Tillbaka i sadeln - då blev allt rätt för Kicki

Bodens Ridklubbs hoppryttare Kicki Appelqvist är tillbaka på hästryggen. I helgens tvådagarstävlingar i Boden bjöd hon på idel felfria rundor med sin häst Kokaburra.Att bästa kompisen Hanna Olofsson också red felfritt försämrade förstås inte humöret på de två.- Jättekul. Fem felfria starter tillsammans och inte ett nedslag. Bättre än så kan vi inte rida, skrattade Kicki.

Kokaburra understödd av Kicki Appelqvist klarade med god marginal alla hinder under helgen.

Kokaburra understödd av Kicki Appelqvist klarade med god marginal alla hinder under helgen.

Foto: Anders Hjortenklev

BODEN2009-05-18 06:00
Kicki Appelqvist har under många år tillhört länets främsta hoppryttare. Respekterad för sin skicklighet och sitt kunnande i tävlingssadeln Med stoet Zephyrita firade Kicki rader av framgångar för några år sedan. Nu har det stoet en tvåårig avkomma och skall ha ett nytt föl senare i sommar. Kicki Appelqvist har också hunnit bli mor. Till lilla Lovisa fem månader och har förstås avstått från tävlandet under en tid.
Men nu är hon tillbaka. Tävlingssugen och i fin form och hästen hon tävlingsrider är välstammade sexåringen Kokaburra som Kicki köpte 2006.
- En lovande häst med mycket utveckling i, berömmer hon.
I helgen startade Kicki sin häst över 1 meter och 1,10. Kokaburra verkade hoppa halvmetern högre än så.
- Han är försiktig och rädd att slå i hindren, förklarade Kicki Appelqvist. Som förutom sina hopphästar även har travaren Failover S.C. i sitt stall. En häst hon äger tillsammans med Hanna Olofsson.
Nu tävlade hon Kokaburra i avdelning B (unghäst) men det lär knappast dröja innan de utmanar konkurrenterna i tuffare sammanhang och över högre höjder.
Allt med hästar är kul
Hanna Olofsson känner vi kanske mer från travsporten och från hennes framgångar på travbanorna med bodenproffset Gunnel Fredrikssons (Hannas mor) travhästar. Hanna har travet som yrke men tävlar gärna med hoppehästar också. I lördags körde hon först provlopp i Piteå innan hon hastade till Bodens Ridklubb och hann precis vara med över 1.10 med sin sjuåriga häst Erik Trams. En häst hon fick via Kicki Appelqvist som inte hade plats för honom.
- Gunnel och Lasse (Olofsson) jublade inte när de fick en ridhäst i stallet också, log Hanna. Som faktiskt red sin första tävling redan i tioårsåldern.
Hanna Olofsson har förstås en karriär som travtränare i sikte men det är väl möjligt att hon då och då kommer att tävla i någon hopptävling också.
- Allt som har med hästar är kul, tycker hon.
Belåten med sin helg var också Anna Maria Nyberg Andersson från Överkalix. Anna Maria vann 1,20-hoppningen med sitt sto Panny Lane både under lördagen och söndagen. Deras insats under söndagen var femstjärnig.
Ersättning för ryttarspelen
- Idag var hon verkligen med på noterna, berömde Anna Maria sin Panny Lane som reagerade blixtsnabbt i omhoppningens fas 2.
Anna Maria Nyberg Andersson driver en egen ridanläggning i Överkalix och med Panny Lane tävlar hon i dagsläget upp till 1,30.
- Jag vill gärna tro att hon duger bra i konkurrensen söderut i landet också. Nu är det tätt mellan tävlingarna i övre norrland men annars är jag inte främmande för att testa henne i någon tuffare hoppning söderut. När hon sedan tävlat färdigt tänker jag ta föl ur henne, berättade Anna Maria.
Helgens tvådagarstävlingar hölls inomhus i BRK:s ridhus, vilket var litet trist och kändes helt fel i det fina vårvädret. Underlaget i utomhuspaddocken höll inte att tävla på (?), förklarade man. Tävlingarna var också en "ersättning" för Ryttarspelen som i år endast rids som en dressyr 6 och 7 juni.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om