Samarbete i unikt projekt

Winternet i Boden, universitetet i Umeå och Luleå tekniska universitet har gått samman i ett unikt forskningsprojekt.Man ska studera maximal prestation hos humana muskler.- Vi har olika resurser. Nu har vi bildat en forskningsgrupp med olika kompetensområden, säger Mats Engström, vd på Winternet.

Anders Eriksson (t v), LTU, Christer Malm, Umeå och Winternet och Mats Engström, vd på Winternet, är tre av nyckelpersonerna i det unika projektet.

Anders Eriksson (t v), LTU, Christer Malm, Umeå och Winternet och Mats Engström, vd på Winternet, är tre av nyckelpersonerna i det unika projektet.

Foto: leif hammarström

BODEN2008-11-15 06:00
Christer Malm, universitetet i Umeå och Winternet, Anders Eriksson, LTU och Lars Frängsmyr, Umeå, har fått 310 000 dollar (cirka 2,3 miljoner svenska kronor) till projektet. Pengarna kommer från en amerikansk forskingsfond.
Projektet kan ses som en fortsättning på en studie, som Anders Eriksson presenterade 2006. Han hade tagit muskelprov på en grupp styrkelyftare, hälften hade tagit anabola sterioder.
Resultatet visade att effekten hos de som dopat sig sitter kvar i flera år.
Nu går man vidare och tar nya muskelprover, men med andra metoder. Studien går ut att undersöka de tusentals muskelproteiner som finns bland vilka bara ett fåtal är kända.
- Tidigare kunde man exempelvis titta på proteinerna a, ö och c. Nu kan vi köra mer än 2000 proteiner åt gången. Vi ser om ett visst antal proteiner skiljer sig och får en fullständig bild. Studien blir mera exakt, säger Christer Malm.
Ska träna på rätt sätt
Liksom i förra studien blir styrkelyftare testpersoner och även den här gången ska ena gruppen ha tagit otillåtna medel.
- Vi vill hitta hur muskeln anpassar sig till träningssituationer och få fram ett samband mellan prestation och molekyler, säger Anders Eriksson, som själv varit styrkelyftare.
Proven tas från vältränade muskler, formel 1-muskler, och tanken är att resultatet ska visa att man även kan styra in det på otränade muskler.
- Om man vill träna vill man göra det på rätt sätt. Det gäller att få så bra effekt som möjligt. På sikt kan alla ha nytta av det, säger Mats Engström.
De signalvägar man får fram kan också, menar man, vara nyckeln till nya behandlingsmetoder av muskelrelaterade sjukdomar.
Forskningsarbetet beräknas starta någon gång efter nyår och görs i såvä Umeå, Luleå som på Winternet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om