E-sportstjärnor på plats i Boden: "Älskar Sverige"

PUBG-laget Mockit kör träningsläger i länet, siktar på att bli bäst i världen – och har ett hektiskt schema under sina tre månader i Norrbotten.

22 maj 2018 17:02

Tre engelsmän och en holländare befinner sig just nu i Sävast och Peetgården för att spela datorspel – på heltid.

Adry "Aadje" Mostert, Rory "RoryFPS" Lonsdale, Harry James "HWright" Wright och Samuel "Maverick" Cline tillhör organisationen Mockit E-sports.

– Jag älskar Sverige – speciellt vädret. Jag hade aldrig sett så mycket snö tidigare när vi kom hit. En-två månader senare är det varmare än i Egypten, säger Wright.

Sporten träffar Mockit-gänget en solig måndag. De har en månad kvar av sin tre månader långa vistelse.

Ägaren till laget kom i kontakt med Mattias Bergqvist, som är inblandad i Boden buisiness park, på en konferens och fixade det hela.

Hade ni något att säga till om?

– Nej, inte var vi skulle. Vi visste inte hur det såg ut innan vi kom hit. Vi trodde att det skulle vara en mysig liten lägenhet och vi hoppades att vi skulle ha ett kök. När vi kom hit blev vi lite chockade. Det var väggar av snö, men det har varit väldigt bra hittills, säger Mostert.

Spelet i fråga är PUBG (PlayerUnknown's Battlegrounds) och som just nu är världens största sett till aktiva spelare.

Efter en betaversion i mars 2017 släpptes spelet i december samma år.

Det är ett multiplayer onlinespel där man ska försöka döda varandra och bli sist kvar.

– Det har alltid varit en dröm att få ha det här som ett jobb. Jag har spelat i hela mitt liv. Det började med att jag ville bli fotbollsproffs och sen gick jag vidare till spel. Jag spelade väldigt mycket och blev bättre och bättre, säger Wright.

Mockit är ett relativt nystartat lag inom PUBG.

Inför resan till Sverige hade gänget inte träffats tidigare utan endast spelat tillsammans online.

– Vi träffades första gången på flygplatsen. På en restaurang frågade en servitris om jag gillade PUBG eftersom jag hade det som bakgrundsbild på min telefon. Jag skrattade lite och sa "ja". Han blev lite överraskad när vi sa att vi skulle spela PUBG proffessionellt i Sverige, säger Wright.

Nu siktar laget på att bli bäst i världen.

I söndags ställde de upp i PUBG Global Invitational. En tävling med över 600 anmälda lag och total prissumma på 2 miljoner dollar.

Dessvärre åkte laget ut i andra kvalrundan.

– Det var den största turneringen i våra karriärer och vi gick inte vidare, säger Wright.

Till saken hör att Samuel Cline endast är 17 år gammal och därmed inte fick delta.

Laget tvingades alltså skaffa en fjärde spelare utifrån.

– Av någon anledning ändrade vi vår strategi som vi har tränat på – men vi var väldigt nära att gå vidare. Det var några matcher som kostade väldigt mycket. Men det var den första av många stora turneringar, fortsätter Wright.

Bättre gick det på Nordsken, ett LAN-event, i Skellefteå.

Rory Lonsdale och Adry Mostert vann.

Kvartetten har tills vidare kontrakt med Mockit under tiden i Sverige – efter det bestämmer ägaren vad som händer härnäst.

– Det är mer press nu. Hemma kunde vi inte lägga så mycket tid som vi ville på det här – men nu förväntar sig Marshall (ägaren till laget) att vi ska prestera för att vi har alla förutsättningar för det, säger Mostert.

Harry Wright:

– Alla tror säkert att det här är som en dröm – men det är ett jobb. Om man inte är nog bra är det slut.

Rory Lonsdale:

– Det finns andra sätt att marknadsföra sig än att bara vinna. Så länge vi presterar och blir bättre är det nog inga problem.

– Precis, ingen visste vilka Mockit var, förutom inom Rocket League, och nu vet alla vilka vi är, säger Wright.

