Wåhlström vallar vidare åt landslaget

Förbundskaptenen Staffan Eklund handplockade Johan Wåhlström till jobbet som vallare i skidskyttelandslaget. Nu är han redo för tionde säsongen.- Visst känns det lite vemodigt att packa väskan och veta att man ska vara borta hela vintern. Samtidigt är det roligt att komma igång.

BODEN2008-11-26 06:00
Den 33-årige bodensaren - som vann JVM-guld i stafett 1995 - är idag etablerad i skidskyttevärlden. Han har erkänt goda kunskaper och är uppskattad hos de aktiva. För några år sedan försökte de svenska längdåkarna värva honom.
- Jobbet är egentligen otacksamt. Om någon åker dåligt sägs det att vallarna gjort ett dåligt jobb. Blir det bra resultat har träningen varit bra. Det är sällan vallateamen nämns, säger Staffan Eklund.
"Rätt struktur"
Johan säger att det hänt mycket under de snart tio åren och det är på gott och ont.
- Jobbet är svårare idag. Man har mer att tänka på och marginalerna har blivit mindre.
I vallajobbet har man numera till stor del frångått den traditionella vallningen, nu arbetar man mera med vätskor.
- Numera handlar det också mycket om att hitta rätt struktur. Det handlar mera om struktur än vallning och jag tror vi är på rätt väg. Titta på hur det gått för längdåkarna, som vi har samarbete med.
För tio år sedan hade Sverige en vallabod på fyra kvadratmeter. Nu har man 400 par skidor i bussen. Det finns en skidtyp för varje slags före.
De aktiva har också fler skidor att röra sig med. När Magdalena Forsberg tävlade hade hon åtta par, idag har Björn Ferry 20 par.
"Nervöst varje tävling"
Varje säsong bjuder på nyheter, men enligt Johan handlar det inte om några revolutinerande inslag i år. Materialet har blivit lättare och det har gjorts vissa justeringar.
Går det att misslyckas som vallare på elitnivå idag?
- Absolut. Det är lättare idag än tidigare. Vi jämför oss alltid med övriga nationerna och det är resultaten av det som avgör om vi lyckas eller inte.
Är det nervöst?
- Visst. Det är nervöst på varje tävling. Men man kan bara göra sitt bästa.
Hur ligger Sverige till på vallningssidan jämfört med konkurrenterna?
- Vi ligger i framkant, det vill jag påstå.
- Vi är inte sämre än trea, anser Staffan Eklund.
Johan har kontrakt med förbundet till 1 april 2010 - en månad efter OS i Vancouver. Han är chef för vallateamet och har sällskap av Peter Blom, Dala-Järna, Kent Norell, Älvdalen och Tomas Olsson, Torsby.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om