Nu ska kommunen se över systemet

För Nils-Olov "Olle" Nordberg innebär inte pensionen någon guldkant på tillvaron. I stället riskerar han att bli fråntagen sin livsuppgift på ridklubben. "Skamligt", tycker hästägaren och företagaren Mikael Jansson.

Trivs. Olle Nordberg trivs på Bodens ridklubb och är uppskattad både av de fyrbenta och tvåbenta. Här är han med med Rain. Företagaren Mikael Jansson var en period ordförande i klubben. Han säger att Illes relation till hästarna är unik.

Trivs. Olle Nordberg trivs på Bodens ridklubb och är uppskattad både av de fyrbenta och tvåbenta. Här är han med med Rain. Företagaren Mikael Jansson var en period ordförande i klubben. Han säger att Illes relation till hästarna är unik.

Foto: Lars-Göran Norlin

BODEN2017-08-23 20:59

Socialnämndens ordförande Béatrice Öman (S) säger att de måste se över det här.

I ett inlägg på Facebook skriver utflyttade Mikael Jansson att han har haft den underbara äran att få arbeta med Olle under sina år som ordförande på Bodens Ridklubb. Totalt har han och hans familj varit engagerad på ridklubben långt mer än tio år.

– Olle var alltid på plats och spred/sprider värme omkring sig. Vad jag menar är att vissa människor har en gudabenådad förmåga att vara ett med hästen i många lägen. Hästar är ett speciellt djur som tyr sig otroligt mycket till individen. Olle har i makalösa 47 år alltid haft förtroende hos de hästar som varit på Bodens ridklubb, säger Mikael Jansson.

– Det här är inte bara en fråga om att Olle har varit på ridskolan. Det här är mycket mer för Olle och det är mycket för hästarna också. Det är relationen dem emellan. Det här är unikt och det är under väldigt särskilda omständigheter. Jag har full respekt för alla med särskilda behov, men jag vill trycka på att man måste titta individuellt på det i vissa lägen. Det går inte att generalisera.

Han är övertygad om att en uppföljning efter två år om Olle inte får fortsätta på ridklubben skulle visa att kommunen trampat i klaveret, även finansiellt.

– Nu ska vi inte prata pengar, utan det är människor vi talar om, men jag vill peka på det han gör och att man lyfter bort de här 600 kronorna (dagersättningen reds. anm.). Jag förstår regelverket, men för mig räcker inte det i det här fallet. Det är skamligt, säger Mikael Jansson.

Béatrice Öman kan inte yttra sig om enskilda personer, men i och med artikeln i Norrbottens Media om Olle Nordberg uppdagas en ny frågeställning. Han har sysselsättning som motsvarar ett jobb på Bodens ridklubb. När han fyllde 67 år kvarstår inte rätten till dagverksamhet enligt Lagen om stöd och service, LSS. Därmed förlorade Olle Nordberg också dagersättningen på cirka 600 kronor i månaden.

– Jag undersöker den principiella frågan om LSS och pensionsålder och hur man hanterar den lagligt och i kommunerna. Det gäller alla personer som tillhör den åldersgruppen.

Kommunens beslut att neka Olle dagverksamhet på ridklubben grundar sig på en dom i Högsta förvaltningsdomstolen. Béatrice Öman menar att om domstolen hade beslutat något annat så hade man höjt pensionsåldern för gruppen med beslut enligt LSS.

Men är det en rimlig lagstiftning?

– Exakt, det finns två alternativ, dels att anpassa LSS-lagstiftningen för att också tillgodose möjligheterna efter pensionsålder, dels diskuteras höjd pensionsålder och då följer alla andra lagstiftningar med, säger Béatrice Öman.

Som pensionär har du möjlighet att jobba om du vill, men Olle kan inte kräva den rätten med gällande lagstiftning.

– Det finns flera personer i samma situation. Nu vet jag inte hur många av dem som skulle önska en fortsatt sysselsättning. Därför tycker jag att det här är något som vi måste titta på hur vi kan tillgodose sådana behov. Det kanske finns de som inte vill jobba, men vill ha andra sysselsättningar.

Vilka är vi?

– Politiken i Bodens kommun.

Kan det bli en Lex Olle i Boden?

– Det vet jag inte men det låter som en intressant formulering.

Frågan om en anpassning av LSS-lagstiftningen till en åldrande befolkning ligger på riksnivå.

– Man borde kunna titta på om man kan ändra lagstiftningen utan att man för den skull indirekt höjer pensionsålder för den gruppen. Tvärtom skulle man kunna bygga in en större flexibilitet i LSS, som likställs med andra arbetstagare som nått pensionsåldern, säger Béatrice Öman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!