"OS 2016 kanske..."

På tisdag inleds Ungdoms EM i brottning i Zrenjanin i Serbien.Sverige representeras i 60 kg av bodenbrottaren Ayda Delen.- Det känns både pirrigt och spännande och jag skall förstås göra mitt bästa, säger Ayda till NSD. Hur långt det räcker vågar jag inte gissa.

Foto: Simon Eliasson

BODEN2009-07-16 06:00
16-åriga Ayda Delen, som är en både stark och teknisk, har på senare tid etablerat sig som ett toppnamn i landet bland de yngre kvinnliga brottarna.
Meriterna de två senaste säsongerna skäms inte för sig. Hon blev till exempel Nordisk Mästare i våras i Finland, trea i NM i fjol. Då segrade hon i Barents Kampen och blev också Svensk Ungdomsmästare.
Att hon nu får ta på sig landslagstrikån i Europamästerskapen för ungdom känns förstås både rätt och logiskt.
Gjorde som brorsan - blev brottare
Ayda Delen var tre år när hennes familj invandrade till Boden från Turkiet. Ett land där brottningen närmast är en nationalsport. Att det blev brottning för Ayda kan hon också tacka en av sina bröder för.
- När jag var fem år följde jag med min storebror Ibrahim till BK Snars träning. Jag tyckte att det såg kul ut och ville prova att brottas jag med, berättar Ayda.
På den vägen är det fortfarande.
Ayda har, sin ungdom till trots, brottats i elva år och redan tidigt märkte tränarna i BK Snar att de hade en stor talang i Ayda.
- Ida Teres (Nerell) har varit min idol och stora förebild. Hon har också lärt mig och stöttat mig jättemycket, säger Ayda. Jag har henne att tacka för många av mina framgångar.
Ida Teres, som numera bor i Skåne skall snart bli mamma och har gjort ett uppehåll i sitt brottande.
Nu har eleven Ayda Delen tagit över som bodenklubben BK Snars främsta affischnamn.
- Jag är förstås både stolt och glad över att få representera Sverige i en så stor och viktig turnering som ett UEM, påpekar Ayda. Årets säsong har blivit längre än de tidigare men jag har tränat hårt och nyligen hade vi även ett tufft landslagsläger i Falköping.
- Jag känner mig inte sliten alls och har sparrat mycket mot manliga brottare. Formen är på topp men jag dras med resterna av en stukad fot just nu och det oroar litet.
"Har många favoritgrepp att ta till"
Landslagsbrottarna samlades redan igår i Klippan och Ayda åker till Serbien som en av åtta svenska brottare.
Kommande fredag går hon sedan sin första EM-match.
- Jag känner inte till vilket motstånd som väntar mig där. Det är förstås brottare på högsta nivå. Jag har många favoritgrepp att ta till och jag tror att de duger internationellt också.
När det gällde hennes chanser och placering i UEM ville hon inte gissa.
- Nej, det kan jag inte. Jag hoppas på en bra placering och en pallplats vore förstås jättekul.
Direkt efter UEM flyttar Ayda Delen till Arboga för att börja på brottningsgymnasiet där.
- Då blir det säkert många pass brottning samtidigt som jag skall klara av skolan. Tungt, men det skall det vara för att ge resultat.
Trots flytten söderut blir hon BK Snar trogen.
- Byter klubb gör jag aldrig, säger hon bestämt.
Den kvinnliga brottningen är numera en olympisk gren. En OS-start är naturligtvis ett framtida mål och en förhoppning även för Ayda Delen.
- 2012 i London är jag 19 år och kanske för ung men 2016 då kanske...
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om