Det blev inte riktigt som Sofia Mattsson hade tänkt sig efter att ha varit iväg på tävlingen i Budapest, där OS-biljetten säkrades, efter en heroisk vändning mot ryskan Stalvira Orshush.
Men först till det sportsliga. Mattsson låg under med 2–4 men lyckades under de sista 20 sekunderna vända till seger 6–4.
– Jag visste att det skulle bli en tuff match och det var bara att köra där i slutet i och med att jag låg under. Efter att jag kvitterat så chansade ryskan och jag lyckades få henne på fall, det var otroligt skönt, säger Sofia Mattsson.
Därmed var OS-biljetten till Tokyo klar vilketinnebär att Gällivare SK-brottaren kommer delta i sitt fjärde olympiska spel. Euforisk av glädje ville hon åka hem till hennes man och dotter för att fira glädjebeskedet. Men då nåddes hon av ett annat besked på väg hem till Sverige. Ett negativt besked för henne, för det visade sig att hennes man hade fått ett positivt besked på ett provresultat och hade smittats av covid-19.
– Han testades positivt samma dag som jag tävlade så jag visste när jag landade i Köpenhamn att jag inte skulle kunna träffa honom. Jag har inte träffat honom sedan jag åkte till tävlingen i Budapest och det var ju för två veckor sedan, säger Mattsson.
Var har du bott under tiden?
– Mina föräldrar har en liten sommarlägenhet här i Helsingborg och det var väldigt tur. Jag fick ta min lilla resväska och fortsätta tiden på resande fot helt enkelt, säger Mattsson.
Hur är det med honom?
– Det är bra nu och han är friskförklarad så jag kommer få träffa honom under måndagen. Då får jag äntligen komma hem på riktigt, säger Sofia Mattsson.
I sommar gör hon alltså sitt fjärde OS. Får man tro att resultattrenden sedan hennes tidigare mästerskap går åt samma håll så kan det sluta riktigt bra i Tokyo i sommar. 2008 i Peking kom hon tolva, 2012 i London kom hon sjua och 2016 i Rio kom hon trea och knep bronspengen.
Lättnaden att äntligen ha OS-biljetten i handen är uppenbar.
– Från 2020 har det varit så mycket ovisshet. Saker och ting har flyttats och ställts in men det har gick verkligen min väg, säger hon.
Hur hög målsättning vågar du ha i OS?
– Det har varit otroligt tuffa kval och det är bara 16 platser per viktklass. Jag känner att har man väl lyckats kvala in då kan man vara med och slåss om medaljerna. Men det är riktigt jämnt och tufft där uppe, säger hon.
Uppladdningen inför OS i Rio 2016 var minst sagt kaosartad för Mattsson som drabbades av en skada tätt inpå olympiaden. Hon gick en kamp mot klockan för att kunna stå redo på mattan och när väl bronspengen var inbrottad brast det för Mattsson och glädjetårarna sprutade.
Men du vill gärna undvika en liknande uppladdning nu antar jag?
– Så är det. Det blev inte alls som jag hade hoppats inför förra OS:et. Men samtidigt så ger det mig trygghet att jag kommer stå redo att kliva upp på mattan vad som än händer. Jag kommer inte få panik eller bli stressad för något och står stadigt, säger hon.
Hur ser uppladdningen ut nu inför OS?
– Jag sitter nu och gör de sista sakerna i planeringen. Det kommer bli att börja om med en liten grundperiod där fokus kommer ligga framförallt på fysen. Sedan kommer jag brottas lite mer och satsa på snabbhet och det taktiska ju närmare jag kommer OS, säger hon.
Sofia Mattsson fyller 32 år i november och har som sagt en lång karriär bakom sig.
Kommer det här bli ditt sista OS?
– Det ska mycket till om det blir ett femte. Men man ska aldrig säga aldrig, säger hon efter lite betänketid.
Att karriären har varit lång och framgångsrik råder det inget tvivel om och så sakteliga börjar hon nu kunna titta tillbaka på sin karriär.
Det är få förunnat att delta i fyra olympiska spel?
– Absolut. Och när man börjar räkna år så har jag ju befunnit mig i världseliten i 16 år och det är lite mäktigt. Jag håller själv på att landa i att jag är klar för sommaren OS, jag har gått och hoppats och väntat och väntat men nu är det gjort, säger hon.
I och med att biljetten är säkrad är nu huvudmålet extra tydligt, i den otydliga värld som coronaviruset inneburit.
– Exakt. Det är skönt att jag äntligen bara kan fokusera på det jag vill. Innan har det varit mycket om, men, kanske, om det går si, om det går så, om tävlingen bli av eller inte. Nu känns det mer att "ja, nu är det OS som gäller och inget annat" och det känns så sjukt skönt, säger hon.