Travfesten är här - nu vill Boden ha ännu en V75-dag

V 75-dagen är årets höjdpunkt på Peabtravet.- Vi behöver dagen och skulle gärna ta en dag till, säger Lasse Olofsson, ordförande i Norrbottens travsällskap.

Travbasen Lasse Olofsson ser fram emot lördagens V 75-tävlingar på Peabtravet.

Travbasen Lasse Olofsson ser fram emot lördagens V 75-tävlingar på Peabtravet.

Foto: leif hammarström

BODEN2009-06-12 06:00
Olofsson säger att det är klart realistiskt med ytterligare en dag och säger man jobbar på det.
- Vi har alltid haft vår dag i juni. Det skulle passa bra med en andra dag på hösten. Då händer det inte så mycket.
V 75 på Peabtravet har bra status i trav-Sverige. Man gästas ofta av både bra kuskar och hästar.
- Visst har vi gott rykte. Men problemet är att Boden är en ändbana. Vi är den nordligaste banan och det är långt att åka hit.
- Samtidigt är det viktigt att vi får mer kvalitativa lopp. Det är nödvändigt om vi ska kunna höja standarden. Likaså behöver vi mer och bättre hästmaterial. Vi har nått så långt vi kan nå med det vi har idag.
Ska bli året runt-bana
Redan till nästa säsong hoppas Olofsson att Peabtravet ska bli ännu mer attraktivt genom att köra fler tävlingar. Förhoppningen är att man ska få klartecken för 35 tävlingsdagar, under 2009 har man 29.
- Vi har underlag för att köra både fler och bra tävlingar, säger Lasse.
Peabtravet kommer också att få 11,6 miljoner i omställningsbidrag när den ska bli året-runt-bana.
- Vi kommer även att investera 18 miljoner i olika sammanhang för att Peabtravet ska bli ännu bättre. Anläggningen slits, men har aldrig varit så bra som idag.
Noteras kan också att Peabtravet står sig väl när det gäller kostnader per tävlingslopp. Snittet i landet är 50 000, i Boden är det nästan hälften eller 27 000 kronor.
Vill ha miljonlopp
Kronan på verket under V 75-dagen är Norrbottens Stora Pris, som körs för tredje året. Förstapriset är, liksom ifjol, 600 000 kronor, men Olofsson hoppas att det ska vara en miljon om något år.
- Det är absolut ingen omöjlighet och vi brukar nå våra mål. Redan till nästa år räknar vi med att vinnaren ska få 800 000 kronor.
- Vi har sponsorer som betalar och vi tar inte pengar från breddsporten. Det handlar hela tiden om nya pengar.
Mera ekonomi: omsättningen låg ifjol på drygt 102 miljoner.
Lasse säger att han är relativt nöjd med startfältet och prickar för Scarlets Aino med Hans-Owe Sundberg i sulkyn, som vinnare. Scarlets Aino var en av åtta finalhästar i Elitloppet nyligen.
Kollition med storlopp
Säkert hade kvaliteten på storloppet blivit ännu högre om det inte kolliderat med två andra stora tävlingar. Dels Copenhagen cup i Köpenhamn, dels Kymi Grand Prix i Finland.
V 75-dagen brukar också locka storpublik. Det har varit kring 7000 åskådare, ibland mer, de senaste åren.
- Tyvärr kolliderar vi även med flygets uppvisningsdag på Kallax. Men vi räknar ändå med mycket folk. Det handlar ju om Norrbottens största idrottsevenemang under året.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om