Det stora målet: Göra alla till heltidsproffs

Här är Luleå Hockeys beslut. Klubben kommer att öka på sin damsatsning – och nu siktar de redan till nästa år på större budget och bättre förutsättningar. ”Det är rätt offensivt”, säger vd:n Stefan Enbom.

29 januari 2018 06:00

Luleå Hockey/MSSK är inne på sin tredje säsong och klubben blev snabbt en maktfaktor inom damhockeyn.

Den första vintern blev det ett historiskt SM-guld, i fjol vann laget serien men föll snöpligt i semifinalserien mot HV71 och med några få omgångar kvar av årets grundserie är de på väg mot tredje raka seriesegern.

Bortsett från resultaten på isen har Luleå Hockey också gjort en satsning på att ge damerna så bra förutsättningar som det bara går.

Nu vill klubben göra ännu mer.

På ett styrelsemöte i torsdags tog föreningen beslutet om att utöka satsningen.

För Norrbottens Media berättar nu vd:n Stefan Enbom om nyckelpunkterna för att nå dit man vill.

– Det vi har beslutat är att vi ska ta nästa steg och vi ska försöka jobba stenhårt med att försöka hitta finansiering till det. Vi ska på nåt vis... Jag vet inte hur jag ska uttrycka det, men vi ska inte först skaffa pengar och sen göra det – utan vi har bestämt oss för att göra det och sen hoppas vi att vi hittar de som vill vara med oss på den resan. Det känns bra och det är rätt offensivt, säger Stefan Enbom.

På vilket sätt ska den här satsningen gå till?

– Vi har haft en dialog med laget och jag har haft träffar med kaptensgruppen, som är deras språkrör. Det finns väl två områden som de tycker är prioriterade i nästa steg: Den ena är att kunna träna mer på dagtid, så att man kan träna som vårt SHL-lag gör på förmiddagen. Sen kanske de jobbar eller går i skolan en stund efter det. För att kunna genomföra det innebär det att de måste få förlorad arbetstjänst och mer ersättning.

Enbom fortsätter:

– Sen har de ett starkt önskemål om att få bättre fysmöjligheter med lokaler och resurser. Det är det vi ska fokusera på den närmaste tiden och lyckas vi med det tar vi ett steg till med att göra verksamheten mer professionell – och det långsiktiga målet är definitivt att de ska vara heltidsanställda hockeyspelare.

Vilken ökning av pengar till SDHL-laget handlar det om?

– Det krävs en ökning, men exakt hur mycket det kommer finnas utrymme till vet vi inte. Det ska vi detaljräkna på – men nånstans går väl nåt resonemang att öka 10-20 procent per år. Det är ambitionen, men sen har vi en ekonomisk verklighet att hantera också.

Vad kostar SDHL-laget i dag?

– Det ligger väl i storleksordningen fyra miljoner. Det beror lite grann på hur man räknar.

Hösten 2019 räknar också Luleå Hockey med att dra igång ett NIU-hockeygymnasium för tjejer.

Klubben väntar just nu på svar på den ansökan som kommunen har gjort.

– Vi har inte hört något, men det blir ett jättelyft för oss. Då kommer vi relativt snart ha 25 tjejer som går hockeygymnasiet och ett bra junior- och utvecklingslag. Det är en viktig del i nästa steg, att dra igång och planera för ett NIU, säger Stefan Enbom, som räknar med att de får en tumme upp i frågan:

– Vi skulle bli enormt besvikna om det inte blev det, utan det tar vi för givet. Vi går ändå i bräschen på så många olika plan när det gäller damhockey och vi är beredd att satsa så mycket resurser på att det ska bli bra, så jag kan inte tänka mig att vi ska få ett nej.

Nu blir klubbens utmaning att dra in mer pengar – och vägen dit handlar om att berätta och nå ut med det som Luleå Hockey vill åstadkomma.

– Om vi bara klarar av att förklara att det här är en jätteviktig jämställdshetsatsning i Norrbotten så kommer det vara många företag som vill vara med och ge våra tjejer bättre förutsättningar, det är jag övertygad om. Sköter vi bara vårt jobb kommer det här bli bra, säger Stefan Enbom och fortsätter:

– För det vi gör är faktiskt fantastiskt bra. Det är bra för ishockeyn och det är bra för det allmänna intresset för hockey och det har en påverkan på ett helt annat plan som är jätteviktigt för hela samhället, att vi verkligen går i bräschen för lika villkor för tjejer och killar att spela hockey.

Satsningen på ett SDHL-lag har också varit nyttigt internt.

– Det här har faktiskt förändrat Luleå Hockey i grunden på nåt vis. Det förändrar luften på nåt sätt, att det helt plöstligt är en tvåkönad omgivning som man vistas i. Det förändrar beetenden och attityder bland barn och ungdomar, säger Enbom.

En annan utmaning som Luleå Hockey har framför sig är att locka mer publik till SDHL-matcherna.

– En nyckel till att få många till hallen är att öka intresset för ishockey och öka intresset för småtjejer. Det är det som händer nu och vad som händer då också är att de här småtjejerna vill gå och se sina idoler och då tar de med sina föräldrar och mor- och farföräldrar och då byggs det upp ett intresse av att gå på hockey, säger Stefan Enbom.

Han fortsätter:

– Det är det man ser lite grann runt basketen, de har en basketpublik där grunden i den mycket är att det är killar och tjejer som spelar eller har spelat ungdomsbasket och blivit intresserad. Men det är ett väldigt långsiktigt arbete.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!