Militärer från hela Norden samlas för tävling

Garnison Nord arrangerar den här veckan Nordiska militära mästerskapen i skytte. "Nästan alla som tävlar här är fullblodsproffs", säger Tommy Isaksson, tävlingsledare för gevär herrar.

OS-gren. Anton Lindfors, tävlingsledare för damerna som skjuter 50 meter med sportgevär, pängterar att det är en av OS-grenarna.

OS-gren. Anton Lindfors, tävlingsledare för damerna som skjuter 50 meter med sportgevär, pängterar att det är en av OS-grenarna.

Foto: Lena Tegström

Boden2017-08-17 16:44

Närmare 100 deltagare är med från Sverige, Norge, Finland och Danmark.

Militära mästerskap i olika sporter initierades efter andra världskriget. Då organiserades CISM, Conseil International du Sport Militaire. Mottot är vänskap genom sport, berättar Anton Lindfors och tillägger att det ska genomsyra all CISM:s verksamhet, oavsett idrott.

Anton Lindfors är tävlingsledare för damerna som skjuter 50 meter med sportgevär. Normalt tävlar man fyra skyttar per land, men totalt är det 15 som deltar i tävlingarna i Boden.

– När man skjuter i lag så räknas de tre bästa resultaten. Det här är en sport, säger han med adress till dem som påstår att militärmästerskapen inte är sport och förtydligar genom att tillägga att grenen tillhör en av OS-grenarna.

– De som tävlar här är på elitnivå. De tränar mellan 600 och 1 000 timmar om året, skjuter Mats Eriksson in.

Han är förbundskapten för gevärskyttarna i svenska landslaget och befinner sig i Boden de tre tävlingsdagarna, tisdag till torsdag.

– Internationellt sett har många av skyttarna det här som jobb, det är deras heltidssysselsättning.

Anton Lindfors påpekar att det som är unikt i Sverige är att alla dagligen tjänstgör inom försvaret. Anna Normann utbildar till exempel soldater på dagarna. Hon tränar ett pass före jobbet, tar med sig lunchen till skyttehallen och kör ett pass och tränar sedan efter jobbet. Både hon och Linda Olofsson har tagit individuella militära VM-guld samt även VM-guld i lag.

Enligt Mats Eriksson är det ingen skillnad i världseliten mellan civila och militär skyttar.

– De flesta tävlar både inom det civila och det militära. Både Linda och Anna är med i det civila landslaget.

Herrarna skjuter med standardgevär, sex millimeter, på 300-metersbanan och de tävlar fem man per land och lag. Då räknar man de fyra bästa resultaten i lagtävlingen. Mats Eriksson uppger att den yttersta världseliten finns med där. Framför allt norrmän och danskar. Han berättar att Norge sköt nytt nordiskt rekord i lag på tisdagen.

– Tittar man internationellt så hade det varit världsrekord om det varit VM.

Men i och med att det sköts på en militär tävling så räknas det inte som världsrekord. Sådana är reglerna.

– Flera av de gällande militära rekorden är högre än de civila rekorden. Många gånger är det ju samma skyttar, säger Mats Eriksson.

När militära världsmästerskapen arrangerades i Boden 2008 sattes ett antal världsrekord.

– Det är bra banor att vara på här.

Tommy Isaksson, tävlingsledare för gevärsskytte på 300 meter, säger att en bra skytt är en som skjuter tior oavsett väder och vind. För att nå dit måste man träna ett par gånger per dag precis som i all annan elitidrott, tillägger han.

– En ordentlig portion talang krävs också.

På 25-metersbanan skjuter de med sportpistol, damerna med kaliber 22 och herrarna med kaliber 32. Även där tävlar fem herrar per lag och fyra damer per lag. Anders Kemi, biträdande pistolledare, berättar att de har en kille från Finland med som skjutit på OS. En norska och en norrman har precis deltagit i EM i pistolskytte.

Det är 49:e Nordiska militärmästerskapet i skytte och Mats Eriksson konstaterar att militärskyttet i världen nästa år firar 50 år, så Sverige har varit med från starten. Frans Wickbom, biträdande tävlingsledare för hela mästerskapet, säger att regering och riksdag beslutat att Försvarsmakten ska utöka samverkan inom Norden och från Högkvarterets sida har man tryckt på den idrottsliga samverkan.

– Det är ett viktigt led i att umgås och lära känna varandra.

lena.tegstrom@norrbottensmedia.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!