Sunken tror på nya VM-medaljer

Alpina VM i Åre för två år sedan blev en hejdundrande svensk succé. Nästa vecka inleds VM i Val d´Isére.- Jag känner spänd förväntan, säger Anders Sundqvist, alpin landslagschef från Boden.

Anders Sundqvist minns VM i Åre för två år sedan med glädje. Kanske kan Sverige nå liknande framgångar i Val d Isére.

Anders Sundqvist minns VM i Åre för två år sedan med glädje. Kanske kan Sverige nå liknande framgångar i Val d Isére.

Foto: Göran Ström

BODEN2009-01-31 06:00
Sverige tog sju medaljer i Åre och gjorde sitt bästa VM i historien. "Sunken" tror att det kan bli svårt få samma utdelning i de franska backarna.
- Vi kanske inte ska sikta på en repris från Åre. Målet är att ta tre medaljer. Klarar vi det har vi gjort det bra.
"Sunken" är nöjd med vad Sverige presterat hittills under säsongen. Totalt har blågult haft 43 placeringar på Top 10 varav tre vinster.
- Det roligaste är att vi haft sju killar bland de tio främsta. Tidigare har det varit övervägande damer.
Men det är damerna som stått för vinsterna:
4 Anja Pärson, störtlopp i Altenmarkt och superkombination i St Moritz.
4 Jessica Lindell-Vikarby, super G i Cortina.
Sju fjärdeplatser...
Herrarna har varit på pallen två gånger. Patrik Järbyn kom trea i Val Gardenas störtlopp och Hans Olsson noterade samma placering störtloppet i Lake Louise.
- Det hade kunnat vara ännu fler pallplaceringar. Sju gånger har vi haft åkare på fjärde plats och vid ett par tillfällen var vi bara hundradelar från pallen. Jag tänker på Markus Larsson och André Myhrer.
De svenska slalomherrarna var världsledande för två år sedan. Därefter har det varit motigt och i vinter har man inte levt upp till förväntningarna.
Hittar du någon förklaring?
- Jag tror att rädslan att ramla ur Top 30 och få sämre startnummer kan vara en. Man blir för försiktig och det går inte att vinna i världscupen om man åker på säkerhet i första åket.
- Det har sett bättre ut i andra åket. Bland annat har Mattias Hargin varit snabbast två gånger. Men säsongen är inte färdig än. Mycket kan hända.
Ny teknik gäller
En allmän uppfattning är också att de svenska åkarna inte riktigt hunnit med i den teknikförändring som blev nödvändig genom de nya reglerna på utrustningen.
- Tidigare hade man större avstånd mellan snön och foten och vi åkte med kraftig inåtlutning. Idag är avståndet kortare och man får inte samma svar i åkningen. Det tar ett tag innan man lärt sig tekniken. Dessutom har bansättningen förändrats. Det är så jag fått det beskrivet.
Hur ser du på Jens Byggmark?
- Jag tror inte han kunnat träna för fullt på grund av motorcykelolyckan i somras. Men han kommer igen. Han är så bra skidåkare.
Vad tror du det beror på att Österrike är så starkt i slalom?
- Det är en stark nation med mångårig kultur. Alpint är en nationalsport och man satsar hårt. Österrike har 400 anställda tränare, i vårt landslag har vi
25...
Vilka tar de svenska medaljerna?
- Anja är givetvis en given kandidat. Sedan tror jag främst på Maria Pietilä-Holmner och Jessica Lindell-Vikarby.
- Jag tror även att slalomgrabbarna kan överraska. Det vore också roligt med en svensk outsider på pallplats.
Vem blir VM-drottning?
- Anja Pärson.
Och VM-kung?
- Jag säger Bode Miller.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om