Skrällen kom av sig

15-åriga Linnea Blomgren BK Snar var bara sekunder från en jätteknall vid lördagens Bodenbrottningarna.Linnea mötte finska landslagsbrottaren Tiina Vainienpää i finalen i 60 kg och hade övertaget när finskan strax innan matchslutet fick det grepp och de poäng hon behövde för att vinna.- Jag klantade mig men tar henne nästa gång, lovade Linnea.

Foto:

BODEN2008-10-27 06:00
Tiina Vainienpää är fem år äldre än Linnea och både finsk mästare och landslagsbrottare bland de finska seniorerna. Att besegra henne hade förstås varit en skalp. Finalen dem emellan var länge både greppsnål och litet trist då ingen ville bjuda den andre på någon öppning.
- Min taktik var given. Jag ville inte slarva och bjuda på något, sade Linnea också. Jag tyckte att jag lyckades rätt bra även om hon fick de sista poängen.
Ett bra tillskott
Linnea Blomgren är återbördad till Boden och BK Snar efter två år i småländska Värnamo. Ett bra tillskott för klubben som redan har jämnåriga löftet och USM-vinnaren Ayda Delen i viktklassen.
Ayda förlorade nu klart sin finalchans mot Vainenpää men verkade inte särskilt nedstämd för det.
- Hon var för bra men jag lär mig väldigt mycket av att möta så bra brottare, sade Ayda.
180 brottare deltog i årets Bodenbrottningarna i Hildursborg. Rekord förstås och turneringen genomfördes på tre mattor under sex timmar. N
ågon fara för sportens framtid i länet verkar det inte att vara och nu deltog även brottare från nordfinland och från avlägsna Kirkenäs i Norge.
Att länet håller sig med skickliga dambrottare, det känner vi till men även på den manliga sidan finns det löften som kan utvecklas mot den svenska eliten.
Råneås 17-åriga Johan Karlsson i 85 kg är väl redan idag mogen att utmana samtliga i landet i åldersklassen. I Bodenbrottningarna vek han sekundsnabbt ihop sina motståndare men stötte sedan på patrull i en extramatch då han mötte 100 kg-brottaren Viktor Pääjärvi Kiruna SK. Som helt enkelt vägde för mycket för att Johan skulle kunna fälla honom.
Siktar på SM
Johan Karlssons dilemma är att han saknar ett tuffare motstånd i länet.
- Jag måste fara en hel del för att få ordentlig sparring och har nyligen varit en sväng ner till Stockholm och tränat, säger han.
Johan har siktet inställt på internationella MälarCupen i Västerås och sedan fristils-SM i Klippan i december.
- Jag hoppas kunna vara bland de tre i Västerås och att jag får litet revansch från i fjol då jag vägde för lätt i klassen.
75-årsjubilerande hemmaklubben BK Snars affischnamn Ida Theres Nerell, med åtta SM-guld, fyra EM-guld och en femteplats på OS hade rest upp till Boden från Hässleholm där hon numera bor. Ida Theres, som agerade åskådare fick både blommor och uppskattning från klubben och från publiken.
- Jag är nöjd med min säsong fram till OS. Nästa år är väl litet av en "återhämtningens år" för mig även om VM i Danmark lockar, sade hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om