Nästa stopp - OS

OS i Vancouver har i flera år varit det stora målet för Tommy Eliasson. Nu är det bara fyra månader kvar och 29-åringen med rötterna i Boden lämnar inget åt slumpen.Under tre månader har han ätit sex (!) varma mål mat och tränat fyra gånger om dagen.- OS-chansen får jag bara en gång, säger han.

Tommy Eliasson har OS i Vancouver som säsongens stora mål och berättar att han aldrig tränat hårdare.

Tommy Eliasson har OS i Vancouver som säsongens stora mål och berättar att han aldrig tränat hårdare.

Foto: Leif Hammarström

BODEN2009-09-30 06:00
Tommy är sedan länge etablerad i landslaget i skicross och för något år sedan fick grenen OS-status. Det innebar att bodengrabben hittade en kittlande utmaning.
Satsningen har därefter hela tiden varit inriktad på Vancouver och där ska han vara 100-procentigt preparerad.
- Nu känns det jättebra. Jag känner mig starkare i kroppen och har aldrig varit så genomtränad.
Men försäsongen strulade. Redan i mars tvingades han avbryta säsongen sedan han skadat tummen och brutit ett ben i högerhanden. I början av maj opererades Tommy, men sedan mitten av juli har han kunnat träna för fullt.
I huvudsak har det handlat om barmarksträning, men Tommy har också hunnit med att åka skidor i Juvashytta för 55:e (!) gången i karriären.
- Jag har varit ungefär ett år av mitt liv på skidor i Juvas. Ganska kul egentligen.
Gått upp rejält i vikt
Nu blir det skidåkning i Juvashytta varannan vecka fram till tävlingssäsongen närmar sig. Första tävlingen i världscupen avgörs i Italien den 21 december.
- De övriga i laget har åkt skidor betydligt mera. Men det har varit nyttigt för mig att få vara hemma och bygga upp kroppen i lugn och ro.
Så var det detta med maten. Sex mål om dagen innebär att han gått upp rejält i vikt och närmat sig 100-kilosgränsen.
Men det har varit meningen. Tommy vill bli tyngre.
- Jag magrar alltid under säsongen. Därför är tanken att jag ska bygga upp en buffert.
Förra säsongen stördes Tommy också av astma, som han haft i många år.
- Jag fick problem med luftrören, hostade blod och borde kanske åkt hem. Men nu känns det ganska bra och det är inget som oroar inför framtiden.
VC-trea i fjol
Förra säsongens bästa resultat gjorde Tommy redan i första tävlingen. Han kom trea i världscupen i St Johann, ett resultat som visar att han har kapacitet att slåss om medaljer i Whistler Mountain.
- Målet är givetvis medalj, det måste det vara.
Tommy har ekonomiskt stöd från SOK (Sveriges olympiska kommitté), men säger att han även måste jobba ihop egna pengar för att få det att gå runt.
- Ibland gnager man på hörntänderna. Men det är som sagt min stora chans och det brukar ordna sig. Jag är alltid optimistisk.
Nå - blir det sista säsongen?
- Nej, det tror jag inte. Det är roligare att åka nu än för tio år sedan. Men jag har knappast möjlighet att satsa på heltid en säsong till.
Tommy bor numera i Östersund, är sambo med Sofie Olofsson (tidigare alpin landslagstjej) och tillsammans har de döttrarna Astrid, 2,5 år och Sigrid, snart två månader.
Hur går det med papparollen?
- Den är rolig och jag tycker det går bra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om