EXTRA: Bandystjärnan lägger skridskorna på hyllan

Olov Englund har vunnit tre VM-guld och två SM-guld och har spelat 10 säsonger i Kalix Bandy. Nu meddelar den 36-årige veteranen att karriären är över.

1 juli 2019 15:13

Han har meriter som ingen annan bandyspelare från Norrbotten kan skryta med. Men nu är den långa och framgångsrika karriären över Olov Englund.

– Jag avslutar karriären. Jag känner mig ganska nöjd med det jag har fått uppleva och åstadkommit. Nu är det fokus på familjen och det civila, säger Englund och fortsätter:

– Någon gång tar det slut. Bandyn har varit en väldigt stor del av mitt liv och har blivit en livsstil för mig. Det är inget jätteenkelt beslut men någon gång måste man bestämma sig, säger 36-åringen.

Englund har två barn och hans fru väntar familjens tredje barn. Just familjen är en stor orsak till att Englund nu lägger bandyrören på hyllan en gång för alla.

– Visst har det med att visa respekt för övriga familjemedlemmar att göra också. Det är flera aspekter och jag har inte hunnit reflektera så mycket mer än att jag har bestämt mig för att avsluta karriären, säger Englund.

Säsongen 1999/200 gjorde Olov Englund debut i Kalix Bandy som 16-åring. Försvararen etablerade sig snabbt i A-laget med sitt skridskostarka och följsamma försvarsspel.

2001 blev han uttagen till Sveriges juniorlandslag och inför säsongen 2004/2005 tog han ett beslut som skulle komma att göra honom till den världsspelare han blev.

– Det blev en milstolpe när jag tog beslutet för att flytta ner till Stockholm för spel i Hammarby. Det var ett steg jag var tvungen att ta för att få tävla på den yppersta nivån, berättar Englund.

Vilka är höjdpunkterna i karriären?

– Hammarbytiden absolut, det var ju där jag fick mitt stora genombrott. Men jag är även stolt över vad jag presterat i Kalix med härliga minnen ända från pojkspelare upp till A-lagsspelare. Sedan är jag stolt över vad jag presterade i landslaget under tio år.

Englund spelade i Hammarby i åtta säsonger mellan 2004-2013 där han också hade en avstickare som proffs i ryska Zorkij säsongen 2007/2008. Tiden i Stockholm blev framgångsrik där han vann två SM-guld 2010 och 2013 med söderbröderna. Dessutom tog han sig in i landslaget där han mer eller mindre blev bofast i tio år.

Under tiden i landslaget spelade han nio världsmästerskap för Sverige varav tre slutade med VM-guld.

Inför hösten 2013 valde Engsund att flytta hem till Kalix med familjen. Men tidigare under våren samma år fick han vara med om kanske karriärens allra största höjdpunkt.

– SM-finalen 2013 är nog den häftigaste matchen jag någonsin spelat. Finalen gick på Friends Arena inför 40 000 på läktaren och det kändes som att det bara var Hammarbyare, det glömmer man aldrig, säger Englund.

En annan höjdpunkt:

– Guldet på hemma-VM i Västerås 2009. Då var vi fruktansvärt bra och ryssarna hade ingenting att säga till om och personligen gick det jättebra för mig också det mästerskapet.

Men förutom meriterna på isen är det annat som betytt mycket för Englund när han tänker tillbaka på sin bandykarriär.

– Att få ha utövat den här idrotten med så många fantastiska ledare och spelare genom åren betyder mycket. Att få dela med- och motgångar tillsammans är något som slår väldigt högt, det är något speciellt med lagidrott, säger Englund.

36-åringen har hunnit med att spela 19 säsonger på seniornivå. Såklart finns det många som han vill tacka för de åren han har fått i bandyns finrum.

– Det finns många att tacka men framförallt så är det min familj. De har alltid ställt upp, varit intresserade och stöttat mig. Speciellt tack till min fru Emma som verkligen har fått ta ett stort ansvar hemma.

Några andra namn som du tänker på?

– Det är jättesvårt att namnge alla, men alla ledare från tidig ålder till de som lyfte upp mig i Kalix. Och alla tränare i både Hammarby och Kalix samt alla förbundskaptener under seniortiden har betytt mycket. Det är så många och svårt att namnge någon speciell, man vill inte utelämna någon, säger Olov Englund.

Men sedan är det några personer som sällan får den uppmärksamhet de förtjänar som Englund vill hylla.

– Alla lagledare och materialförvaltare jag har haft genom karriären. De har varit guld värda och man glömmer ofta dem.

Kommer du kliva in i någon ledarroll i Kalix Bandy?

– Just nu så är det inte aktuellt. Jag kommer att ha fokus på mina barns idrottsliga start i livet, det är nog där jag kommer finnas för att hjälpa till, säger Englund.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!