På väg mot toppen

Han fick döma finalen och blev utsedd till slutspelets bäste domare i TV-pucken.Nu väntar ännu större uppdrag för Tobias Björk: matcher i allsvenskan.- Det ska bli spännande, säger han.

Foto:

BODEN2008-12-03 06:00
Domarkarriären går fort uppåt för den 27-årige bodensaren och det är ett stolt fadersarv han för vidare. Tobias är son till Leif Björk, elitseriedomare under många år och det finns även en tredje domare i familjen, Markus.
För något år sedan dömde Leif, Tobias och Markus två matcher i division II tillsammans.
- Det var kul. Vi funderar på att göra det igen.
Domardebut i allsvenskan alltså inom kort - som spelare har Tobias redan provat på den näst högsta serien. Säsongen 2000-2001 spelade han allsvenskt med Bodens IK och gjorde bland annat ett mål.
Tobias ansågs som en talang i ishockey, men tröttnade och valde fotbollen istället. Han gick fotbollsgymnasiet, blev uttagen till lägren i Junsele och Halmstad och var sommarproffs hos Umeå FC.
- Sedan bytte jag till ishockey igen. Tränaren Ulf Taavola fick mig att byta inriktning och jag började på ishockeygymnasiet.
Ryggproblem
Men Tobias fick besvär med ryggen och valde att avsluta ishockeykarriären 2002. Han blev tränare för Bodens B-juniorer, tillsammans med Robert Ek, och satsade därefter på en karriär som domare.
Hur kom det sig?
- Det var genom pappa. Han inspirerade mig.
Tobias gjorde första matcherna hösten 2004 och nu rankas han som en av de största talangerna. Han har snabbt klarat de första stegen i utbildningen och är idag regionsdomare.
- Det har gått fort och det har gått bra. Domarjobbet blir roligare och roligare och även enklare och enklare.
En stark bekräftelse på att förbundet tror på honom var uppdragen i slutspelet i TV-pucken i Stockholm där han alltså utsågs till bäste domare.
- En sån gång känner man uppskattning. Man vet att man är på rätt väg. Det var också extra kul att få döma eftersom det var 50-årsjubiléum.
- TV-puckarna är också tacksamma att döma. De är så disciplinerade.
Tobias säger att han känner att han valt rätt och allsvenskan ska inte bli något slutmål.
- Självklart siktar jag på elitserien. Det skulle också vara spännande att få döma på heltid någon gång i framtiden.
Känner du att du har spelarnas respekt?
- Det tycker jag. Jag kan använda mig av det jag lärde mig som aktiv och en domare ska inte bara auktoritär, ibland kan spelare och ledare behöva ventilera olika saker. Numera trycker vi också mycket på kommunikation.
Vad är tjusningen?
- Jag är tävlingsinriktad, vill uppåt och får känna närheten till hockeyn. Jag tycker också det är skoj med att det är så mycket känslor inom sporten.
Ikväll dömer Tobias i en toppmatch i division I, Asplöven-Piteå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om