...och Bodens nya proffstränare har ju riktigt bra gener

Peabtravets proffstränare Mats Åke Nilsson är Anna Lindmarks far. Tränarlegenden Stig Lindmark hennes morfar.Anna har som synes rätt gener för att bli travtränare och mycket att brås på.- Pappa har lärt mig väldigt mycket men morfar är den som lärt mig mest. Han betyder väldigt mycket för mig, säger Anna.

Två rutinerade travtränare som har gett Anna Lindmark goda råd. Fr. v: Stig H Johansson och morfar Stig Lindmark.

Två rutinerade travtränare som har gett Anna Lindmark goda råd. Fr. v: Stig H Johansson och morfar Stig Lindmark.

Foto: anders hjortenklev

BODEN2010-01-14 06:00
Att travtränarjobbet går "i arv" är snarare en regel än ett undantag. Det finns en rad exempel där söner - och döttrar - gått i föräldrarnas fotspår och lyckats i det svåra jobbet som proffstränare eller kuskar. Anna Lindmark är bara en av väldigt många som följer sin nära släkt i yrkesvalet.
Pappa Mats Åke Nilsson jobbade i ett par dryga decennier som lärling och försteman hos Skelleftetravets tränargigant Stig Lindmark.
Tufft som ny tränare
Mats Åke bestämde sig sent att ta steget och bli proffstränare. Först 1995 när han var 43 år fyllda tog "Matte" steget fullt ut och blev en av Bodens proffs.
Stig Lindmark lyckönskade med orden:
- Det är en jäkla sport för en ny tränare. Du måste lyckas från början annars är det alltid ditt fel. Hur dålig hästen än är.
Något att tänka på Anna.
Mats Åke blev champion redan under sitt första "riktiga" år, 1996 men har numera trappat ner verksamheten en hel del.
Fick en lyckad karriär
Annas morfar Stig Lindmark vann 3 190 lopp och tog hela 64 championat. 23 av dem i Boden på den bana där han som landets yngsta proffstränare 1959 inledde sin långa och mycket framgångsrika karriär. Stig hade då fyllt 20 år men inte mycket mer.
När han drog igång sin verksamhet hade han originellt nog inte en enda häst i träning. Han löste det med att fara ner till Solvalla och köpa två hästar som han startade i Boden och vann med direkt.
Efter det kan vi väl påstå att det rullade på för Stig Lindmark som under många år tillhörde den absoluta tränartoppen i landet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om