Felkörningen som kostade guld

Två medaljer till länet när USM på skidor avslutades med stafetterna under söndagen. Men den stora snackisen var förstås Sävast Ski Teams olyckliga felkörning under slutsträckan. Där försvann ett redan klart stafettguld.

Silverglädje. Sävast Ski Teams Moa Nilsson klappas om av glada stafettkompisar.

Silverglädje. Sävast Ski Teams Moa Nilsson klappas om av glada stafettkompisar.

Foto: Anders Hjortenklev

BODEN/SKIDOR2016-03-13 16:53

USM-tävlingarna i Paglaterrängen har bjudit på medaljer av alla valörer till länets skidåkare under de tre tävlingsdagarna. Någon fara för återväxten bland längdskidåkarna verkar det absolut inte att vara. Det torde löften som Olivia Alm, Olivia Norberg, Pål Jonsson och flera ändå kunna garantera om de får fortsätta att utvecklas. Talang finns i övermått och även kloka klubbar och kunniga tränare som kan ta hand om dem.

Nu hade succén för hemmaåkarna varit närmast total om inte Sävast Ski Teams Ebba Larsson kört fel under stafettens slutsträcka 500 meter från mål. Oerhört trist för Ebba som efter de inledande två sträckorna närmast hade att defilera hem segern. Men då skedde det som inte fick ske och en drygt 40-sekundersledning och ett redan klart SM-guld försvann i tomma intet.

Ebba var förstås otröstlig efter målgången och vi hoppas att hennes lagkompisar och klubbens ledare stöttar henne och att hon snabbt får sin revansch.

Skidstafetter är ofta inramade av dramatik och nu fick jämtländska Stugums SK något av en "gratisseger" före Sävast Ski Teams andralag som efter tre bra sträckor bara var 9,3 sekunder efter vinnarna.

– Jättekul och litet oväntat för oss men vi tycker förstås synd om våra kompisar i förstalaget, sade de tre silvertjejerna Carolina Westin, Emilia Riekkola och Moa Nilsson.

Stafetten för pojkar slutade i en tuff duell om segern mellan IFK Umeå och Åsarna där västerbottenlagets Gustav Kvarnbrink höll undan med någon eller ett par meter.

Trea och glada över bronsmedaljen var Strömnäs trio där sistasträckans Pål Jonsson plockade in tiotalet sekunder på tätduon men hade för långt fram för en segerstrid.

– Vi siktade på en medalj och det klarade vi, sade Pål. Ett tag trodde jag också att jag skulle nå ifatt de två där framme.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om