Mimmi åker västerut - för att få en nystart

Hon har ledsnat på att tävla på samma platser år efter år. Nu väljer Mimmi Palovaara att prova lyckan i Amerika.- Visst blir det ett äventyr, säger den 20-åriga bodentjejen från Storklintens Alpina.

Mimmi Palovaara vill testa något nytt. Idag åker bodentjejen till Amerika för studera och åka skidor vid Rocky Mountain College. "Jag känner att jag kommer få en nytändning", säger hon till NSD före avresan.

Mimmi Palovaara vill testa något nytt. Idag åker bodentjejen till Amerika för studera och åka skidor vid Rocky Mountain College. "Jag känner att jag kommer få en nytändning", säger hon till NSD före avresan.

Foto: leif hammarström

BODEN2009-08-19 06:00
Idag, onsdag, åker Mimmi till Montana i Rocky Mountain för att studera och åka skidor vid Rocky Mountain College.
Mimmi tillhör den kategori åkare som, så att säga, kommit i kläm. Hon har legat på nivån under landslaget och i flera år åkt FIS-tävlingar i Sverige, Norge och Finland, men fått nöja sig med ett knippe goda resultat, förbättrad ranking och erfarenhet.
- Jag har blivit less på att säsong efter säsong tävla på samma platser som Gällivare, Arvidsjaur, Funäsdalen och andra ställen. Nu vill jag testa något nytt.
En annan orsak till att Mimmi tar steget över till Amerika är, säger hon, svårigheten för henne och andra tjejer i samma situation att bli uppmärksammad av förbundet. Som NSD berättade för någon vecka sedan kommer tiotalet svenska tjejer att åka över.
- Jag tycker man borde ta in fler åkare i juniorlagen. Kommer ihåg när vi var på träningsläger i Österrike en höst. Österrikiska laget var där och det bestod av 30 åkare. Det skulle vara väldigt stimulerande om fler åkare fick chansen.
Mimmi har som bästa resultat en 16:e-plats i slalom i SM och flera Top 10-placeringar i FIS-tävlingar - den främsta var en andraplats i Kiruna 2008.
Drömmer du om landslaget?
- Jag har inte gett upp. Men som läget är idag är jag inte nära.
Mimmi började träna med Storklintens Alpina i sex-sjuårsåldern och har det senaste fyra åren tränat/studerat vid skidhemmet i Tärnaby.
- Där har det varit mera skidåkning än studier. Man bor ju alldeles vid backen. I Montana blir det inte på samma sätt, studierna är det viktiga. Men målet är givetvis ändå att bli en bättre skidåkare.
En kompis finns redan på plats
Skidsäsongen i Amerika börjar i november. Mimmi kommer att åka FIS-tävlingar, men också tävla i collegeserien USCSA där skolorna deltar med olika lag.
- Det ska bli roligt att byta tränare, känna på ny miljö, träffa nya människor och tävla i nya backar, säger hon.
Mimmi kommer att läsa basämnen som matematik och engelska. Utbildningen är på fyra år, men i första hand tänker hon stanna ett år.
Hon sökte till flera skolor, men fastnade till slut för Rocky Mountain College efter rekommendationer från en bekant som studerar där, Isa Flodén.
Mimmi berättar att hon fått 12 000 dollar i stipendier och finansierar USA-äventyret i övrigt med egna insatser.
- Jag känner att jag kommer att få en nytändning, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om