SM på hemmaplan - då hoppas Bodens varpadamer på succé

Kommande vecka avgörs Svenska Mästerskapen i varpa i Boden.Över 100 varpakastare gör upp om medaljerna på Kvarnängens gräsmattor mitt i sta´n.Hälften av deltagarna är gotlänningar. Inte så konstigt då varpasporten har sina rötter och flesta utövare på Gotland.- Men vi har ett bra damlag, säger Kristina Eriksson i arrangerande Föreningen Varpa i Boden. En semifinal i lagtävlingen ligger inom räckhåll.

Kerstin Olsson och tre av Föreningen Varpa i Bodens yngsta spelare visar hur det går till att kasta varpa.

Kerstin Olsson och tre av Föreningen Varpa i Bodens yngsta spelare visar hur det går till att kasta varpa.

Foto: Anders Hjortenklev

BODEN2011-07-17 08:27

Även om varpasporten är en gotländsk paradgren så är det även en sport med en flerårig tradition i Boden. Hedens IF har haft en varpasektion under många år och redan 1968 arrangerades varpa-SM i Boden. Då på Björknäsvallen. 2008 bildade ett gäng entusiaster Föreningen Varpa i Boden och året efter arrangerade man Junior-SM på samma gräsytor som man nu kommer att spela om SM-tecknen.

- Flera av de kastare från gotländska Hablingbo som var med redan 1968 har lovat att vara med nu också. I oldboysklasserna förstås, säger Kristina Eriksson också. Som även är en av tävlingsledarna under SM-veckan.

Föreningen Varpa i Boden har förresten också "sin gotlänning". Fredrik Levander är född och uppvuxen på ön men har bott i Jokkmokk sedan 2003.

- Jag har kastat varpa sedan jag var sju år. I Jokkmokk får jag träna ensam men jag är med och tränar i Boden så ofta jag har möjlighet, berättade Fredrik Levander. Under förra helgen var jag med i klassiska Stångaspelen på Gotland. Det gick "så där".

"Det hinner vi åtgärda"
I och med att varpatävlingarna har SM-status så har Bodens Kommun policyn att bidraga ekonomiskt med en mindre summa. I övrigt handlar det helt och hållet om ideellt arbete från arrangörernas sida. Direkt efter de lyckade JSM-tävlingarna 2009 fick Föreningen Varpa i Boden frågan och uppdraget att arrangera årets SM.

Ett betyg så gott som något.

- Nu är Kvarnängens gräsmattor litet tilltygade efter Boden a´live men det hinner vi åtgärda och för första gången någonsin kommer ett Svenskt Mästerskap i varpa att avgöras på en spelplats mitt i sta´n, påpekar Kerstin Olsson i arrangörsföreningen. Finalerna avgörs under tisdagskvällen då vi hoppas på spel i midnattssol, under onsdagen och under lördagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om