Serieseger - men inte med några hästlängder

Med bara tre poäng mellan ledande Luleå och tredjeplacerade Piteå var det upplagt för en avgörande rysare i dressyrens division II.Men efter lördagens final stod Luleå till slut som totalsegrare - med 0,6 poäng...- Det var på marginalen, säger lagledaren Martina Renholm och skrattar.

Luleå Ridklubbs segrande lag i division II: Anna Hjärtberg Wernqvist, Martina Eriksson, Sofia Lindkvist och Annika Edberg.

Luleå Ridklubbs segrande lag i division II: Anna Hjärtberg Wernqvist, Martina Eriksson, Sofia Lindkvist och Annika Edberg.

Foto: Martin Thelénius / Expressum

BODEN2011-08-16 06:00

Ja, läget inför årets avgörande i lagklassen för storhäst var radikalt annorlunda jämfört med i fjol, då Luleå - som inte varit i närheten av liknande framgång föregående år - ledde överlägset inför finalen.

- Då vann vi alla tre tävlingarna så i finalen hade vi kunnat göra vad som helst och ändå vunnit, konstaterar Renholm som i år lämnat juniorstatusen bakom sig och fortsätter:

- Men det är alltid mer spännande när det är jämnt. Fast nu, med Boden en poäng efter och Piteå tre efter (30, 29 resp 27 poäng) inför finalen kunde vi verkligen inte känna oss säkra på någonting.

Och nog verkade det till och från lite nervöst i laget. När lätt A väl avslutats visade sig bara en av lagmedlemmarna, Anna Hjärtberg Wernqvist, ha placerat sig och Luleå blev tvåa i tävlingen, efter Piteå RK. Totalsegern i division II klarade man ändå att bärga - med 0,6 poäng tillgodo på Piteå...

- Huvudsaken var att vi fick vinna det här, det var det som var grejen, säger Anna Hjärtberg Wernqvist. Den egna tredjeplatsen är hon dock inte nöjd med. Möjligen påverkade trassel kring framridningen läget för Hjärtberg och Wotan van Heet Gestel.

- De kallade in fel ekipage så jag fick börja om och det var ju lite tråkigt. Men det är sådant som händer, säger hon.

På både första och andra plats gick tidigare Alviksryttaren Anna Holmkvist, då tävlande för Grans men numer student vid ridsportgymnasiet i Strömsholm, in med en strålande dubbel.

- Det gick bra, ja...Flash kändes ju inte lika bra som Emilian men han är ganska duktig ändå, säger hon och ler.

17-åringen har tillbringat sommaren hemma hos föräldrarna och passade nu på att tävla en sista gång innan resan tillbaka för andra skolåret. Fortsättningen med medelsvår C direkt efter lagtävlingen blev dock väl tuff för Holmkvists ekipage som båda stannade oplacerade - men på söndagen gick hon in och plockade ytterligare en dubbel - denna gång i rent guld, med Emilian i både lätt A och medelsvår C.

En perfekt skalp att ha med sig inför den kommande vinterns stora utmaning.

- Målet är att rida JSM på Emilian nästa år så jag ska försöka kvala dit, ja, säger Holmkvist som var bästa junior i Norrbotten 2010.

Lagtävlingen för ponny i division II vann Piteå Ridklubb som därmed också avgick med totalsegern, före RS Balans på andra och hemmaklubben Bodens RK på tredje plats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om