Resan till USA blev kaos: "Det var panik"

Adam Andersson åkte till USA för att spela några tävlingar på PBA-touren. Efter den första kom beskedet att allt lades ned på grund av Coronaviruset. "Det blev lite stressigt att få biljett hem", säger han.

Adam Andersson, Team Pergamon, hade händelserik resa till USA. Han tvingades lämna landet i all hast på grund av Coronaviruset.

Adam Andersson, Team Pergamon, hade händelserik resa till USA. Han tvingades lämna landet i all hast på grund av Coronaviruset.

Foto: Håkan Stridblom

Bowling2020-04-06 19:30

Förre Bodens BS-spelaren Adam Andersson hade planen färdig. Han skulle satsa på att spela några tävlingar på proffstouren (PBA) i USA.

Väl där hände det som har drabbat hela världen under den här våren.

– Vi hade spelat i Las Vegas och jag tog mig vidare från kvalet. Sedan tog det dock stopp, men jag var ganska nöjd för jag skulle ju se och lära under den första tävlingen, säger Andersson.

Efter tävlingen i Las Vegas så skulle Andersson tillsammans, med lagkompisen från Pergamon, Kim Bolleby ta sig till Reno för nästa tävling. Redan efter kvalet började dock larmrapporterna om att ingen fick flyga in i USA att florera.

– Det är klart att det blev konstigt när NHL och NBA meddelade att de skulle göra ett uppehåll. Sedan tog det inte länge innan PBA meddelade samma sak.

Hur gick tankarna då?

– Det blev lite stressigt. Jag skulle vara där tre veckor till och jag funderade ju på vad jag skulle göra där så länge om tävlingarna ställdes in.

– Jag och Kim (Bolleby) satte oss i telefonkö på SAS. Det tog garanterat minst två timmar innan vi kom fram, men de lyckades få med oss på ett plan från San Francisco. Vi hyrde en bil och körde hela natten för att hinna dit i tid, skrattar Andersson.

Men det funkade bra?

– Nja, men det var precis för vi landade i Köpenhamn typ 30 minuter innan gränsen stängde. 

Var det kaos i USA redan när ni var där?

– Nä det var ganska lugnt ännu då, men jag har hört att det är ganska illa i Las Vegas och att det blev det ganska snart efter att vi hade lämnat.

Var det några restrektioner i USA då?

– Vi fick beskedet om att vi inte fick "highfiva" under tiden vi spelade. Det var väl den enda som märktes.

Hur känns det nu då?

– Tomt för jag hade en lucka där jag skulle spela tävlingarna i USA och sedan några hemma i Sverige också. Så tar allt bara slut helt plötsligt.

Men du är inte bränd på USA?

– Nej absolut inte. Jag vill tillbaka för det är grymt annorlunda att spela där. Jag tog ju mig vidare också i den första tävlingen jag spelade där borta. Jag kommer att åka tillbaka för jag tror att jag kan vara lite bättre förberedd.

Tävlingen som Adam Andersson spelade i Las Vegas ingick i något som heter World Series. Det är en tävling som är uppdelad i några deltävlingar. 

Under kvalet så fick Andersson det kvittot han hade sökt.

– Jag är inte skitnöjd, men inte besviken heller. Jag tog mig vidare i min första PBA-tävling i Las Vegas bara det är ju helt sjukt.

Under kvalet så insåg han också att motståndet var något helt annat än hemma i Sverige.

– Det var världsspelare överallt och det kändes ganska absurt att bara vara där. I stort sett alla som spelade kvalet hade varit med i tv-finaler på PBA så det var inga sopor direkt.

Målet inför sommaren hade givetvis också innan Coronautbrottet varit Europatourfinalen. Andersson kom tvåa i touren vilket kvalificerade honom till finalen på San Marino.

– Den är uppskjuten som allt annat. Jag fick ett meddelande för ett tag sen att varken tävlingen innan eller Europatourfinalen skulle spelas, säger han och fortsätter:

– Det är klart att det kommer kännas en aning inaktuellt när väl finalen spelas. Det kan ju bli så att den spelas 2021 och det är finalen för touren som spelades 2019.

Hur hanterar du det?

– Jag vet inte. Allt känns jävligt ovisst, men jag tror inte att det blir många fler tävlingar under 2020. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!