Crossfitparets succé: "Vi är Sveriges mest vältränade par"

Simon Mäntylä har tillsammans med sin sambo Hanna Karlsson nått sina drömmars mål. Men vägen dit har varit både krokig och full av missöden. "Jag har övervunnit ganska mycket svårigheter på vägen", säger Luleåsonen.

Mäntylä har en bakgrund som fystränare till både Luleå Basket och BC Luleå.

Mäntylä har en bakgrund som fystränare till både Luleå Basket och BC Luleå.

Foto: Privat

Crossfit2019-07-27 05:00

Den 28-årige crossfitatleten Simon Mäntylä har kvalat in till Crossfit Games, vilket kan jämföras med andra sporters världsmästerskap. Luleåsonen, som bland annat varit fystränare för både Luleå Basket och BC Luleå under tiden han bodde i Luleå, är rankad topp 20 i världen och fick därmed en biljett till stortävlingen som avgörs 1-4 augusti i den amerikanska staden Madison, Wisconsin. Det i en sport som är en av världens snabbast växande sporter.

– För oss som utövar crossfit så finns det inget större man kan uppnå och uppleva som atlet i den här sporten. För mig har det varit ett mål som jag har haft ögonen på sedan 2012, säger Simon Mäntylä.

Men det har dröjt?

– Som många idrottare har så har det varit någon skada på vägen, haft otur med sjukdomar och så. Men nu i år fick jag äntligen kliva upp på den högsta nivån, säger han.

Känslan när det blev klart?

– Äntligen, där satt den. Först var det en enorm lättnad. Mentalt inombords har jag känt mig redo under de senaste två säsongerna men inget är ju klart innan det är klart.

Förberedelserna inför tävlingen?

– Jag har fyllts på med positiv energi allt eftersom, säger Mäntylä som befunnit sig tillsammans med sambon Hanna Karlsson på träningsläger på Gran Canaria under hela året.

Men vi backar bandet. Simon Mäntylä är 10 år och är med om en olycka där han får en pinne genom sitt högra öga.

– Tekniskt sett så är jag halvt blind. Jag har inte någon protes utan har kvar mitt öga men det har inte någon funktion så jag ser bara genom vänster öga, berättar han.

Sedan han fick skadan på ögat har han varit extremt ljuskänslig, och är än i dag.

– Jag har inget som justerar ljusinsläppet så jag måste i princip alltid ha någon form av skyddsglasögon eller solglasögon på mig, annars får jag migrän, förklarar 28-åringen.

Inte nog med att synen var borta på ena ögat, att ständigt bära skydd för ögonen väckte frågor hos omgivningen. Som barn blev det såklart extra jobbigt för honom.

– Jag fick alltid förklara mig för andra barn men också för de vuxna varför jag hade solglasögon på matcher eller på lektionerna. Det var inte det lättaste att behöva förklara sig om och om igen.

Han fortsätter:

Trots besvären med ögat och omgivningens ständiga frågor så var det aldrig någon fråga om att Mäntylä skulle sluta idrotta. Snarare var det tvärtom som att han ville visa omgivningen att han kunde prestera. Han fortsatte att spela basket, olika kampsporter men även på med utförsåkning.

– När det var storslalom så såg jag ju inte halva banan. Men jag fick liksom göra det på mitt sätt och det var väl där någonstans som jag kom på att för att kompensera min syn så måste jag ha en bättre fysik än alla andra.

Inkörsporten till styrketräningen var inte långt borta. Mäntyläs pappa, som hade hållit på med styrkelyft på det glada 80-talet introducerade sin son in i gymvärlden. Redan vid 16-årsåldern började Mäntylä jobba extra på ett gym i Luleå och på den vägen är det.

När crossfiten kom till Luleå och Sverige var Mäntylä dryga 20 år och han och några kompisar började köra den träningsformen.

– Jag kom fyra i min första tävling, vilket var mot Sveriges bästa, och kände att jag hade fallenhet för det här. Sedan när jag flyttade till Stockholm 2014 kände jag att jag kunde satsa helhjärtat på crossfiten, säger han.

20 stycken är direktkvalificerade för Crossfit Games från rankingen sedan beror det på hur många fler som kvalificerar sig via andra tävlingar. Rankingen sattes under en femveckorsperiod tidigare i år.

– Jag var topp 20 rankad i världen under kvalperioden vilket var stort för mig så jag vann en direktbiljett, förklarar Mäntylä.

För att nå långt i Crossfit måste man vara allsidig som atlet. Eftersom tävlingarna innehåller så många olika grenar, som man inte vet på förhand, gäller det att vara förberedd på allt och behärska alla moment.

Vilka är dina starka sidor?

– Det är ju som en tävling i fysträning och jag är stark, explosiv och uthållig. Jag har hållit på med det här ganska länge och målet är egentligen att eliminera sina svagheter, säger Mäntylä.

Han fortsätter:

– Min styrka är att jag är bra på alla delkapaciteter och har inga fallgropar direkt. Det är därför jag är så bra rankad.

Men man må vara stark, snabb, uthållig som bara den. Men den viktigaste egenskapen man måste besitta för att nå världstoppen i crossfit, är något annat, menar Mäntylä.

– Mitt viktigaste verktyg är det som sitter mellan öronen. Det mentala är superviktigt, jag backar inte för något och kan alltid slå på mig själv inför en tävling. Jag är bra på att attackera.

I en crossfittävling är det runt 15 olika grenar. Och de skiljer sig extremt mycket.

Det kan vara råstyrka med maxlyft eller uthållighetsprov på löpning eller cykling. Men det kan också vara gymnastiska färdigheter som att gå på händer i hundra meter. Det gäller alltså att vara mentalt förberedd för alla eventualiteter.

– Jag har övervunnit ganska mycket svårigheter på vägen och ser inte tävling som något hemsk och jobbigt utan tycker det är en härlig utmaning.

Han fortsätter:

– Jag är sjukt lycklig över att jag får hålla på med det här på en hög nivå. Ju svårare och tuffare det blir ju mer energi får jag.

Målsättningen i Crossfit Games?

– Något placeringsmål har jag inte satt. Men det jag vet är att jag vill komma högre än min ranking som är 20:e i världen.

Simon Mäntylä kommer inte åka ensam till Crossfit Games. Hans sambo Hanna Karlsson har nämligen också kvalat in till tävlingen.

– Vi är Sveriges mest vältränade par, skrockar Simon Mäntylä

Han kommer bege sig hem till Stockholm en snabbis för att packa om väskorna innan han och sambon beger sig iväg till USA för tävlingen.

En hemresa till Luleå är planerad och kommer att ske någon gång under hösten.

– Det är fullt fokus på träningen innan det och kalendern är ganska späckad. Men det ska bli skönt att hälsa på mor- och farföräldrar, syskon och kompisar, säger Simon Mäntylä.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!