Resan mot högre mål har börjat
Det färdiga resultatet ska presenteras på det norra halvklotet om ett knappt halvår.Men grundarbetet pågår för fullt på en av världens sydligaste, och mest mytomspunna, platser.Och Kirunas OS-åkare i freestyle har kommit en bra bit på vägen mot målet.- Vi har aldrig varit så här bra förberedda, säger Jesper Björnlund och Per Spett till NSD.
Freestylelandslaget, bestående av fem puckelpiståkare, har sedan snart två veckor varit bland pingviner, sjöelefanter och albatrosser, i den del av Argentina som kallas för Eldslandet. Och Kirunas OS-åkare i freestyle har kommit en bra bit på vägen mot målet. "Vi har aldrig varit så här bra förberedda", säger Jesper Björnlund och Per Spett till NSD.
Foto: Svenska Skidförbundet
Skidskyttarna har åkt rullskidor i Östersund.
Längdlandslaget ska åka in i skidtunneln i Torsby.
Det alpina laget har valt Nya Zeeland som en av platserna för att vässa formen.
Freestylelandslaget, bestående av fem puckelpiståkare, har sedan snart två veckor varit bland pingviner, sjöelefanter och albatrosser, i den del av Argentina som kallas för Eldslandet.
Platsen är en ögrupp i den sydligaste delen av Sydamerika, bara ett par stenkast från Kap Horn.
Och i enda staden, Ushuaia, finns en skidanläggning där svenskarna har börjat sina förberedelser inför världscupen, och framför allt mästerskapet i Vancouver.
- Det är väl kanske inte den mest kända skidorten, men vi tycker det är grymt bra här, förklarar Per Spett när NSD når honom och den andra OS-åkaren från Kiruna, Jesper Björnlund, efter ett av många träningspass.
Tillsammans med de andra, bland dem Olle Daunfeldt också från Kiruna, anlände duon till Eldslandet den 18 augusti och åker inte hem igen förrän den 7 september.
Enligt förbundskaptenen Jean-Paul Richard är lägret i Argentina det viktigaste på hela säsongen.
- Visst är det så. Det är så mycket av grunden som vi sätter nu. En stor del av vår försäsong gör vi här nere, förklarar Spett, som gör sin tredje resa till de sydliga breddgraderna.
Och det finns en anledning till att det svenska, och flera av de andra toppnationerna, återkommer år efter år.
- De bästa förutsättningarna finns här nere, absolut. Det är otroligt bra snö. Jag tror aldrig jag har haft så här bra snö tidigare vid den här tiden på året, säger Spett och fortsätter:
- Det är bra backar, här finns hopparena, en specialhopplina. Så vi kan göra oerhört mycket bra träning på lite tid.
Siktar högre än tidigare
Varken Spett eller Jesper Björnlund gör någon större hemlighet av att fokus redan finns på OS i Vancouver.
- Det finns med i både tankar och planering. Vi har ju redan nu börjat lägga upp säsongen hur vi ska göra inför OS, var vi ska vara , hur vi ska göra och så vidare, säger Spett.
Trots att Kirunaduon är inne på sina 24e levnadsår är båda veteraner i puckelpistsammanhang.
Under OS i Turin för snart fyra år sedan handlade det mesta om att se och lära.
Men både Spett, och framför allt Björnlund överraskade alla. Spett missade precis finalen, medan Björnlund tog en femteplats.
Nu är både tanken - och målet - att det ska bli ännu bättre resultat i Kanada.
Och enligt duon, och landslagsledningen, är det mål som är mer än rimliga.
- Jag har verkligen utvecklats mycket sedan Turin. Men jag kan nog bli väldigt mycket bättre ändå, menar Björnlund och fortsätter:
- Just det där perfekta är svårt att uppnå. Man man strävar ju dit hela tiden. Även de som är bäst i världen i dag är inte helt fullärda. Jag tror inte att det finns någon puckelpiståkare i världen som blivit så bra som de kan bli.
- Det har ju blivit en hel del fler världscupstarter sedan Turin och ganska många mer bra resultat däremellan. Så det är ju klart att man hela tiden höjer sina mål. Nu har man presterat och visat att man verkligen blir att räkna med. Nu är det ingenting man bara säger, utan nu tror man verkligen på det själv också, säger Spett.
Är det stor skillnad i upplägget för säsongen med tanke på att det är OS-år?
- Det är mer träning nu och framför allt teknisk träning. Sedan har vi ökat mängden också eftersom vi har en tränare på heltid hemma i Sverige och alla bor ju i Åre. Så hela sommaren har egentligen varit ett enda långt träningsläger. Vi har bara haft tre veckors ledigt, säger Spett och fortsätter:
- Nu om någon gång har det verkligen varit ett heltidsjobb. Vi har tränat från åtta på morgonen till fem-sex på kvällen, så det har blivit riktiga arbetsveckor. Det är väl bara stämpelklockan som saknats...haha.
Känner ni redan nu att allting går åt rätt håll?
- Ja, det tycker jag. Sedan vet vi var vi står. Vissa dagar håller man på att nöta på smådetaljer och då kan det kännas tungt och att det inte går bra. Fast verkligheten är annorlunda. Eftersom vi är på en sådan hög nivå som vi är är ju allting ganska bra, även om det känns dåligt. Men det händer saker hela tiden och tränarna är väldigt nöjda, säger Spett och får medhåll av kollegan Björnlund.
- Jag känner att jag är i rätt fas och att det jag försöker förbättra blir bättre, även om det fortfarande är mycket kvar att jobba på. Problemet är nog att man blir lätt frustrerad när det inte går framåt så fort som man vill. Det gäller att ha ganska mycket tålamod.
Har ni någon gång varit så här bra föreberedda inför en säsong?
- Nej, det här är det bästa någonsin. Och eftersom vi redan är på den nivån vi är, och lägger på all den här extra träningen gör det ju att vi är bättre förberedda. Det gäller bara att hitta de små sista detaljerna som behövs för det ska bli helt perfekt. Men det känns som att vi är på god väg.
Fakta/
Eldslandet är en ögrupp vid sydspetsen av Sydamerika där Magellans sund skiljer öarna från kontinenten. Östliga delen tillhör Argentina med omkring 133 000 invånare och västliga delen Chile med ungefär 7 500 invånare. Ytan för samtliga öar är 71 500 km². Ögruppen fick namnet Eldslandet av Ferdinand Magellan efter de många brasor som ursprungsbefolkningen, de numera utdöda eldsländarna, tände där. Sydamerikas sydligaste punkt, Kap Horn, finns i Eldslandet. Ushuaia, med cirka 60 000 invånare, är ett av Argentinas mest exotiska resmål. I "världens ände" möts man av en häpnadsväckande och karg natur.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!