Brottartalanger kopplade greppet i Kiruna

Det var bra fart på de många unga brottare som tävlade i distriktsmästerskapen och Engman cup i Kiruna på lördagen. "Jag fick till en nacksving och några kast". Det berättar en av DM-vinnarna, Elias Mikko, 12 år, om sin insats.

TALANGER. Gällivare SK:s Theo Sedig (i blått) och Råneå BK:s Oliver Wallgren (i rött och svart) kämpade på bra i en jämn och spännande match.

TALANGER. Gällivare SK:s Theo Sedig (i blått) och Råneå BK:s Oliver Wallgren (i rött och svart) kämpade på bra i en jämn och spännande match.

Foto: Saga Skovdahl

BROTTNING/KIRUNA2016-11-19 19:50

Kirunasonen Elias Mikko har brottats halva livet och tränar fyra gånger i veckan. Han har tävlat i DM på hemmaplan två gånger förut men inte vunnit. I år vann han klassen pojkar 47 kilo och var förstås glad över segern. Han gillar att tävla på hemmaplan.

– Det är kort att köra, förklarar han.

Den här gången fick andra brottare åka långt i stället. Flera klubbar i Norrbotten var representerade, men även Umeå och Narvik med omnejd hade taggade brottare på plats. Kiruna SK har kört det här konceptet - lagt DM och Engman cup på samma dag - i ett par år. På det här sättet kan ännu fler brottare komma hit och tävla berättar Lars-Ola Särkimukka, en av klubbens eldsjälar.

Både flickor och pojkar i ett brett åldersspann och kämpade och slet på mattorna i sporthallen. DM hade 48 deltagare, Engman cup hela 124 stycken.

– Det jag har sett har varit riktigt bra brottning, säger Lars-Ola Särkimukka.

Han berättar att brottningen växer i Norrbotten just nu och att det till stor del beror på att många nyanlända hittar till sporten. En av dem är Kiruna SK:s Masoud Sohail, 17 år. Han har bara brottats i fem månader och men har redan hunnit göra tävlingsdebut. Fast inte på hemmaplan - DM och Engman cup är de enda tävlingarna Kirunas SK anordnar per år.

I DM slutade han på tredje plats i sin kategori - ungdom 69 kilo.

– Det känns bra att mycket folk kommer hit och tittar, säger han, och erkänner att han är lite nervös inför resten av matcherna.

En som tävlade för första gången - och som lyckades vinna sin allra första match någonsin - var Magnus Bratland, 13 år, från Skånland i Norge.

– Jag var nog lite bättre och tyngre, resonerar han om segern.

Liksom Masoud Sohail har han bara brottats i ett par månader.

– Det är en fantastiskt sport. Man blir stark och får bra kondition, säger Magnus Bratland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om