Självklar skidsatsning

Finns det plats för skidor i framtidens ungdomsidrott? - Absolut, säger Krister Hertting, som pratade i ämnet vid helgens skidting i Boden.

Erica Steding, Luleå Alpina, fick ta emot ett stipendium av Guldklubben vid skidtinget i Boden. Stipendet var på 3000 kronor och delades ut av Ola Wikberg, Boden.

Erica Steding, Luleå Alpina, fick ta emot ett stipendium av Guldklubben vid skidtinget i Boden. Stipendet var på 3000 kronor och delades ut av Ola Wikberg, Boden.

Foto: leif hammarström

BODEN2009-05-11 06:00
Hertting är forskare och doktorrand inom barn och ungdomsidrott och gav framförallt en talande bild av hur barn och ungdomar ser på idrott.
- Visst kommer skidor att locka till sig unga utövare. Men skidorna måste jobba på ett annat sätt än tidigare. Man måste marknadsanpassa sig.
Under föreläsningen presenterade Hertting resultatet av en forskning som gjorts i ungdomsidrott. Plock ur redovisningen:
4 29 procent (högsta siffran) av de tillfrågade ansåg att idrotten har mycket stor betydelse i unga människors liv.
4 Idrotten har 80-procentig status i ungdomskultur.
4 68 procent ansåg att det är viktigast att vara duktig och lika många tyckte att en snygg kropp var viktigast.
57 procent röstade på att det är nödvändigast att ha en bra mamma och pappa.
4 24 procent har debuterat inom idrotten som 5-åring eller yngre.
4 När det gäller målsättning ansåg 14 procent att främsta målet var att nå den internationella toppen medan 55 procent tyckte att huvudmålet var att ha roligt.
Viktigt med lagkänsla
Vad kan skidåkningen lära sig? Det var en annan fråga som diskuterades.
- Vi måste stärka teamkänslan, sa Göran Honkamaa, förbundsbas.
Hertting lyfte också fram viktiga faktorer som allas rätt till deltagande, ingen tidig specialisering och positiva föreningsrelationer.
n n David Englund och Johan Holmqvist från Luleå ingår i Svenska skidförbundets "Unga ledare". De berättade om verksamheten och fick i uppdrag att under 2009 ta fram en ung ledare från de stora orterna i länet.
n n Hermod Björkestöl, ordförande i Norges längdkommitté, talade under rubriken "Det norska damundret". Han sa att den främsta orsaken till framgångarna var att man släppt fram unga åkare och berättade att 2002 ställde endast 14 damlag upp i stafetten i norska mästerskapen.
Landslagschefen på plats
Då tog man beslutet att låta 15-16-åringar tävla i stafett bland seniorer och två år senare deltog 40 lag.
Nu tänker Norrbottens skidförbund skicka in en motion i frågan och man vill även att 17-18-åringarna på pojksidan ska få åka mot herrseniorer i stafett.
n n Anders Sundqvist, alpin landslagschef, och Joakim Abrahamsson, en av två förbundskaptener i längd, deltog på söndagen och presenterade verksamheten i respektive grenar.
Abrahamsson avslöjade också att fem norrbottningar finns med i träningsgrupperna: Marcus Hellner, Jesper Modig, Lina Andersson, Charlotte Kalla och Mia Eriksson.
n n Norrbotten har två SM nästa säsong: längd i Piteå och alpint i Björkliden.
n n Norrbotten kommer att söka VM i skidorientering till 2011.
n n Erica Steding, Luleå Alpina, fick Guldklubbens stipendium på 3000 kronor. Stipendiet delades ut av Ola Wikberg, Boden.
n n Norrbottens skidförbund har 129 klubbar och omsättningen senaste året var 1,2 miljoner.
- Till 2015 har vi visionen att vara det ledande distriktet i landet, sa Göran Honkamaa.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om