Brottning - populärt inslag i Boden

Vågen av invandrare har skapat en boom inom brottningen. På senare tid har två och ett halvt tusen nya licenser noterats i landet.

Gustav Dahl bjuder finalmotståndaren Rikard Åhlén Sundsvall på en lufttur

Gustav Dahl bjuder finalmotståndaren Rikard Åhlén Sundsvall på en lufttur

Foto: Anders Hjortenklev

BODEN/BROTTNING2016-10-30 14:30

Även i Boden står flyktingarna i kö för att få börja brottas i BK Snar.

Arifullah Eywaz är en av dem. Han vann 66-kilosklassen i Bodenbrottningarna.

Han berättar:

- Jag kommer från Afghanistan och har bott i Boden i fem månader. Jag provade på brottning i mitt hemland och tog genast chansen när jag kom till Boden.

I finalen mot Qasim Sharifi från Kiruna SK vann Eywaz övertygande och snabbt. Han dominerade från första sekunden trots att han bara väger 59 kilo och var lättare än de flesta i sin klass.

Många av invandrarna har trots ett stort intresse för sporten aldrig fått möjlighet att brottas i sina hemländer. Det är ett uppdämt behov som nu tillgodoses.

- Vi försöker ge plats åt så många som möjligt även om det är svårt när det kommer rena nybörjare. Man bör helst ha någon erfarenhet av brottningen men vi har börjat en grupp för nybörjare, säger ledaren Mikael Dahl.

Snars invandrare nådde stora framgångar i Bodenbrottningarna, den klassiska tävlingen som i år lockade 191 deltager från Sverige, Finland och Norge - och från invandrarländerna förstås.

Men även de lokala förmågorna nådde framgångar. Löftet Gustav Dahl visade storform och vann samtliga fyra matcher övertygande i ungdomarnas 69-kilosklass. I finalen besegrade han Rikard Åhlen från Sundvall på teknisk överlägsenhet med siffrorna 8-0. Dahl tog kommandot direkt och hade 6-0 efter första ronden.

- Det är kul, säger han om flyktingvågen på brottarmattorna.

Nästa helg väntar en tuff utmaning i Lilla Mälarcupen i Västerås.

- Det är bara att köra på, säger Gustav Dahl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om