Nu mullrar kanonerna

Snökanonerna mullrar och snön lyser vit i Pagla skidstadion. Arrangörerna av cuptävlingarna i skidor och skidskytte kan andas ut.- Vi har varit oroliga, säger Göran Honkamaa, ordförande i Bodens skidallians.

Snökanonerna mullrar i Pagla och arrangörerna av cuptävlingarna i skidor och skidskytte kan andas ut. Fr v: Göran Honkamaa,ordförande, Erling Molin, presschef, Siv Söderlund, tävlingssekreterare, Bernt Ekström, banchef och Bert Viklund, tävlingsledare.

Snökanonerna mullrar i Pagla och arrangörerna av cuptävlingarna i skidor och skidskytte kan andas ut. Fr v: Göran Honkamaa,ordförande, Erling Molin, presschef, Siv Söderlund, tävlingssekreterare, Bernt Ekström, banchef och Bert Viklund, tävlingsledare.

Foto: leif hammarström

BODEN2009-12-02 06:00
Skidsäsongen i länet skjuter fart i Pagla den 12-13 december med Intersport Cup och juniorcup. Helgen därpå, 19-20 december, inleds skidskyttesäsongen med Sverigecupen.
Blidvädret under den senaste månaden har skapat extrajobb och fått arrangörerna att våndas. Kylan och snön de senaste dagarna har kommit som en skänk från ovan.
- Stadion är klar, likaså sprintbanan. Väderprognoserna är också positiva och vi räknar med att köra, säger Honkamaa.
Asfaltsslingan på 2,5 km är klar, snart också den som är 3,6 km lång och man räknar också med att köra en femkilometersslinga på Vittjärvsberget.
- Jag har varit med länge, men jag trodde aldrig jag skulle få uppleva en en höst som den här, säger Honkamaa.
Arrangörerna - Bodenalliansen, I 19:s IF, Paglacompaniet - började tillverka snö vecka 43, men har tvingats till flera uppehåll och det är först i veckan snökkanonerna kunnat köras för fullt. Totalt har man tillverkat snö i 40 timmar.
Viktig juniortävling
- Jag tror att vi måste tänka om. Man bör starta säsongen en månad senare och förlänga den lika mycket på våren.
n n Skidtävlingarna väntas samla cirka 400 startande. För seniorerna handlar det om andra deltävlingen i Intersport Cup och det blir åkare från nivån under landslaget, som kommer till start.
Ett favoritnamn är Fredrik Uusitalo från Sollefteå och med rötterna i Norrbotten.
För juniorerna är tävlingarna extra viktiga. Det gäller som två av uttagningarna till junior-VM, som går i Tyskland den 24-31 januari.
Fanny Pekkari, Tärendö, och Erica Ahnberg, Gällivare, är två norrbottniska namn, som är extra intressanta.
n n Seniorerna åker första dagen 15 respektive 10 km klassiskt, för de äldre juniorerna handlar det om dubbeljakt medan distansen för de yngre är 10 och 5 km klassiskt.
Ny anläggning
På Luciadagen står sprint på programmet och totalt kommer man att köra 54 heat.
n n Det är inte bara svenska åkare som kommer till start. Arrangörerna har även fått in anmälningar på elva åkare från Armenien och tio från Ryssland.
n n Liksom i längd är det åkarna bakom landslaget som kommer till start i skidskyttarnas cup. Tävlingarna kolliderar med världscupen.
Det stora norrbottniska hoppet är Pontus Olsson från I 19:s IF, som finns med i utvecklingslandslaget även i vinter.
Cuptävlingarna innebär också invigning av den förbättrade anläggningen. Skjutvallen har flyttats 20 meter, det har blivit bättre med plats och markeringen av skjutresultaten sker automatiskt.
n n Pagla får i vinter en stor ljustavla med resultatservice. Premiär till Luciahelgen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om