Cyklisten från Korpilombolo inför utmaningen: "Åh nej hur ska det här gå"

Han har cyklat i fyra år. Nu får Joel Henriksson chansen att testa på hur det är att cykla i ett proffsstall.

Joel Henriksson

Joel Henriksson

Foto: Håkan Stridblom

Cykel2017-05-06 06:00

2013 testade Joel Henriksson, 31 år, att cykla på en tävlingscykel. Det blev kärlek vid första pedaltrampen och nu är han "fast" i sporten.

– Jag köpte en mountainbike och hade tänkt cykla för att gå ner lite i vikt. Ganska snart lurade gubbarna här i byn med mig på landsvägarna och då var det kört. Det var en fantastisk känsla och ett bra sätt att bli trött på, skrattar Joel Henriksson.

– Det var kärlek vid första ögonkastet kan man säga.

Nu har hans kärlek till cykeln tagit ut honom på ett riktigt äventyr. Skoda Cykling Team har som tradition att sätta ihop ett lag med 30 cyklister där hälften är proffs och den andra hälften är elitmotionärer. Proffsen är inbjudna medan motionärerna får ansöka om en plats och i år var det inte mindre än 1 600 som anmälde sitt intresse att köra i laget. Joel Henriksson från Korpilombolo var en av dem.

– Jag såg redan i fjol att det var några från Norrbotten som var med och därför sökte jag, säger Henriksson och fortsätter:

– Men det var många sökande så jag hade inga direkta förhoppningar. Det var ju bara 15 som skulle få chansen.

Vad tänkte du när svaret kom?

– Min första tanke var "Åh nej hur ska det här gå", men det kändes ganska snart som ett privilegium. Det är fruktansvärt proffsigt uppstyrt och det kommer att vara snyggt, säger Henriksson nöjt.

Varför blev du utvald?

– Jag vet faktiskt inte, men det kanske är så att de ville ha en geografisk spridning och då stack väl Korpilombolo ut i mängden. Det var kanske helt enkelt ganska exotiskt med "Korpis".

De tävlande spänner över ett område från Falsterbo i Skåne till Korpilombolo i Norrbotten.

Har du haft en dröm att bli cykelproffs när du var yngre?

– Nej det kan jag inte påstå. Det är väl försent nu att ta sikte på något sånt, men jag kan ju träna för att köra veterantävlingar.

Bland proffsen som är inbjudna att köra hittar vi bland annat OS-medaljören i triathlon Lisa Nordén och tränare för laget är proffstränaren Mattias Reck.

– Konstigt nog känns det inte på något speciellt sätt. Han är grym och han ger oss samma förutsättningar som proffsen får.

Är du redo för Vätterrundan?

– Jag har cyklat 25,9 mil på drygt åtta timmar. Nu ska jag cykla 30 mil på samma tid, men det kommer att gå bra. Jag tror att jag kan bidra också i gruppen för jag vill inte vara en som bara drar nytta av de andra, förklarar Henriksson innan han fortsätter.

– Konditionsmässigt är jag inte oroligt, men det finns saker som kan hända utan att du kan påverka något. Jag har ett tjockt pannben och det hjälper mig när det börjar göra ont i benen.

Hur lägger du upp den egna träningen?

– Jag brukar cykla "Harrsvängen" som är en gammal tävlingsrunda som är nio mil lång. Den går till Jokkfall och sedan Narken och tillbaka till Korpilombolo. Sedan så har jag en runda som är 15 mil lång och den går till Pajala och sedan via Tärendö och Narken tillbaka till "Korpis". Det finns också en runda som är 30 mil och den går via Pajala till Övertorneå och sedan Överkalix innan den vänder tillbaka till Korpilombolo.

– Det är jättebra rundor med ganska kuperad terräng och lite trafik. Det är ganska skönt att det inte är så mycket bilar för då slipper du hela tiden hålla koll.

Att han är den åkaren som kommer längst norrifrån ser han inte som någon nackdel.

– På sommaren är Tornedalen grymt bra att träna i det kan vara 20 grader varmt och solen lyser hela natten så du begränsas inte av något.

Om det funkar bra på sommaren så kanske det inte är fullt lika enkelt på vintern. När Norrbottens Media hälsade på i Korpilombolo så kunde han för första gången under säsongen plocka ut cykeln för att köra ett riktigt träningspass.

– Det känns riktigt skönt att få plocka ut riktiga cykeln. Jag har verkligen längtat efter den här dagen och att få känna lite asfalt under däcken, försäkrar Henriksson.

Hur lägger du upp vinterträningen?

– Jag brukar cykla efter grusvägen till Tärendö på vintern och då kan jag cykla 3-4 timmar utan att möta en enda bil vilket är perfekt.

Under vintrarna så tränar han hemma timme efter timme i sin egen källare där han har motionscykeln stående. Rummet där motionscykeln står är litet och det är i stort sett bara den som får plats där inne.

– Det är väl inte jättekul att gå ned hit och köra det är ju inte speciellt socialt. Det är tur att jag har en förstående sambo som låter mig lägga ner så mycket tid cykling och det är en förutsättning för att kunna göra det här, förklarar han när han kliver upp på cykeln.

Hur mycket tränar du vinter kontra sommar?

– Jag tränar lika mycket på cykeln oavsett årstid. Skillnaden är att det är lite mera struktur under vintern med ganska mycket intervallträning meddans sommaren handlar mycket om mil, säger Henriksson.

Vätternrundan körs den 17 juni, men innan dess ska laget samlas för att slipa på teamkörningen.

– I mitten av maj åker jag till Torsby då vi ska träna tillsammans alla i laget för att svetsa samman hela laget, säger Henriksson och fortsätter:

– Jag har varit med i landsvägstävlingar tidigare, men det här blir ändå något nytt. Nu ska vi cykla 30 stycken i ett och samma lag och då måste allt fungera mellan oss i laget.

Hur mycket jobb är Vätternrundan mentalt kontra fysiskt?

– Jag skulle vilja säga att den mentala biten är mycket större än vad många tror. Huvudet kan spela dig ett spratt och ge dig en känsla av att du inte klarar av det du ska göra och då blir det tufft.

Med sju veckor kvar tills det är dags för det stora testet så är han inte orolig.

– Nej för jag har en bra grundträning och sedan så vet jag via testerna att jag har rätt ork, säger Henriksson.

Fakta Cykeln

Namn: Joel Henriksson.

Ålder 31 år.

Bor: I Korpilombolo.

Familj: Sambo och två döttrar.

Yrke: Sågverksarbetare.

Sport: Landsvägscykel.

Aktuell: En av 16 amatörer som får chansen att köra Vätternrundan som proffs.

Träningsmängd: 360 cykeltimmar + gym och löpning.

Namn: Sensa Guiliaero.

Växel: Shimano Ultegra Di2. (Elväxlar).

Antal växlar: 22 stycken.

Pedaler: Garmin Vector effekt pedaler. "Dessa kan läsa av hur mycket watt som benen levererar".

Vikt: 7,2 kg.

Rammaterial: Carbon.

Priset: "Som den står där runt 50 000 kronor".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om