Säsongen avgjordes - i allra sista heatet

Nordcupens tyngsta klass har inte bjudit någon spänning att tala om under hemmasonen Per Nybergs dominans.Men i 85U för 10-13-åringar har det handlat om benhård kamp - hela vägen.Avgörandet föll i säsongens absolut sista heat.- Nu är det färdigt, ja. Men om Wilhelm tagit den här tävlingen hade han vunnit, säger Anton Wallerström efter att ha försvarat sin fjolårstitel.

Anton Wallerström.

Anton Wallerström.

Foto: Martin Thelenius / Expressum

BODEN2012-09-15 06:00

Den trettonåriga Kalixföraren är tröttkörd och givetvis nöjd efter den slutliga drabbningen. En jämnare motocrosskamp än den mot Piteås Wilhelm Grankvist går knappt att uppbringa - de två stod inför tävlingen på exakt samma totalpoäng - men i sista heatet vid finalen på Bodens Motorstadion avgjordes allt. Dessförinnan hade Anton vunnit två och Wilhelm ett, lördagens första, heat.

- Det var nära. Två sekunder, eller något sådant, över mållinjen. Jag ledde från början men han körde om mig vid en varvning, hoppade om när jag inte hoppade, beskriver Anton Wallerström.

- Men det har varit jämnt hela vägen. Vi har legat på samma poäng till varje tävling hela säsongen, nästan.

Frågan om vad som till slut avgjorde kampen får han fundera ett ögonblick över.

- Banan, det här är ett perfekt underlag och jag tycker om banan här. Och starterna - jag tränar ganska mycket på starter och de har gått jättebra, berättar han. Sista heatet vanns mycket riktigt efter ledning redan från start.

- Och så har jag inte haft några problem, inga stopp och inget som gått sönder så jag har kunnat köra alla tävlingar.

Wallerström vann alltså 10-13 också 2011. Frågan är om det blir uppklassning till 14-16 nästa säsong.

- Får se. Det beror på hur stor jag blir, konstaterar han.

Ett SM-test har det också hunnit bli - men det slutade desto snöpligare.

- Skulle provat i Umeå men då gick crossen sönder redan på träningen så jag kunde inte köra...

Men en ny titel i Nordcupen är fint plåster på det såret. Wallerströms poäng blev till slut 1341 mot Grankvists 1323, förutsatt att en protest efter Luleåtävlingen inte godkänns.

I 14-16 fick Bodenföraren William Klockare Edström finna sig i en silverplats efter Kristian Mustonen, Finland. Elin Engström vann som väntat MX Girls klart, trots en förkylning som hindrade henne att köra hemmatävlingen. Årets snöpligaste guldmiss åkte Pontus Sköld, Älvsbyn, på i MX2U - med 1152 mot 1153 en futtig poäng efter norske totalsegraren Björn Even Hammari, Alta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om