Ett svårslaget målrekord

11–0 i en Lilla VM-final. Ett svårslaget målrekord när IFK Luleå mer eller mindre körde över Lira BK i P16-finalen.

Huvudet högre. IFK Luleå slog Lira med 11–0 i finalen.

BODEN/FOTBOLL2015-08-20 07:00

Att IFK Luleå skulle vara ett av finallagen i P16 stod klart redan efter gruppspelsmatcherna. Då hade de vit/blå besegrat Notviken med 5–0, Lira med 2–0 och hemmaklubben Bodens BK FF med solklara 5–0.

I semifinalen ställdes man sedan än en gång mot Notviken. Släppte inte in något mål nu heller utan spikade segersiffrorna till 4–0.

IFK Luleå kom till spel med en stor spelartrupp, ett komplett lag som genomgående var bättre än sina motståndare på alla positioner.

Man hade dessutom råd att byta ut flera av sina spelare efter en halvlek. En taktik man använde sig av både i gruppspel, semifinal och i final.

– Vi är en så stor trupp, 24 spelare och alla har i princip fått spela lika mycket, förklarade den för säsongen nye tränaren Tobias Larsson. För att det skall vara möjligt har jag valt att byta ut flera av killarna i pausen.

Är man med och tränar i ett lag så vill man förstås också vara med och spela matcher.

– Alla i det här gänget vill bli bra och då måste de också få chansen, sade Tobias Larsson också.

Finalen inledde IFK:s William Karlsson med att göra två raka mål och efter en rejäl rökare och 3–0 av suveräne mittfältaren Sebastian Vigerbäck, turneringens kanske bästa spelare, hann William Karlsson även med sitt tredje mål innan halvtidspausen.

Efter paus byttes anfallaren Filip Holmström in i IFK och han ökade tämligen direkt på till 5–0 och gjorde sedan tre mål till innan slutsignalen.

– Att jag skulle göra fyra mål i finalen det hade jag aldrig kunnat tro. Och under en halvlek, sade målhungrige Filip Holmström. Oftast får jag förstås spela hela matcher och nu kändes det som att det var mer eller mindre avgjort när jag kom in.

Filip valdes också till ”matchens lirare” och gör sin första säsong med IFK Luleå.

– Jag kom till IFK från Gammelstad i år. Tråkigt att lämna den klubben men kul att få komma till en bra förening, tyckte han.

Filip Holmström spelar innebandy också och har litet svårt att bestämma sig för vilket som är roligast av fotboll eller innebandy.

– Jag måste väl välja så småningom men idag är fotboll roligast.

Att försöka vinna Lilla VM är ett av säsongens mål för många av föreningarna i länet men inte för IFK Luleå, säger Tobias Larsson.

– Nej. Vi har inte haft något utstakat mål men vi vill förstås vinna de matcher och turneringar där vi är med. I Pite Summer Games ställde vi upp med två lag och där gick det väl inte helt lysande. Vi spelar i en U17-serie också och jag kommer att följa med det här laget upp till junioråldern i första hand. Jag tycker att det är synd att vi är så få -99:or. Det kan bli problem för Norrbottens fotboll längre fram.

Lira då. Ett litet ungt lag som krigade på och som inte behöver skämmas för sina insatser. Man hade också i Simon Lennerstål (stod 1:a halvlek i finalen) Pojkar 16:s bäste målvakt.

IFK Luleå Lira BK 11–0

Mål IFK Luleå: Filip Holmström 4, William Karlsson 3, Samuel Sundqvist 2, Sebastian Vigerbäck och Alvin Brokvist 1.

Matchens lirare: Filip Holmström IFK Luleå.

Match om 3-4 plats

Bodens BK–Notvikens IK 4–1

All Star Team

Målvakt: Simon Lennerstål Lira BK.

Försvarare: Alvin Brokvist IFK Luleå.

Mittfältare: Sebastian Vigerbäck IFK Luleå.

Anfallsspelare Samuel Sundqvist IFK Luleå.

Bildtext till lagbilden:

IFK Luleå, segrare i Pojkar 16. I laget spelade: Kims Pavlovskis, Andreas Osbäck, Ruben Wiklund, Albin Söderholm, Filip Holmström, Isak Abrahamsson, William Karlsson, John Söderholm, Ethany Mahoto, Magnus Snällfot, Mattias Andersson, Alexander Persson, Oliver Uusitalo, Edvin Lindberg Lekfalk, William Eriksson, Samuel Sundkvist, Samuel Landström Juuso, Anton Olofsson, Sebastian Vigerbäck, Ulrik Brokvist, Alvin Brokvist, Viktor Skogfält och Vilgot Carlman. Tränare: Tobias Larsson och Håkan Wiklund.

Kort om övriga lag

Lira BK

Kom till spel med ett litet yngre lag och inledde gruppspelet med att förlora mot Bodens BK med 2–3. Mot IFK Luleå gjorde man en kämpamatch och hade en suverän målvakt i Simon Lennerstål. Förlust där med 0–2. Seger sedan mot Notviken med enda målet. I semifinalen besegrade man BBK med 5–4 efter straffar. Full tid 1–1.

Bodens BK FF

Hemmaklubben inledde med att besegra Lira med 3–2 och Notviken med 1–0 innan man mötte ett övermäktigt motstånd i IFK Luleå och föll med 0–5. Efter underläge med 0–1 mot Lira i semifinalen kunde Gustav Rutqvist kvittera till 1–1. Förlängningen var sedan mållös och de följande straffarna förlorade men med 4–5.

Notvikens IK

Lyckades inte vinna någon av sina matcher men behöver inte heller skämmas för det man presterade. I gruppspelet förlorade man mot IFK Luleå med 0–5. Mot BBK och mot Lira med enda målet 0 – 1. I semifinalen ställdes man sedan mot IFK Luleå och föll nu med 0–4. Matchen om tredje pris mot BBK förlorades så med 1–4.