Norrmännen kan mycket väl sabba festen i Gällivare

En minut och 18 sekunders skäl till oro?Absolut.Ändå väjer jag att blicka mot mörkret i väst. Det är där det verkliga hotet mot Gällivares festplaner finns.

Bruksvallarna2012-11-19 06:00

Förra veckan "hottade" Petter Northug upp stämningen rejält inför världscuppremiären i Gällivare.

Då - sin vana trogen - genom verbal (och samtidigt rätt charmig) smutskastning mot arrangörsstaden.

Hans citat: "Kommer det tio åskådare till Gällivare ska vi vara nöjda" skapade ramaskri i gruvorten. På NSD.se fanns så sent som igår över 80 kommentarer till artikeln. De flesta väldigt upprörda.

Nu har Northug gjort något ännu värre. Han har levererat - i spåret.

När Norge hade traditionell tävlingspremiär i Beitostölen i helgen visade Northug i lördags upp en bländande form och vann 15 kilometer fritt med 15 sekunder till godo på den erkänt duktige fransmannen Maurice Manificat.

n n Northug hade en tyngre söndag och var långt efter i det klassiska loppet. Men då hade han redan hunnit sätta skräck i konkurrenterna inför 15 fritt i Gällivare nästa helg. Min känsla är att det var i lördags Northug visade upp sitt rätta jag.

När Marcus Hellner kämpade sig i mål på samma distans i Bruksvallarna var det nog många som fick en smärre chock. Han var bara nia - en minut och 18 sekunder bakom segraren Johan Olsson. Hellner ville inte prata med media efter loppet och det är inte svårt att ana sig till en lätt panik i hans skalle.

q q Det här är ett mästerskapsår och det är
i slutet av februari som formen ska vara toppad. Men jag vet - alla vet - hur mycket tävlingarna i Gällivare betyder för Marcus Hellner. Han har två raka segrar där och skulle säkert gnaga av sig högerarmen för en tredje. Loppet i Bruksvallarna sänkte förväntningarna på svensken rejält. På gott eller på ont, vem vet? Men jag tror att Petter Northug blir svårslagen.

Charlotte Kalla ser ut att vara i form. Jag vet att man inte ska dra för stora slutsatser av en premiärtävling i Bruksvallarna men det som har slagit mig den senaste tiden är att hon verkar vara i fullständig harmoni. Hon skrattar, bjussar på sig själv och tycks må allmänt bra. Kalla fyllde 25 år i somras och åldern har gjort henne gott.

n n I fjol tog inte Charlotte Kalla någon världscupseger. Det kommer hon att göra i år.

q q På tal om hoten i väst. Therese Johaug slog till - två gånger om - mot Marit Björgen i Beitostölen. Nu är frågan alla vill ha svar på: Har
Johaug höjt sig ett par snäpp eller har Björgen blivit mänsklig? Stay tuned.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!