Olofsson på väg – mot nytt rekordår

Hemmatränaren Hanna Olofsson är på god väg mot sin resultatmässigt bästa säsong. Redan för någon månad sedan passerade stallets hästar miljonen kronor. I fredags flyttade hon in med hästarna på sin och särbon Claes Sjöströms nya gård i Råbäcken utanför Boden.

Fin form. Bodentränaren Hanna Olofsson har haft ännu en fin säsong och redan för någon månad sedan passerade stallets hästar miljonen i insprungna kronor.

Fin form. Bodentränaren Hanna Olofsson har haft ännu en fin säsong och redan för någon månad sedan passerade stallets hästar miljonen i insprungna kronor.

Foto: Anders Hjortenklev

BODEN/TRAV2015-06-11 06:00

Gården är en ”skräddarsydd” camp på nio hektar. Stora hagar och ett drygt 25 boxar rymligt stall. Ett ställe där både hästar, tränare och personal kommer att trivas.

Hanna Olofsson har tillhört Bodentravets proffstränarkår sedan 2011 och hon har alltsedan hon vann sitt allra första lopp, med Champo Bar 2002, successivt bättrat på sina resultat.

– Peppar, peppar, bara hästarna får vara friska så. Nu har flera av mina starthästar sprungit på sig en hel del pengar på kort tid och klättrat i klasserna men det känns som att det fortsatt finns en hel del utveckling i dem. Att det skall bli en och annan seger till innan säsongen är slut. Men det är klart att jag närmast är ”livrädd” att det skall smyga in sjukdomar i stallet eller att hästarna ska bli skadade och inte kunna starta eller prestera.

Att hon har fin form på stallet just nu bekräftas väl av V75-segern med Quattro Lane och andraplatsen av Victory Streamline på Umåker för någon månad sedan. Klart att hon hoppas kunna ta ytterligare någon seger under Bodentravets V75-kväll nu på lördag.

– Men Quattro Lane startar jag i ”Midsommarkransen” i Skellefteå i stället.

Hanna Olofssons rekryterar sina hästar på olika vägar. En del är inropade på auktioner men hon har även haft ett samarbete med ”Stream-line-uppfödaren”.

Drömmen – för det har förstås stannat vid det så här långt – är att kunna få fram en årgångshäst med kapacitet från ett eget sto och uppfödning.

– Det är väl min möjlighet att få fram en häst som kan starta i ett Kriterie eller ett Derby, gissar hon.

Sedan en tid tillbaka är Hanna Olofsson och Solvallatränaren Claes Sjöström ett par. Särbo är ett passande namn på den förbindelsen då Claes har sin träningscamp i Gottröra utanför Arlanda där han i dagsläget har 41 hästar på träningslistan.

Tidigare delade Hannas hästar stall med mamma Gunnel Fredrikssons och den nya gården i Råbäcken ligger i närheten av hennes.

Fina körvägar och inte särskilt långt till en rund-bana. Hanna behöver mycket sällan ta in sina hästar till Bodentravet för att köra snabbjobben.

Satsningen på den nya gården betyder väl också att Hanna har tänkt stanna kvar som tränare på Bodentravet. Den ger också andra samarbetsmöjligheter åt henne och Claes Sjöström.

– Nu hoppas vi kunna styra upp det så att Claes kommer att skicka upp några av de hästar han tycker ska passa bättre i Boden medan jag skall kunna skicka ner hästar jag anser kan tjäna fina pengar på Solvalla.

Proffstränaren

Namn: Hanna Olofsson

Född: 1985, professionell tränare på Bodentravet sedan 2011.

Antal hästar i träning: 32.

Stallets resultat till och med 150605: 158 starter, 22 segrar, 1 327 630 kronor

Som kusk: 14 segrar, 941 220 kronor.

Hanna startar tre hästar i V75-omgånger under lördagen:

Andover Streamline i V75-1: ”En komplett och bra häst. Barfota runt om nu. En av flera som gör upp om segern”, säger Hanna.

Adrigo i kallblodsloppet V75-2: ”Han jagar pengar som bäst”, säger hon.

Viking Streamline i V75-5: ”Stor galopprisk. Felfri kommer han att tjäna en slant”.

De bästa vinstchanserna under lördagen tycker hon att hon har med Compassion Fresia (V4-2) ”känns bra, segerstrider”, och med duon Conrads Flamemaker (Jorma Kontio kör) och Victory Streamline i V4-3. ”Två hästar som känns jättefina”, påpekar Hanna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om