"Vi ska absolut vara på en högre nivå"

Drömmen hade varit om deras klubbar spelat i superettan. Nu får de nöja sig med division II. Men Ingemar Ek (Bodens BK) och Hans Bohman (IFK Luleå) känner ändå att den kommande säsongen kittlar.- Det är bara att gilla läget och serien känns rolig. Derbymatcherna kommer att bli en krydda.

Foto: Pär Bäckström

BODEN2009-04-22 06:00
NSD sammanförde Ek, klubbdirektör, och Bohman, sportchef, för att prata derbyn, konkurrens, ekonomi, framtid och förutsättningar.
Sedan flera år har de en tung roll i respektive klubb, men på 90-talet jobbade de tillsammans i IFK. Ingemar var klubbdirektör och Hans ansvarig för Tipselitlaget.
1998 kom Ingemar till BBK, Hans blev A-lagstränare i IFK och sedan 2000 är han sportsligt ansvarig.
Mötesplats var givetvis Boden Arena, invigd på nationaldagen förra året och den finaste fotbollsarenan i övre Norrland. Nya arenor har blivit på modet i svensk fotboll och Bohman ger också Boden Arena ett erkännande.
- Det är en förnämlig arena, helt klart. Vår egen Skogsvallen är inte av samma klass, men vi har i alla fall fått ny gräsmatta (konstgräs) och ny belysning. Vad jag förstår så finns det också planer hos kommunen om att så småningom bygga en ny anläggning, säger han.
Ingemar berättar att det var Bosse Lundqvist, tidigare ordförande i Svensk elitfotboll, som vid ett möte uppmanade klubbarna att se över arenafrågan.
- Åk hem och bygg en ny arena. Det var Bosses budskap och det är många som tagit honom på orden.
- För oss kommer Boden Arena att betyda oerhört mycket. Det märkte vi inte minst sponsormässigt ifjol. Då hade vi ett rekordår. Tyvärr blev det ett katastrofår sportsligt också.
Ser ljust på framtiden
BBK och IFK har mötts i två träningsderbyn på försäsongen och vunnit ett var. Första derbyt i serien spelas på Skogsvallen den 18 juni och det andra på Boden Arena den 4 augusti.
- Det pratas redan om derbymatcherna och det är något att se fram emot. Sedan är det upp till klubbarna att göra bra arrangemang, säger Ek.
- Intresset kommer att skruvas upp. Men vi har ju också derbyn mot Alvik att tänka på, säger Bohman.
Det är sju år sedan BBK och IFK senast spelade i samma serie. Då, 2002, vann BBK gamla division II och även kvalet till superettan.
- Om jag hade sagt att BBK i framtiden skulle spela i superettan när jag kom till klubben 1998 hade jag blivit betraktad som en idiot. Men vi visade att det går, säger Ek.
Har du känt avundsjuka gentemot BBK, Hans?
- Avundsjuka, nej. Att spela i en högre serie är heller ingen dans på rosor. Vi har haft vår egen målsättning och ambitionen har hela tiden varit att bli lika bra.
Ingemar Ek:
- Jag har tyckt om att BBK varit ledande i Norrbotten. Nu är vi samma serie och det är stimulerande, men det är klart att det hade varit roligare om det varit i superettan.
BBK och IFK har träningsmöjligheter som är bättre än vad många allsvenska klubbar. Ändå spelar ni i division II, som är den fjärde division i landet. Är inte det riktigt dåligt?
- Vi skulle absolut kunna vara på en högre nivå. Men framtiden ser ljus ut. Vi har som sagt bra träningsmöjligheter, det kommer fram duktiga juniorer och vi har en bra arena, säger Ingemar.
- Det är definitivt dåligt. Vi borde ha kunnat ha ett lag i superettan och ett i division I. Visst är vi i division II, men dagens tvåa är betydligt bättre än till exempel toppen på gamla trean, säger Hans.
2005 var ett gemensamt dystert år, som klart påverkat klubbarna. BBK ramlade ur superettan och IFK missade att gå upp i nya division I - trots att det räckte med att bli bland de fyra främsta i division II.
Bohman erkänner:
- Det var riktigt svagt. När vi inte lyckades vinna borde vi alla fall ändå ha kunnat gå upp. Det är den största chans vi har haft.
För BBK blev 2005 ett märkligt år. När sex matcher återstod låg laget i mitten av tabellen efter bland annat vinster mot AIK och Trelleborg under hösten - men på de resterande sex matcherna blev det lika många förluster och 0-16 i mål.
