"Jag har fått ett bättre tryck"

Hon har gjort flera förändringar i sitt träningsupplägg.
Nu jagar Charlotte Kalla besked på att de gett frukt.
– Jag tycker att jag har fått ett bättre tryck i åkningen, säger hon inför tävlingspremiären i Bruksvallarna.

Charlotte Kalla är redo för säsongspremiär i Bruksvallarna.

Charlotte Kalla är redo för säsongspremiär i Bruksvallarna.

Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Bruksvallarna/Längdskidor2013-11-22 10:00

Längtan och väntan är över. I dag drar skidsäsongen i gång på allvar i Sverige, för Charlotte Kalla och de flesta landslagsstjärnorna äger premiären rum i Bruksvallarna. Här är helgens program:

Fredag: 5/10 kilometer klassiskt.

Lördag: 10/15 kilometer fritt.

Söndag: Sprint, fristil.

Charlotte Kalla kommer att ställa upp på samtliga distanser.

– Det känns bra, jag tycker att jag har fått förbereda mig på ett bra sätt och jag har haft en god känsla i kroppen på de fartpassen vi har kört, säger hon.

Kalla betonar dock att placeringar och resultat inte är av största vikt i Bruksvallarna.

– Träningsbelastningen är fortfarande hög för mig, jag har försökt att hålla i mängden träning. Det har ju inte blivit så jättemycket vila här i Bruksvallarna i och med att jag kan känna mig ganska trygg med att starta i Kuusamo nästa helg. Jag hoppas kunna plocka fram mer överskott då.

Vilka besked vill du då få i Bruksvallarna?

– Det handlar mycket om att komma in i den avslappnade åkningen, att känna att jag får mer tid till att åka tekniskt riktigt. Det handlar också om att vänja sig vid tävlingstempo, hur jag disponerar mina krafter.

NSD har tidigare berättat om de förändringar som Charlotte Kalla har gjort i sitt upplägg inför den kommande säsongen. Hon har bland annat fokuserat på att göra fler högintensiva, tävlingslika träningspass. Dessutom har hon tränat mer uthållighetsstyrka samt mindre maxstyrka.

På frågan om hon känner sig trygg med de förändringar hon har gjort svarar hon:

– Nej, jag känner mig inte fullärd. Det känns som att det fortfarande finns mycket att jobba med.

Som vad?

– Skejtåkningen. De här dagarna i Bruksvallarna tycker jag att jag har fått ett bättre tryck på skidorna. Jag kommer ner mer i vinkel, men det är en sak att sätta det när jag kör distans eller tröskel. Det är en annan sak att orka hålla de positionerna när jag börjar bli trött.

Kallas klubbkompis i Piteå Elit, Magdalena Pajala, ser också fram emot att komma igång med säsongen:

– Det ska blir jätteskönt, att verkligen få känna att man är i gång. Jag har inte gjort några superlopp i Bruks tidigare, men det kan man ju ändra på.

Fem kilometer klassiskt passar väl dig?

– Ja, absolut. Men så tänkte jag även i fjol (skratt). Då ville jag nog för mycket och stressade i början. Jag ska försöka ha en bättre taktik nu, sen tror jag att jag är bättre tränad nu, säger Pajala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!