OS - Wåhlströms stora utmaning

Olympiska spelen i Vancouver är höjdpunkten för skidskyttarna och för landslagets vallachef Johan Wåhlström, 34, väntar en riktig utmaning.- Det kommer att vara speciella förhållanden, säger han.

Johan Wåhlström gör elfte säsongen som vallare i skidskyttelandslaget. "OS blir höjdpunkten", säger han.

Johan Wåhlström gör elfte säsongen som vallare i skidskyttelandslaget. "OS blir höjdpunkten", säger han.

Foto: leif hammarström

BODEN2009-11-27 06:00
Skidskyttarna kommer att tävla i Whistler Mountain, som ligger knappa två timmars bilresa från Vancouver. Johan har varit där två gånger tidigare.
- Havet ligger så nära att man får in salt i snön. Sedan blåser och snöar det bara från ett håll.
Det snöar ofta i Whistler, men Johan - som bor i Boden - berättar att när han varit där har det bara varit solsken.
Johan och hans kolleger är väl förberedda för OS. Tillsammans med längdlandslaget har man under tre år jobbat med ett projekt med tonvikt på skidornas struktur.
- Vi har gjort stora justeringar på just strukturen. Ser man till längdåkarnas resultatet i världscuppremiären verkar vi också ha jobbat rätt.
Johan berättar också att man jobbat mest med strukturen mot OS och de förhållanden som brukar råda i Whistler Mountain. Arbetet med projektet har bland annat inneburit fem besök i Kanada.
Handplockad av Eklund
Numera handlar det mycket om att hitta just rätt struktur på skidorna. Själva vallningen är inte lika viktig som tidigare.
Johan går in på elfte säsongen som vallare i skidskyttelandslaget. Han handplockades av en annan bodensare, förbundskaptenen Staffan Eklund.
- Det är alltid lite vemodigt att åka iväg. Men samtidigt känns det riktigt spännande. Vi hade en bra avslutning på förra säsongen och nu väntar också ett OS.

Gissar att den rutin du skaffat dig är värdefull?

- Absolut. Framförallt under stora mästerskap som VM och OS. Men också när det gäller att testa skidor och få fram olika värden.
För ett par veckor testade Johan & Co skidor i Pagla strax utanför Boden. Men man tvingades avbryta på grund av blidvädret.
- Vi hade ändå tur. Vi fick några dagar med minusgrader och det var värdefullt.

Johan säger att det varit tämligen lugnt på såväl valla- som skidfronten sedan förra säsongen.
- Det har inte kommit fram några nya vallor. När det gäller skidorna finns det märken som ändrat lite i konstruktionen. Spetsarna har till exempel blivit lägre. Men det har inte hänt något revolutionerande.
Johan åkte till Östersund i onsdags. Nästa vecka är det premiär i världscupen.
De sista dagarna ägnade han åt göra de sista justeringarna av utrustningen och packa landslagets bussar.
- Varje åkare har 15-20 par skidor. Totalt har vi närmare 400 par i laget.
Noterbart i sammanhanget: när Magdalena Forsberg tävlade hade hon åtta-tio par skidor. Dagens elitåkare har således dubbelt så många...
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om