PR-Petter pladdrar - då jublar Gällivare

I dag är det tävlingspremiär i Bruksvallarna.Men Marcus Hellner hade hellre varit någon annanstans.- Jag tycker att hela landslaget borde ha tävlat i Gällivare i stället, säger skidstjärnan.

Hemmakär. Marcus Hellner ser ingen anledning till att landslaget nödvändigtvis ska köra säsongspremiären i Bruksvallarna. "Det är egentligen bättre att åka Gällivarepremiären", säger han.

Hemmakär. Marcus Hellner ser ingen anledning till att landslaget nödvändigtvis ska köra säsongspremiären i Bruksvallarna. "Det är egentligen bättre att åka Gällivarepremiären", säger han.

Foto: Pär Bäckström

Bruksvallarna2012-11-16 06:00

Det är tradition att Sveriges skidlandslag kör sin tävlingspremiär i Bruksvallarna. Så blir det även i år. I dag drar tävlingarna i gång med fem respektive tio kilometer klassiskt.

Tävlingarna är viktiga då de fungerar som uttagningstävlingar till världscuppremiären i Gällivare nästa helg.

Marcus Hellner står på startlinjen, precis som resten av landslaget. Men han hade helst varit någon annanstans.

- Jag tycker att hela landslaget borde ha tävlat i Gällivare i stället, säger skidstjärnan till NSD.

Inget tjat
Hellners hemstad Gällivare arrangerar nämligen också tävlingar denna helg. Och det är inte vilket startfält som helst. Världsstjärnor som Dario Cologna och Alexander Legkov står på startlinjen.

I går avslöjade NSD att tävlingen i Gällivare lockat en storsponsor som bidrar med 400 000 kronor i prispengar till loppet 2013 och 2014.

Förhoppningen är att Gällivare ska kunna konkurrera ut Bruksvallarna som premiärtävling i framtiden. Speciellt med tanke på att det dröjer fyra år innan staden får arrangera världscupen igen.

- Det är ju bara att titta på Beitostölen, de tappade sin världscupstatus och nu kör de en säsongspremiär som är viktigare än vad världscupen var. Hela norska skidindustrin kommer dit, hela norska landslaget, det ger otroligt mycket pengar till den bygden, sa Tommy Niva, en av arrangörerna i Gällivare, i går.

Marcus Hellner, som rotat sig i Gällivare, hade gärna tävlat på hemmabanan nu i helgen.

- Ja, jag hade varit öppen för att tävla i Gällivare. Men Bruksvallarna är ju lite som vår premiär och planen har ju varit att köra här, säger Hellner.

Har arrangörerna i Gällivare tjatat på dig?

- Nej, absolut inte. De förstår ju att jag kör i Bruksvallarna för att vi har vår uttagning här. Men det är klart att de vill att jag åker. Och själv hade jag tyckt att det varit en bra grej att åka där. Jag tycker att den tävlingen borde varit uttagningstävling i stället.

Varför?

- Det är egentligen bättre. Då får vi köra på samma banor som i världscupen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!