-premiären fortsatte Charlotte Kallas framgångsvåg. Hon krossade supernorskorna Therese Johaug och Marit Björgen på tio kilometer fritt och fick det sista lilla självförtroendet hon behövde inför världsmästerskapet.

Sen kom VM.

Bara en dryg månad efter tårarna i Falun står hon i samma målfålla och bara ler. På två tävlingar har Charlotte Kalla vunnit brons och guld. Resan var mödan värd.

– Jävlar vad hon är värd det här. Direkt efter loppet sa jag till henne att jag visste att hon skulle klara det, säger Jennie Öberg.

Anders Svanebo lyser av stolthet.

– Det här har varit hennes dröm ända sedan det blev klart att VM skulle gå i Falun. Framför allt det senaste året.

Vad sa hon till dig efter loppet?

– Hon var mållös.

Du då? Är du stolt?

– Absolut. Jag vet ju hur hårt hon har kämpat för det här.

Magnus Ingesson finner knappt ord.

– Jag är ju norrbottning, he he. Det är klart, man är ju lycklig. Det är så kul för hennes skull. Som hon har kämpat. Det har varit bergochdalbana. Det har varit upp och det har varit ner. Att få lyckas på hemmaplan och få vinna. Det är oerhört stort, det är svårt att ta in, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om