SM hålls i Luleå – för sporten som växer i raketfart

Discgolf har ökat med hela tio gånger fler utövare under pandemin. Få sporter har sett en sådan enorm ökning. I det här reportaget får ni möta personerna bakom Luleå Discgolfförening och hur de hanterar sportens stora tillväxt.

Ordförande i Luleå discgolfförening Anton Moss (till höger) puttar mot korgen, medan Ozren Catak (mitten) och Tom Andersson (t.v) tittar på.

Ordförande i Luleå discgolfförening Anton Moss (till höger) puttar mot korgen, medan Ozren Catak (mitten) och Tom Andersson (t.v) tittar på.

Foto: Adam Berlin

Discgolf2021-07-24 07:00

Discgolf, även kallat frisbeegolf, är en sport på rejäl tillväxt – men varför är lätt att undra. Olikt samhället i stort är idrotten i skogen någonting som gynnats av den pandemi som lamslagit landet. Hos Luleå Discgolfförening har det märks en oerhörd ökning sedan 2020, berättar föreningens ordförande Anton Moss. 

– Den enorma ökningen kommer från pandemin, men det här är en sport som växt varje år de senaste 15 åren. Corona boostade det absolut och framför allt tror jag att banan varit en perfekt plats att umgås på när man inte kunnat träffa sina nära och kära inomhus på samma sätt. 

Anton Moss, som varit aktiv i drygt tio år, menar att charmen med discgolf är att det finns många olika sätt att utöva sporten.  

– Vissa vill ha en disc i handen under sin promenad, andra satsar för att bli riktigt duktiga och somliga vill umgås med sina vänner. En unik fördel med discgolf som sticker ut är kostnaden som är noll för att spela banan. Allt du behöver är att köpa en disc, säger Anton Moss. 

undefined
Ordförande, Anton Moss svingar för fullt.

Discgolf är en relativt modern sport där första riktiga discgolfrundan spelades så sent som 1975. Många år senare kom sporten till Sverige där den efter flera år av anonymitet växer så sakteliga. Luleå Discgolfförening grundades 2005. Under åren har klubben växt och i nuläget driver de tre banor runt om i staden. 

– Dels har vi banan där vi är nu på Ormberget som heter Serpent Hill och det kan man väl säga är vår proffsbana. Den är svår och kanske inte rekommenderad att spela som nybörjare. Porsöns 18-hålare är desto mer nybörjarvänlig och sen är det Hertsöns nio hål som är en kortare bana som man kan spela på dryga halvtimmen. 

När Sporten följde med de tre klubbrepresentanterna Anton Moss (ordförande), Ozren Catak (vice ordförande) och Tom Andersson (valberedningen) på en runda berättar de hur mycket tid som läggs på banorna från föreningens sida när klubben inte får någon större uppbackning. 

– Vi lägger ner mycket tid framför allt på den här banan (Serpent Hill) som är rankad som en av de svårare banorna i landet. I stort sett allt vi gör för att hålla anläggningen i skick är ideellt. Jag skulle säga att vi behöver ett större engagemang från andra krafter. Typ om kommunen skulle ge oss lite mer utrymme. Men även näringslivet om de vill se det som en av sporterna som finns i stan. Det är ett bra rekreationssätt och det brukar vara något kommunen är intresserade av. Alltså bara en sån sak som en last grus skulle göra oss väldigt tacksamma. 

Men kommunen har börjat hjälpa till en del och framför allt med Par-SM som klubben anordnar helgen den 24–25 juli. Något som föreningen hoppas på är en början på att inom en snar framtid få anordna ordinarie SM. 

– SM såg jag som en chans för att folk ska få upp ögonen för sporten, men om vi dessutom löser Par-SM bra så kan vi kanske få hit individuella SM också. Intresset finns verkligen från utövarna där de 72 deltagande paren blev uppbokade väldigt snabbt. 

undefined
Ordförande i Luleå discgolfförening Anton Moss (till höger) puttar mot korgen, medan Ozren Catak (mitten) och Tom Andersson (t.v) tittar på.

Ozren Catak är tävlingsledare under Par-SM som spelas på både banan i Porsön och Serpent Hill på Ormberget och han berättar om varifrån han tror det aningen plötsligt stora intresset kommer från för discgolfen. 

– Man ska inte glömma bort att det dels tar kortare tid än en vanlig golfrunda (1-2 timmar) och framför allt att det till stor del är kostnadsfritt jämfört med golfen. Väldigt få banor som tar betalt. Skellefteå till exempel, som är en världsklassbana, tar "bara" 70 spänn för att spela en hel dag. En disc kostar väl mellan 100–200 kronor. Så under 200 spänn kan du ha ganska mycket kul. Du behöver inte ha någon teknik egentligen, säger Catak och fortsätter: 

– Mycket handlar nog om att folk ser sporten mestadels på Youtube och då blir det naturligt att folk provar och så hakar andra på och det skapas en våg liksom. Men pratar vi ren ökning så är det mångdubbelt, men vi har svårt att säga exakt när inte alla som spelar är medlemmar i klubben. Nuförtiden kan man till och med få köa bakom andra. Det hände inte för två år sedan.  

Tom Andersson ställer själv upp tillsammans med sin partner Jim. Utöver de ställer även två andra par från Luleå discgolfförening upp i Par-SM. 

– Det ska bli riktigt roligt. Det är ju våra hemmabanor så det borde ge oss en bra chans att kunna prestera något riktigt bra, säger Andersson. 

undefined
Ozren Catak ute i skogen för att kasta.

I Sverige har antalet registrerade rundor av discgolf, enligt uppgifter från SR, ökat med tio gånger. En statistik som härstammar från de olika resultatappar som finns. Hur många aktiva utövare det finns i Sverige idag har klubbarna svårt att veta. 

Dessutom växer företagen som producerar discarna där Sverige har två framstående företag med fabriker i Skellefteå, något som gynnar föreningarna i Norr-och Västerbotten. 

Utöver stora tävlingar likt Par-SM, driver föreningen kvällsdiscen tre gånger i veckan på sina olika banor där man som medlem tävlar mot de andra i klubben i olika klasser. 

– Jag skulle väl säga att när det gäller just kvällsdiscen har vi svårare att få in nytt folk att delta, men jag hoppas verkligen att folk vill vara med där också. För det spelar absolut ingen roll vilken nivå man är på. Som det är idag är det ungefär samma 25 personer varje gång, säger Anton Moss.

Naturligt är det nog lätt att tro att discgolf jobbar i underläge sett till konkurrensen med golf i sig, men Anton Moss hävdar tvärtom. 

– Om något så gynnar det oss. Vi får spelare därifrån och det är inte så många som gör resan åt andra hållet. Det är klart att vi kanske inte syns lika mycket som golfen, men det har ingen förväntat sig att vi ska göra heller. 

undefined
Tom Andersson drar iväg sitt utkast från tee.

Det är inte bara i Luleå som sporten växer utan även i stora delar av länet. Där Kalix nyligen byggt en helt ny bana. Piteå är det ställe i länet med flest banor. De har fem registrerade banor, men även Karesuando har en bana. 

– Vi har ganska bra kontakt mellan klubbarna här uppe. Eftersom vi driver några tävlingar ihop, men framför allt eftersom det är samma eldsjälar som ställer upp i de olika tävlingarna. Då blir det att man lär känna de andra klubbarna lite bättre också, säger Anton Moss. 

Var tror du sporten befinner sig om 510 år? 

– Den kommer bara fortsätta växa. Sporten får just nu stor spridning i framför allt USA. Men även här hemma tror jag att den kommer bli en stor faktor framöver. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!