Alla tre har offrat saker för att satsa på E-sport.

– Jag sa upp mig från jobbet och flyttade hit och det skulle vara en otrolig besvikelse om det var slut efter det här. Det finns inte på kartan, säger Wright.

Adry Mostert hoppade av sina studier.

– Jag var tvungen att förklara för mina föräldrar. Jag sa att jag skulle hoppa av utbildningen och åka till Sverige för att spela spel. Min pappa förstod inte riktigt men jag bor med min mamma och hon har sett hur mycket tid jag har lagt på det här. När vi vann LAN-eventet i Skellefteå var de lite stolta.

I Boden och Sävast är tanken att laget ska kunna spela och leva PUBG på heltid.

Fördelarna med att bo i samma hus och träna tillsammans är många.

– Det är lättare att förklara saker för varandra och ha riktiga diskussioner. Att lag mat eller handla tillsammans. Att bygga synergi och lära känna varandra, säger Wright och får medhåll av Mostert:

– När vi var hemma spelade man och det var det. Nu är vi vänner och när saker inte går som det ska kan man prata om det på ett annat sätt. Det är inte samma när man pratar i ett headset. Det är svårare att veta när folk är ironiska eller drar ett skämt.

Wright:

– Om alla är hemma kan folk bli arga och bara lämna datorn – det kan man inte göra här. Det är mindre kommunikation i det och här tvingas man prata.

Det gäller att hänga med dock.

PUBG har hittills inte varit så stort inom E-sport – däremot är tanken att det ska växa framöver.

– Det är då man vill vara som bäst. Nu gäller det att hänga med och ligga i toppen – vilket vi gör. Ju bättre vi är i turneringar desto fler känner till oss. De flesta kommentatorer vet vilka vi är och vad vi heter. Det var en som kallade ett berg för "Mockit mountain" eftersom vi så ofta spelar kring det. Det är lite coolt, säger Wright.

Hur har de senaste två månaderna varit?

– Vi har haft en del motgångar, men det är för att vi har spelat så otroligt många turneringar. Hade vi inte varit här hade vi inte kunnat spela 20 procent av det vi har hunnit med. Men det är en enorm erfarenhetsbonus. Ibland har det varit vårat fel och ibland har vi haft otur, säger Wright och fortsätter:

– Vi har haft ett extremt schema men det kommer trappas av lite.

När laget kvalar in till turneringar kan dessa pågå i allt från några timmar till flera dagar i sträck.

– Det är väldigt långa kval – med fem-sex rundor och flera dagar i rad. Det kan vara bäst av fem och varje match är ungefär 25 minuter med 15 minuters paus. Blir det då fem matcher är det nästan fem timmar, säger Mostert.

I kvalet till PUBG Global Invitational spelade de elva matcher.

– Ja, i princip från klockan elva till elva på kvällen. Man blir helt slut. Det här är inget jag skulle vilja göra i 10-20 år, säger Mostert.

Varför det?

– Man skulle vara rätt less och trött. De flesta slutar efter åtta år, säger Wright.

Rory Lonsdale fyller i:

– Man kan alltid göra annat än att vara proffessionell gamer. Man kan streama, vara kommentator eller annat.

Fotnot: Samuel "Maverick" Cline kunde inte medverka under intervjun på grund av sjukdom.

PUBG

PlayerUnknown's battleground är ett online multiplayer.

Upp till 100 spelare startar från ett flygplan för att sedan valfritt hoppa ut med fallskärm någonstans i spelkartan. När man landat ska man börja plundra övergivna byggnader på saker som vapen, fordon, skyddsvästar, skyddhjälmar, granater, mat, bandage och annat. Det gäller att göra detta snabbt, då man annars kan bli dödade av fiender som är i närheten. Under spelets gång kommer spelytan successivt att minska och då gäller att hålla sig inom den vita cirkeln och ta ut fiender för att hålla sig vid liv. Bara en spelare/ett lag kan vinna i en match.

I februari 2018 hade spelet sålts i mer än 30 miljoner exemplar till PC.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!