Charlotte Kallas summering: "Fanns mer att plocka ut"

Charlotte Kalla har avslutat säsongen – och meddelat om vad som händer i framtiden. Trots att utdelningen på VM inte blev vad hon hade hoppats på, "Inte på den nivån jag hade hoppats på", säger Kalla om resultaten efter jul.

20 april 2019 06:00

Precis som Norrbottens Media avslöjade i början av februari så fortsätter länets skiddrottning minst en säsong till. Nu har hon lagt locket på den gångna säsongen, men fortfarande har inte svaret på vad som hände efter nyår.

– Inledningen av säsongen var skön. Det var superskoj att komma igång med världscupen och jag tar med mig dessa. Där kände jag att jag var med och fajtades högt upp, säger Kalla innan hon fortsätter:

– Då var känslan bra.

Mitt i december och mitt i förberedelserna inför VM så blev hon förkyld och det var en sjukdomstid som tog hårdare än vad någon utanför den innersta sfären förstod.

– Jag kände under hösten att det fanns mer att plocka ut och att formtoppningen inför VM skulle sätta fart på det hela – men så kom förkylningen, säger Kalla.

– Efter förkylningen kom jag aldrig riktigt upp på banan igen. Jag tvingades också avbryta SM för att göra något helt annat i stället.

När Kalla valde att avbryta SM i Sundsvall så var det bara drygt två veckor före VM i Seefeld.

– Jag kommer i stället att varva ner några dagar och köra lättare träning för att samla energi och vara utvilad när jag reser till Seiser Alm på onsdag för VM-uppladdning på hög höjd. Jag gläder mig stort till lägret och hoppas att de sista veckorna in mot VM i Seefeld gör susen för min kropp och formutveckling, sa hon i ett pressmeddelande då.

Trots motgångarna under säsongen så förklarade Charlotte Kalla för Norrbottens Media att hon satsar vidare.

– Ja, men jag har inte satt något slutdatum utan nu tar jag en säsong i taget.

När under säsongen kom du fram till att du ville fortsätta att satsa?

– Nja det är svårt att säga.

Tyvärr så fick lägret i Seiser Alm den önskade effekten. När VM började med skiathlon för Charlotte Kallas del så fick hon nöja sig med en sjätte plats 15 sekunder från pallen och några dagar senare så väntade 10 km klassiskt. Distansen som gav Charlotte Kalla hennes första internationella medalj i OS 2010, då i fristil. Nu blev det en nionde plats och drygt 30 sekunder från pallen.

– Jag hade väl hoppats på att ännu större under hade skett fram till VM. Jag hade hoppats att nå en nivå där jag skulle kunna fajtas om de ädlaste medaljerna. säger Kalla innan hon fortsätter:

– Men det var ett fall framåt och i jämförelse med känslan en månad tidigare så var det bättre.

Två dagar efter 10 kilometersloppet så kom stafetten. Charlotte Kalla gick ut tillsammans med Astrid Uhrenholdt Jacobsen, men då visade Kalla att formen trots allt räckte till för att avgöra stafetten. När hon nådde växlingen över till Stina Nilsson så var norskan 18,8 sekunder bakom henne.

– Jag är otroligt glad över VM-stafetten för då kände jag mig verkligen i form, förklarar Kalla.

Hur viktig var stafetten sett till ditt beslut om framtiden?

– Svårt att sätta det i perspektiv så – men det är därför jag tränar och lägger ned den tiden jag gör. Det är den känslan jag är ute efter – att jag ska ha ett stort register av farter jag kan välja på. Den känslan är superläcker.

Säsongen blev också annorlunda på ett annat sätt. Helt plötsligt så stormade unga åkare fram och gjorde fina resultat på såväl världscupen som under VM. Därmed innebar det också att en del av det fokus som Charlotte Kalla hade haft på sig under i stort sett tio år hamnade någon annanstans.

– Jag gläds verkligen med de unga åkarna som har kommit fram.

Men känns det bra att mediafokus riktas på andra åkare också?

– Det är en effekt jag inte har tänkt på så mycket, men jo då det kommer säkert att bli ännu mera tydligt att vi är fler som delar på den biten, säger Kalla.

Kan det vara skönt att slippa lite av den uppmärksamheten?

– Visst det kommer ju att innebära att jag kommer ha ännu mera tid att lägga på träning och återhämtning. Det är ju faktiskt saker som gör att jag blir bättre som skidåkare.

Hur har det varit att vara en del i den jättesuccé som damlaget är?

– Det har varit helt magiskt. Jag var tvungen att nypa mig i armen när vi var i Kuusamo och jag trodde väl att de andra länderna skulle komma, men det har varit helt sjukt mycket pallplatser under den här säsongen, skrattar Kalla.

Charlotte Kalla avslutade tävlingssäsongen 2018/19 med touren i Gällivare och klättringen upp för slalombacken på Dundret samt SM-tremilen där hon tog sig i mål som silvermedaljör klart slagen av Ebba Andersson.

– Ebba (Andersson) är helt suverän. Allt hon har gjort under säsongen är så sjukt imponerande, men jag är inte förvånad. Att hon vann tremilen här i Gällivare var inte förvånade.

Nu väntar summeringen av säsongen och Kalla är själv ganska säker på en sak som hon kommer att komma fram till och det är att hon inte är fullt nöjd med resultaten.

– Jag kommer nog att känna att resultaten inte var på den nivån jag hade velat efter jul, men att jag var på rätt spår innan jul. Det hade nog bara krävts små förändringar för att säsongen även efter jul skulle blivit bra.

Vad återstår nu?

– Det är lite sponsoruppdrag, men framför allt semester i mitten av april, förklarar Kalla.

Trots att beslutet är taget för kommande säsong så har Charlotte Kalla inte bestämt sig för upplägget ännu. Hon tror själv att hon kommer att behöva se på den gångna säsongen med andra ögon innan hon tar något avgörande beslut.

– Det finns inga planer ännu utan nu behöver jag ännu mera perspektiv på allt som har hänt under säsongen och planerna kommer att växa fram, försäkrar Kalla innan hon bestämmer sig slutgiltigt för upplägget:

– Jag behöver mer betänketid för att lägga upp träningen inför det som kommer nästa säsong.

Nästa säsong är en mästerskapslös säsong och därför kommer Tour de Ski att bli vinterns höjdpunkt. 2007 var det just i Tour de Ski som Charlotte Kalla fick sitt stora internationella genombrott på seniorsidan då hon ryckte ifrån finske världsstjärnan Virpi Kuittunen i den avslutande klättringen i Val di Fiemme.

Charlotte Kalla

Ålder: 31 år.

Klubb: Piteå Elit.

Meriter: 3 OS-guld och 6 OS-silver. 3 VM-guld, 6 VM-silver och 4 VM-brons. 35 SM-guld, 10 SM-silver och 1 SM-brons.

Utmärkelser: Sixten Jernbergpriset 2007, Jerringpriset 2008, Victoriastipendiet 2010, Årets kvinnliga idrottare 2010, Svenska Dagbladets Guldmedalj 2014, Holmenkollenmedaljen 2018.

Säsongen 2018/19: Tre pallplatser i världscupen. 2:a i Ruka på 10 km (k). 3:a i Lillehammer på 10 km (f). 2:a i Beitostölen på 15 km (f).

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Håkan Stridblom