Satsar allt – för succé

Bodentravet kör sitt midnattstrav med miljonloppet Norrbottens Stora Pris under V75-kvällen i morgon. En tävlingsdag med guldkant och som betyder det där ”lilla extra” för banans främste tränare och affischnamn Petri Salmela.

Foto: Anders Hjortenklev

BODEN/TRAVSPORT2014-06-12 22:33

– Så är det. Tillsammans med Elitloppshelgen är Bodentravets Midnattstrav och V75-omgång den viktigaste tävlingsdagen. Mina hästar är matchade och tränade för att vara på topp då, instämmer Petri Salmela.

V75-omgångens stora slagnummer är förstås Norrbottens Stora Pris som körs för åttonde gången. Hemmahoppet finns i Salmelas träning. Femårige amerikaimporten Beer Summit.

– Han kom i min träning i juni i fjol. Han såg kanske inte så märkvärdig ut då men det är en riktigt fin häst och han har utvecklats mycket under det här året.

Tidigare hette Bodentravets stora lopp ”Top of Europé Trot” och 2001 segrade Salmela-tränade Holm Nicke med Erik Adielsson i sulkyn.

– Det minns jag mycket väl. Det var en härlig känsla när han vann. Efter en rejäl långspurt från kön sista 700. Jag hade två hästar med i loppet och den andre Mr Claude (Örjan Kihlström) var mer betrodd. Holm Nicke ägdes dessutom av styrelsens ordförande Kurt Lendholm som tillsammans med Sture Nordmark var den som såg till att jag flyttade till Bodentravet, avslöjar Petri.

Som också var mycket nära att vinna storloppet både 2003 och 2004. Då med esset Self Timer.

– Två målfoton ifrån. Self Timer hade varit värd en seger i Top of Europé Trot.

I morgon är Beer Summit nedstruken till ett sjättespår vilket förstås är positivt. Men motståndet består av idel kanoner.

En elitloppsvinnare (Nahar) en världsrekordhållare (Uncle Peter) och favoriten Raja Mirchi som tillhör världeliten när han fungerar.

– Det är väldigt kul att Beer Summit kan vara med i det här gänget. Han har de kvalitéer som behövs för att vinna loppet och kommer att vinna något eller några riktigt stora lopp under karriären. Det är jag säker på men vi fortsätter också att matcha honom klokt, påpekar Salmela.

Petri startar fyra hästar till i V75-omgången i morgon kväll. Bästa segerchansen tycker vi nog att han har i V75-6 där fyraårige Kossu Sisu och Ulf Ohlsson har dragit innerspåret.

Kossu Sisu har startat fyra gånger den här säsongen. Med bästa möjliga resultat, fyra raka segrar.

– En helt annan häst än i fjol och det finns mycket utveckling i honom. Det här loppet har vi siktat på länge, säger Petri. Kossu Sisu är snabb ut och kommer han till ledningen är det förstås bra då det är kortaste vägen till mål. Annars är han kanske ännu bättre från en rygg men i dödens vill jag inte se honom.

Petris övriga tre V75-starter gör Dance Photo och Lillen Sisu i V75-1och Idonette i V75-3.

– Dance Photo har galopperat bort flera segrar. Hon har en felfri chans då det inte är världens tuffaste silverdivision hon startar i nu. Frågan är förstås om hon är bättre än Lillen Sisu som gjort flera bra lopp bakom vinnarna i år. Det kan hända att han är den bästa av mina två men det går inte att räkna bort någon av dem. Idonette har också riktigt bra form men det är ingen lätt häst.

De gånger vi intervjuat Petri Salmela om stallets framgångar – och det har blivit några stycken genom åren - så har han alltid lyft fram sin personals betydelse och stora del i att hästarna presterar på topp.

– Alla tränare tycker väl att de har bra anställda men jag är ganska övertygad om att jag har trav-Sveriges bästa personal. Människor med lång rutin och stort kunnande och som många gånger även offrar sin fritid för sina passhästar. Deras betydelse för hästarnas framgångar kan knappast överskattas, anser Salmela.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om