Tränardoldisen siktar mot EM-guld

Andreas Pettersson är doldisen som vill föra Sverige till guld i U21-EM. Här berättar IFK Luleås assisterande tränare om hur det är att jobba i mediaskugga, stjärnornas ödmjukhet och livet som fotbollsberoende. ”Om vi kan ta EM-guld? Ja, det kan vi göra”, säger han.

MERA MÅL. U21-landslaget har blivit folkkärt under EM.

MERA MÅL. U21-landslaget har blivit folkkärt under EM.

Foto: Matthias Schrader

Brno/Fotboll2015-06-24 08:00

Sveriges U21-landslag har letat sig in i svenskarnas hjärtan och i kväll, onsdag, kan de gå till semifinal i U21-EM och säkra en OS-biljett till nästa sommar.

En nyckelfigur bakom framgången? IFK Luleås assisterande tränare Andreas Pettersson.

– Om vi kan ta EM-guld? Ja, det kan vi göra.

41-årige Pettersson sitter i lobbyn på U21-landslagets lyxhotell i tjeckiska storstaden Brno.

Efter att ha tränat Bergnäsets AIK i division 5 och 4, varit assisterande tränare hos Degerfors och Hammarby i superettan och varit riksinstruktör på svenska fotbollförbundet tog Pettersson över efter Tommy Söderberg som assisterande förbundskapten i U21-landslaget i januari 2013. En uppgift som han kombinerar med att vara assisterande tränare hos IFK Luleå i division 1.

– För många år sedan, när IFK Luleå var i division 2, ville de ha mig. Då kände jag: ”Ja, men assisterande tränare i IFK Luleå i division 2 är ganska bra”. Nu har jag fått uppleva lite mer, säger han och ler.

Trots det är han en doldis.

– Det är bara att titta runt här, det är inte så många journalister som pratar med mig.

– Jag har inga problem att prata med media, men jag har heller inget behov. Det kan vara skönt att slippa, då kan jag lägga fokus på hur vi ska spela fotboll.

Det gröna fältets schack dominerar nämligen Andreas Petterssons sinnen.

– Intresset växer liksom mer och mer för varje år.

Han är en passningsfanatiker, älskar att studera minsta lilla detalj i spelet och tolka motståndarnas aktioner. Och medan han försöker förädla Sveriges främsta talanger och ta IFK Luleå till superettan så tränar Pettersson även Baiks F04- och F01-lag, där två av hans tre döttrar spelar.

– Om det blir för mycket fotboll? Nej, det blir det inte.

– Sitter jag och ser en fotbollsmatch där hemma och telefonen ringer så kan jag ta den och vill mina döttrar något så kan jag hjälpa dem. Eller till och med gå och bre en macka.

Under U21-EM är det dock andra bullar. Pettersson jobbar från tidig morgon till sen kväll tillsammans med förbundskaptenen Håkan Ericson och övriga i ledarstaben, allt för att få ut så mycket som möjligt av spelare som John Guidetti, Isaac Kiese Thelin och Alexander Milosevic i matcherna.

– Det finns enormt mycket talang i det här laget.

– Paul Clement, som tidigare var tränare i Real Madrid med Ancelotti och nu är i Derby, har sagt så här om hur det var att jobba med Bale och Cristiano Ronaldo: ”De tror inte att de är bäst i världen – men de vill bli bäst i världen”. Den insikten hos spelare som kanske ändå är bäst i världen gör mig glad och varm. Vi har några sådana spelare i vårt lag.

Talangen och viljan att hela tiden nå mer har gjort att U21-landslaget blivit ett uppmärksammat landslag.

Pettersson? Han vill bara tänka på spelet fotboll.

– Jag sitter inte nätterna igenom och googlar allt som skrivs om oss, jag läser faktiskt inga tidningar alls här. Jag vill hålla fokus.

Fakta

Bor i Luleå

Namn: Andreas Pettersson.

Född: 15 mars 1974.

Bor: Luleå.

Familj: Fru och tre döttrar.

Klubbar som tränare: Bergnäsets AIK, Degerfors IF, Hammarby IF.

Aktuell: Assisterande tränare i Sveriges U21-landslag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!