Noah, 14, slåss om en chans att prova på proffslivet

För tre veckor sedan ringde Mattias Winroths telefon. I andra änden var en man som ville ha sonen Noahs personnummer.

Bra chans. "Jag tänker att oavsett hur det går så får jag mäta mig mot andra duktiga spelare och få en massa erfarenhet" säger Noah Winroth.

Bra chans. "Jag tänker att oavsett hur det går så får jag mäta mig mot andra duktiga spelare och få en massa erfarenhet" säger Noah Winroth.

Foto: Thomas Lovgren

Boden2017-03-03 19:40

Det visade sig vara Jakob Celik, VD för webbsajten Fotbollstransfers.

– Lite misstänksam blev man ju först. Men efter lite källkritik och när jag förstod vad det handlade om så blev jag glad, säger Mattias Winroth.

Vad handlade det om? Jo, sonen Noah Winroth, 14 år, hade på vinst och förlust skickat in en anmälan till Young Gun 2017. En fotbollsturnering där 400 pojkar i åldern 13-16 år slogs om 48 platser.

– Jag såg annonsen på Instagram tror jag det var. I början var det mest på skoj, jag tänkte inte att jag skulle bli uttagen, säger Noah Winroth.

Men det blev han.

– Jag kom hem och hörde att pappa ville prata med mig, jag hade ingen aning och sedan insåg jag vad det handlade om.

Och som ende norrbottning kommer Noah Winroth under lördagen den 4 mars, få chansen att spela inför en jury bestående av fotbollsprofiler och ett samlat gäng scouter och agenter. Hjorthagens IP är platsen där turneringen utspelar sig. Först kommer de unga fotbollstalangerna att spela fyra mot fyra och sedan kommer de som presterar bäst att få chansen att spela finalspel, sju mot sju.

– Jag vet inte exakt hur de bedömer, men det spelar inte så stor roll. Jag går in med inställningen att ha så roligt som jag bara kan och att bara få chansen att spela med flera andra duktiga spelare är värt jättemycket, säger Noah Winroth.

Kommande säsong kommer Noah Winroth att bära Alvik IK:s tröja och han ser den här turneringen som ett steg i sin utveckling.

– Jag vill alltid spela mot eller med de som är bättre än mig. Då utvecklas jag mest, säger han.

Noah Winroths attityd gentemot fotbollen kan bli det som tar honom hela vägen.

– Jag älskar verkligen att spela fotboll. När fotbollen är som roligast går det inte att beskriva med ord. Visst, det är tråkigt att förlora och när det går dåligt, men i stort är fotbollen det bästa som finns.

Just nu är han forward, men har hunnit med att testa på både rollen som målvakt och mittback.

– Man får en mer övergripande spelförståelse och det var kul att vara målvakt, men jag föredrar rollen som utespelare.

På fredagskvällen går tåget ner mot Stockholm och tidigt under lördagen är det dags att visa sig från sin bästa sida.

– Jag var nervös först, men det har börjat släppa nu. Jag ser det som en enorm chans att få spela fotboll och att åka till Holland vore såklart häftigt, men det är inte det viktigaste.

Att bli uttagen till en prestigefylld turnering som fjortonåring är ett kvitto på att Noah Winroth hunnit göra en hel del rätt under en relativt kort karriär (han började spela fotboll som sexåring, på pappa Mattias inrådan). Det gör också att han kan räknas som en "talang".

Hur är det att vara en talang?

– Som sagt, jag försöker bara spela mitt spel och så långt det räcker, så långt räcker det.

En ödmjuk inställning och det är just den som kan ta honom hela vägen.

– Min plan är bara att spela som jag brukar spela. Enkelt och att våga ta för sig, att inte vara rädd för att misslyckas.

– Göra det jag är bäst på helt enkelt, och hoppas att någon tycker det är bra.

Om drömmen skulle gå i uppfyllelse och resan bär av till Feyenoord...

– Det är ganska svårt att tänka sig. Men det vore grymt roligt, grymt stort och roligt.

Young Gun 2017

En lycklig vinnare får chansen att provspela med holländska klubben Feyenoords ungdomslag. En klubb där bland andra John Guidetti, Henrik Larsson och Johan Elmander lämnat avtryck. Klubben har gjort sig känd som en plantskola för unga fotbollstalanger. Utav de 48 deltagarna är det alltså en som får chansen att leva och träna som ett fotbollsproffs under en vecka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!