Förutsättningarna kunde inte ha varit bättre.
Säsongen 2016/2017 har varit en succé för Luleå rakt igenom.
Först vann Luleå Basket sitt fjärde raka SM-guld. Sedan lyckades BC Luleå vinna sin första titel på tio år.
Och sedan stod det klart att den klassiska streetbasketturneringen Gatbasket-VM skulle återuppstå.
Basketen är stekhet i Norrbotten igen - men vädret var ännu hetare under lördagen när Gatbasket-VM avgjordes på Södra Hamnplan.
- Alltså helvete vilken succé det är. I morse när jag vaknade var det blå himmel och det var jättehärligt. Men vi visste inte om det skulle komma folk. Det har varit sol och fullt med folk redan från klockan 10.00. Det måste ha varit 2000-3000 personer. Jag är stolt över mig själv och alla spelare som ställer upp, säger arrangören Jon Kärneskog.
Tolv lag fulla av nutida basketligastjärnor, gamla legendarer och glada entusiaster gjorde upp om titeln "världsmästare i gatbasket".
Men till slut stod det bara mellan två stycken: Nämligen LP Jouren från Björkskatan med bland annat ligastjärnan Egal Saleman och de tidigare Plannja-spelarna Markus Häggbladh och Filip Claesson. Och Falken från Gammelstad som anfördes av Samir Ali från LF Future samt BC Luleås Anton Saks.
Finalen blev en fysisk match som gick till förlängning där sudden death, eller sista målet vinner, gällde.
Då klev SM-guldmedaljören Anton Saks kvar och sköt i slutresultatet 5-4 - och Falken vann.
- Det känns jävligt skönt. Det har varit tuffa matcher hela vägen. Men samtidigt har det varit väldigt kul med perfekt väder, bra uppstyrt, folk man inte sett på länge och massa legender, säger Samir Ali.
Hur rankar du en VM-titel på meritlistan?
- Det är det bästa jag har vunnit hittills.
Förutom en titel och en trofé med texten "världsmästare i gatbasket" ingraverad så får vinnaren även rätten att snacka skit i 365 dagar.
Men frågan är om Gatbasket-VM kommer spelas även 2018. Arrangören Jon Kärneskog öppnar åtminstone för det.
- När man får göra det här i sol och värme känns det som att man är nere i Medelhavet och spelar. Klart att jag vill sätta mig och planera Gatbasket-VM 2018 när jag kommer hem. Men det ena måste gifta sig med det andra. Det kostar tid och engagemang av oss och det har varit svårt att hitta företag som vill förknippa sig med det här, säger Kärneskog.
Han fortsätter:
- Om Luleå öppnar sina hjärtan på samma sätt som de tar sig till dam- och herrlaget så absolut. Finns det förutsättningar kommer vi definitivt att fortsätta.