Sundqvist hoppas på medaljer i OS

Anders Sundqvist är redo för sin andra säsong, som alpin landslagschef.- Det känns spännande. Vi har ju OS i vinter och det är alltid en krydda, säger den 52-årige bodensaren.

Anders Sundqvist står med båda fötterna på jorden och tror på tre medaljer vid OS i Vancover nästa år.

Anders Sundqvist står med båda fötterna på jorden och tror på tre medaljer vid OS i Vancover nästa år.

Foto: Göran Ström

BODEN2009-10-23 06:00
Säsongen inleds i helgen och som vanligt körs premiären i Sölden i Österrike. Ett tag hotade snöbrist och det var inte förrän så sent som förra veckan, som arrangörerna kunde ge klartecken.
- Det är bra stämning och känsla i truppen och vi har många, som åkt fort under försäsongen. Det finns anledning till optimism.
"Sunken" säger att Maria Pietilä-Holmner går som tåget i storslalom och att Anja Pärson är väl förberedd samtidigt som han tror flera åkare kan överraska.
- Jag tror Kajsa Kling kan bli ett utropstecken. Hon slog Anja vid ett par tillfällen förra säsongen.
Kajsa för ett stolt arv vidare. Mamma heter Karin Sundberg och tog sin första stora seger när hon vann SM i störtlopp på Dundret 1974.
- Tittar man på herrsidan så har André Myhrer, Markus Larsson och Jens Byggmark åkt bra i svänggrenarna. Patrik Järbyn ser vältränad ut och jag tror att både han och Hans Olsson har goda chanser i OS. Backarna i Whistler Mountain passar båda.
Järbyn har fyllt 40 och sagt att den här säsongen blir hans sista. Sedan ska han bli golfproffs..!
Sverige blev utan medalj i VM senast, men gjort ändå en bra säsong med bland annat sju åkare på pallen och 60-talet placeringar på Top 10.
Johan Brolenius fick karriärens stora chans i slalom när han låg tvåa efter första åket och var den som låg närmast medalj. Sedan körde han ur och meddelade ett par månader senare att han slutar.
- Jag tycker det är synd. "Brolle" hade gjort sin bästa säsong och funnit sig själv. Nu tappar vi också en Top 30-åkare.
OS i februari. Vad är målet?
- Tre medaljer. Det ska inte alls vara omöjligt, men det är alltid svårt ta medalj. Det visade ju VM senast.
Liksom de flesta andra har alpint drabbats av finanskrisen, men "Sunken" tycker att man ändå har kommit lindrigt undan.
- Vi har tappat tio procent jämfört med förra säsongen och har en budget på cirka 30 miljoner. Jag hade gärna sett att den varit större så att vi kunnat satsa mera på Europacupen och juniorer.
"Sunken" konstaterar också skidbranschen går dåligt och han ser det som oroande på sikt.
- Men vi har aldrig sålt så många liftkort i landet som förra vintern. Ändå är det tungt i branschen. Det är måste vara fel någonstans.
Samtidigt noterar "Sunken" med belåtenhet att alpint får viss ekonomisk avlastning i vinter. Eftersom det är OS står SOK för kostnaderna en månad.
n n Anton Lahdenperä från Gällivare, länets ende alpine landslagsman, finns inte med i Sölden. Däremot är det troligt att han får åka slalompremiären i finska Levi den 14-15 november.
- Anton har allt och är både träningsvillig och vältränad. Jag hoppas han får en bra start. Då kan säsongen bli riktigt bra, säger Anders Sundqvist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om