- Nedflyttningen blev förlamande för BBK och kändes helt onödig. Vi har aldrig haft ett bättre lag. Men vi hade heller inget flyt. Mot Ljungskile tog bollen på ett hjul inne i målet, men det såg aldrig domaren och i sista matchen mot Mjällby snurrade bollen på deras mållinje flera gånger.
- Om vi klarat oss kvar tror vi varit ett etablerat lag i superettan. Det är bara att titta på hur det gått för Falkenberg, som gick upp samtidigt med oss, säger Ek.
Sedan nedflyttningen har BBK haft tre tunga säsonger i division I medan IFK blivit tvåa i division II tre år i rad.
- Vi har gjort bra säsonger och vi tycker vi varit värda att gå upp. Men vi har saknat flytet, säger Bohman.
Är det viktigt att vinna serien i år?
- Absolut. Fotbollen får inte bli en angelägenhet för klubbar från Sundsvall och söderut. Själva siktar vi på topp fyra, säger Ek.
- Jag håller med Ingemar. Vi måste få norrbottensfotbollen på kartan igen. Vi hoppas och tror också att vi ska kunna vinna. Vi vill inte bli tvåa ett fjärde år, säger Bohman.
Hur ser ni på konkurrensen mellan klubbarna?
- Den är definitivt ingen nackdel. När vi spelade i samma serie tidigare utmynnade konkurrensen i att vi vann serien varsitt år, säger Hans.
- Konkurrens sporrar båda föreningarna. Vi har också bra kommunikation, men vi kan alltid bli bättre, anser Ingemar.
BBK och IFK är historiskt sett de största lagen på herrsidan. Ska ni ligga i pole position även idag?
- Det tycker jag, anser Ek.
- Visst ska vi göra det. Men jag vill även nämna Piteå, säger Hans.
Ek och Bohman säger att ambitionsnivån hos klubbarna är hög. Man har unga och ambitiösa tränare och spelarna tränar mycket.,
- Våra spelare tränar till exempel sex pass i veckan. Det måste man ha respekt för, säger Hans.
Under 2000-talet har klubbarna valt olika vägar på spelarsidan. BBK har värvat friskt, bland annat från utlandet, medan IFK satsat mest på hemvävt.
Idag har man ungefär samma filosofi när det gäller rekryteringen.
- Man ska kunna vinna division II med spelare från länet. Vi tycker också att vi hittat bra spelare, men kanske har inte spetsen varit tillräckligt bra, anser Bohman.
Ek säger:
- Grunden ska vara spelare från närområdet. Men man måste alltid toppa med spelare utifrån. Tyvärr har vi misslyckats de senaste åren, men vi har varit självkritiska och tagit lärdom.
- Man ska också komma ihåg att det är betydligt svårare för oss att värva än för exempelvis tockholmsklubbarna. Ska vi ta spelare söderifrån måste han flytta 100 mil norrut och lämna släkt och vänner. Det är inte så lätt alla gånger.
I år har BBK tio spelare som är 21 år eller yngre medan IFK har en medelålder på 21,2 år.
Har tvingats skärna ner på personalsidan
När det gäller framtiden vill Ingemar och Hans inte spekulera så mycket. De sportsliga förutsättningarna är visserligen goda och ambitionerna höga, men man är också medvetna om konkurrensen från andra sporter och vad den kan innebära.
Dessutom ses orosmoln torna upp sig på den ekonomiska sidan. Finanskris och lågkonjunktur har redan gjort sig påminda.
- Visst är det tuffare idag än ifjol. Det tar längre tid att komma till avslut och företagen är oroliga. Som läget är idag är inte idrottssponsring det första man tänker på utan personalen, säger Ek.
Bohman berättar att IFK i alla fall har samma budget som ifjol och den ligger på tre miljoner.
- Vi är bra i fas. Men visst är det fler och fler företag, som väntar med att ta beslut. Det är också så att de största företagen skiljer på elit och annan sponsring och division II-fotboll räknas inte till elit. Men vi har bra förståelse från företagen.
BBK har skurit på personalsidan och även minskat budgeten till 5,5 miljoner.
- Vi har förmånen att ha trogna sponsorer och det känns väldigt bra. Utan företagen står vi oss slätt. Vi har 340 sponsorer runt om på arenan.
Det finns också annat som oroar när det gäller ekonomi och ett skräckscenario är att man inte har råd att spela i division I vid en eventuell serieseger.
- Ettan är en dyr serie. Det kan faktiskt bli så illa att seriesegraren tvingas tacka nej. Det vore oerhört olyckligt, säger Ek.
Framtiden får ge svar - nu handlar det först om att bli bäst under 2009.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om