"Det är väldigt obehagligt"

I söndags avled fotbollsspelaren Victor Brännström efter en kollaps på fotbollsplanen. Samma dag fick Charlotte Kalla beskedet om tragedin. Nu berättar hon om obehagskänslan - och om hur hon håller koll på sitt hjärta.- Jag blir chockad när jag hör sådant, det är fruktansvärt, säger skidstjärnan till NSD.

fsdfsdlfksödfksödfk sdfdf df df   dfdfdf df df d f

fsdfsdlfksödfksödfk sdfdf df df dfdfdf df df d f

Foto: Johan Eklund

Bruksvallarna2012-09-07 06:00

Charlotte Kalla befinner sig den här veckan i Bruksvallarna på landslagsläger. Trots att all träning sker på barmark har hon redan sett spår av den kommande vintern.

- Det var faktiskt lite vitt på fjälltopparna när vi vaknade i morse, säger hon.

Dagarna är fyllda av stenhård träning. Kalla berättar om löppass i fjällen, rullskidor, styrketräning och fartpass. Allt har såklart ett syfte.

- Jag vill ha rejält med träningstimmar med mig när vi har lagt den här veckan bakom oss. Jag ska försöka jobba med en del teknik på rullskidspassen och så ska vi pusha varandra till tuffa fartpass. Det gäller att passa på eftersom hemma i Sundsvall är jag mestadels ensam på passen. Det är jättekul att få vara samman med gänget, säger hon.

Säsongens stora mål är VM i Val di Fiemme och Kalla tror på en rolig höst och vinter. Hon hyllar bland annat den nye längdchefen Ulf Karlssons höghöjdssatsning.

- Jag tycker att det ska bli spännande att vara en del av höghöjdsprojektet och köra på med lite individuell rådgivning, få veta vad som passar mig.

"Det är fruktansvärt"
Landslagslägret inleddes i måndags. Dagen innan avfärd fick Charlotte Kalla det tragiska beskedet att Piteåspelaren Victor Brännström kollapsat och avlidit under fotbollsmatchen mellan Piteå IF och Umedalen. Kalla, som sedan i våras tävlar för Piteå Elit, chockades.

- Jag kände inte honom, men det är fruktansvärt, säger hon.

Hur reagerar man som elitidrottare när man hör talas om sådana tragedier?

- Jag blir chockad. Nu har jag inte följt fotbollen, men att en elitidrottare bara kan falla ihop sådär plötsligt... Fullt friska människor... Obehagligt.

För ett år sedan drabbades den norske skidstjärnan Martin Johnsrud Sundby av hjärtproblem under en löptur. Han tvingades då åka luftambulans till Rikshospitalet i Oslo. Där fick han beskedet att han drabbats av en ofarlig hjärtrytmstörning.

Den svenske före detta skidkytten Mattias Nilsson är en annan vinteridrottare som drabbats av hjärtproblem. Han tvingades till och med avsluta sin karriär, 27 år gammal.

Charlotte Kalla säger att hon inte oroar sig för att något sådant skulle hända henne. Men hon berättar att hon försöker hålla koll på sina värden.

- För några år sedan gjorde jag både vilo-EKG och arbets-EKG och då såg allt bra ut. Jag brukar oftast ha med mig EKG-remsan, i fall det skulle uppstå några problem har jag något att jämföra med.

Kan bli aktuellt med fler tester
Kallas tränare och Piteå Elits sportchef Magnus Ingesson berättade för Piteå-Tidningen häromdagen att han själv led av hjärtproblem under sin aktiva karriär.

- Under mina år i landslaget gjordes det inga tester. Men jag fick problem med hjärtat och tvingades undersöka det. Jag hade förmaksflimmer men jag kunde ändå fortsätta att tävla.

Han sa också till PT att han kan tänka sig utökade kontroller inom klubben.

- Just nu har vi inga tester i klubbens regi men jag kan absolut tänka mig att vi kommer att börja med det. Vi har ju inte så många åkare.

Kalla vill inte spekulera så mycket i om det krävs fler kontroller bland svenska idrottare.

- Jag är inte så himla påläst om alla fall och vet ju inte orsakerna som ligger bakom. Men det är väldigt obehagligt när det händer, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!